Járdalap

Megtekintés Rács Lista

1-9/25 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/25 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A JÁRDALAP, ÉS AMIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA

Ha szeretnénk szebbé és igényesebbé varázsolni az udvarunkat, a különböző járdalapok nagyszerű lehetőséget biztosítanak számunkra. Érdemes megismerni ezeket a termékeket, hiszen segítségükkel könnyedén biztosíthatjuk a szilárd burkolatot akár nagyobb területek esetén is.

Mindenekelőtt azt érdemes elmondani, mi a különbség a térkő és a járdalap között. Mindkettőt nagyszerűen használhatjuk a teraszok és a járdák burkolására, a két megoldás mégsem azonos. A térkövek rendszerint nagy alapterülettel rendelkező burkolókövek, amelyek mérete jellemzően nem éri el a 40 x 40 centimétert. A járdalapok ezeknél nagyobbak lehetnek, rendszerint betonalapanyaggal rendelkeznek.

Sok tekintetben a két megoldás kifejezetten hasonló tulajdonságokkal bír. A térkő és a járdalap a nyomószilárdság, a fagyállóság és a kopásállóság tekintetében is hozzávetőlegesen hasonló értéket képvisel, ennek ellenére különbséget kell tenni a két burkolat között. Bizonyos esetekben az egyik, más esetekben a másik jelenti a szerencsésebb választást…

BŐVEBBEN A JÁRDALAPRÓL…

Ahogyan említettük, a két kültéri burkoló közötti különbség elsősorban a kövek, illetve lapok méretében mutatkozik meg. A járdalapok lényegesen nagyobbak, ezért a kerttervezők és az építészek úgy tartják, hogy az ilyen megoldások képesek tágítani a teret. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ez az optikai hatás csak abban az esetben mutatkozik meg, ha kellő távolságból láthatunk rá a járdalapokkal lerakott felületre. Ha egy szűk kis udvarrészt szeretnénk ilyen módon burkolni, az optikai hatás aligha lesz jelentős, viszont hosszú keskeny járdák esetében remek szolgálatot tesznek.

A járdalapok lerakása egyszerűbb, illetve kevésbé kockázatos, hiszen a visszabontás nem okoz semmilyen nehézséget. Ha saját magunk szeretnénk elvégezni a burkolást, de nem rendelkezünk elég gyakorlattal, mindenképpen a járdalapok jelentenek szerencsésebb választást. Ki lehet jelenteni, hogy a járdalapok lerakása különösebb gyakorlat nélkül is elvégezhető, csupán némi ügyességre és alaposságra lesz szükségünk, illetve oda kell figyelnünk arra, hogy az ágyazóhomokot egyenletesen igazgassuk el. Fontos, hogy a sarkokban is alapos munkát végezzünk, máskülönben a járdalapok megbillennek és peremeket képeznek. Arról nem is beszélve, hogy egyenetlen homokágy esetén a döngölés a lap törését vagy repedését okozhatja. Érdemes hozzávetőlegesen fél centiméteres fugákat hagyni a járdalapok között, így könnyebben korrigálhatunk, ha szükséges. A fugák jó szolgálatot tesznek abban az esetben is, ha a lapok mérete eltérő. Néhány milliméteres eltérésekre kell gondolni, ami szemmel gyakorlatilag észrevétlen, szoros illesztések esetén viszont problémát okozhatnak.

Ahogyan az építészetre és a kertépítésre jellemzők bizonyos divattrendek, úgy a kültéri burkolatok sem maradhatnak ki a sorból. Napjainkban szívesen alkalmazunk kifejezetten nagy alapterületű, de eltérő szélességgel és hosszúsággal rendelkező járdalapokat. Ezek lerakása némileg bonyolultabb; ha nincs gyakorlatunk ilyen lapokkal, érdemes szakemberre bízni a feladatot. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a nagyméretű járdalapok csak abban az esetben mutatnak igazán jól, ha nagy kiterjedésű területet burkolunk velük. Az 50 centimétert meghaladó hosszúságú lapok elsősorban a 15 méter hosszúságot elérő járdák és felületek burkolására nyújtanak ideális megoldást.

Rendkívül elegáns hatás érhető el a járdalapok és a térkövek kombinálásának köszönhetően. Ehhez a megoldáshoz kifejezetten nagyméretű járdalapokra van szükség, amelyek közé, egyfajta elválasztóként, térköveket helyezünk. Megfelelő tervezéssel és illesztéssel ez könnyedén kivitelezhető, de csak abban az esetben nyújt igazán szép végeredményt, ha tágas tereket burkolunk!

A járdalap kiválasztása során, természetesen, figyelmet kell fordítanunk a terhelhetőségre is. A gyalogos forgalmat már a legvékonyabb járdalapok is elviselik, viszont abban az esetben, ha gépkocsival is ráhajtanánk a burkolatra, válasszuk a nagyobb vastagságú lapokat! A BAUHAUS szakáruházak és webshop termékei között megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelő járdalapokat. Varázsoljuk velük szebbé és otthonosabbá az udvarunkat!