Oszloptartó

Megtekintés Rács Lista

1-9/32 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/32 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

OSZLOPTARTÓ, A HATÉKONY ÉS ÉSZSZERŰ MEGOLDÁS

Nem túlzás azt állítani, hogy a kertünk összképét a kerítés határozza meg. Nem mindegy, hogy milyet választunk, illetve azt hogyan építjük fel. Szerencsére ma már számos, készen kapható megoldás áll rendelkezésünkre, amelyek, némi barkácstehetség birtokában, könnyedén felépíthetők.

Akármilyen kerítés mellett döntünk, oszlopokra mindenképpen szükségünk lesz, hiszen ezek fogják tartani a kerítés különböző elemeit és a kaput is. Akár kerítéstáblákat, akár hálófonatokat választunk, az oszlopok a kerítésünk elhagyhatatlan részét fogják képezni. Az alkalmazott elemek persze meghatározzák, hogy milyen típusú oszlopokra lesz szükségünk, illetve azokat milyen távolságra kell elhelyeznünk egymástól. Természetesen a talaj tulajdonságairól sem feledkezhetünk meg; különböző talajösszetétel esetén különböző megoldások lehetnek szükségesek.

A kerítés oszloptartó kínálatban többféle megoldással találkozhatunk. Praktikus választást jelentenek a kész kerítésoszlopok, illetve az oszlopok rögzítésére alkalmas, lecsavarozható oszloptalpak. Ha a régi kerítésünk helyett új kerítésfalat szeretnénk építeni vagy fonatot szeretnénk kihúzni, az ilyen megoldások ideálisak lehetnek számunkra. Az alkalmazásuk rendkívül egyszerű, így nincs szükségünk szakmai segítségre. A földbe ültethető, illetve becsavarozható oszloptartók rendszerint 7-9 centiméteres, négyzetes oszlopok rögzítésére alkalmasak. A hosszúságuk nagyjából 65-90 centiméter között változik; minél nagyobb stabilitást szeretnénk elérni, annál inkább érdemes előnyben részesíteni a hosszabb darabokat. A stabilitást természetesen a talaj összetétele is befolyásolja. Az ilyen oszloptartók kizárólag kellően kötött talaj esetén használhatók, homokos talaj esetén nem képesek megfelelő stabilitást biztosítani a kerítés számára.

A becsavarozható megoldás mellett népszerű a beüthető változat is. Természetesen ezek is kötött talaj esetén használhatók. A telepítésük nem okozhat különösebb nehézséget, de mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a beütőbetétre lesz szükségünk. Ne kezdjük el a nagyméretű kalapáccsal püfölni az oszlopot betét nélkül! Természetesen a betét helyettesíthető, ha épp nem áll rendelkezésünkre ilyen eszköz; használjunk egy vékony lécet vagy kisebb fadarabot. Habár a puhafa léceket könnyen szétverhetjük, néhány darabkával elvégezhetjük egy egész kerítéssor telepítését. A leveréshez mindenképpen kellő súllyal rendelkező kalapácsra lesz szükségünk, egy aprócska darabbal aligha boldogulunk, különösen kötött talaj esetén. A leverés során figyeljünk arra, hogy az oszloptartó szára egyenesen lefelé haladjon; ez nem is annyira egyszerű feladat, ezért érdemes lehet hosszú betonfúró szárral előfuratot készíteni, ami már megkönnyíti az oszloptartó egyenes beverését.

A korszerű oszloptartók tűzi horgonyzott bevonattal rendelkeznek, ennek köszönhetően nem igényelnek más jellegű korrózióvédelmet, nem kell festenünk őket, és nem kell attól tartani, hogy a talajközeli nedvesség tönkreteszi őket.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a betonozás nélküli oszloptartók telepítése során figyelmet kell fordítanunk a pontos elhelyezésre, ezért kitűző zsinórozásra van szükség, illetve biztosítanunk kell a vízszintes és függőlege irányú síkok pontosságát is. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a faoszlopok elhelyezése során kizárólag korrózióvédelemmel rendelkező csavarokat használjunk, máskülönben a nedvesség hamar kikezdi őket. A faoszlopok élettartamának meghosszabbítása érdekében érdemes oszlopsapkákat használni, amelyek a csapadék gyorsabb lecsepegését biztosítják.

Természetesen meg kell említeni a betonba ágyazható oszloptartó elemeket is. Rendszerint kétféle megoldással találkozunk. Az egyik megoldást a lecsavarozható oszloptartók jelentik; ezek telepítése gyors és egyszerű, már meglévő betonalapzat esetén tökéletes választást jelentenek. Kiválóan alkalmasak nehéz szerkezetek rögzítésére is. A betonba ágyazható oszloptartók másik típusát azok az eszközök jelentik, amelyeket betonba öntünk, így biztosítjuk számukra a megfelelő rögzítést. Az ilyen oszloptartók szintén kiváló lehetőséget nyújtanak a nehéz faszerkezetek megtartására is.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk a számunkra megfelelő oszloptartókat, amelyek segítségével gyorsan és könnyedén felépíthetjük a kerítésünket.