Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Geotextília

Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

GEOTEXTÍLIA – MI EZ, ÉS MIRE JÓ?

A geotextília nem tartozik a legismertebb és leggyakrabban használt kiskerti segédeszközök közé, de mindenképpen érdemes jobban megismerni és számba venni a használatának lehetőségeit.

Nem túlzás azt állítani, hogy a geotextília univerzális megoldás, amit sokféleképpen hasznosíthatunk a kertgondozás során. Mindenki szeretne olyan ágyásokat, ahol nem kell harcot vívni a gyomnövények ellen. A geotextília ebben is a segítségünkre van. Persze a kiskapa is hatékony megoldást kínál, de igencsak időigényes lehet heti rendszerességgel a gyomok irtásával foglalkozni. A geotextília egycsapásra megoldja ezeket a problémákat; erős szövésének köszönhetően: a talajra helyezve megakadályozza a gyomnövények előtörését. Sőt, az esetek többségében a vakondokkal szemben is hatékonynak bizonyul. Noha nem képes olyan bizonyossággal távoltartani ezeket a kis állatokat, mint az e célra szolgáló vakondháló, a legtöbb esetben mégis hatékony, így két legyet üthetünk egy csapásra: védekezhetünk a gyomok ellen, illetve távol tarthatjuk a vakondokat a kiskertünktől.

De mi is a geotextília? A geotextília egy filcszerű textilanyag, ami tűnemezelt szálszerkezettel rendelkezik; nagyszerűen alkalmazható a kiskerti ágyásokban, utcai virágoskertek esetén is használható, de akár balkonládákban is jó szolgálatot tehet. Sőt, a kerti tavak esetében a tófólia védelmében is ezt az anyagot használjuk.

A geotextília elsősorban a gyomok elleni védekezés eszköze, legalábbis így tekintünk rá, de ennél sokkal többet képes biztosítani számunkra. Nagyszerűen használható elválasztásra, hőszigetelésre, vízelvezetésre és szűrésre is. Ha speciális tápalapigényű növényeket nevelnénk, a geotextília segítségével könnyedén elválaszthatjuk a különböző talajokat. Ezáltal akár jelentős összegeket is megtakaríthatunk, hiszen nem kell átfogó talajcserét végeznünk, csupán a szükséges mennyiséget kell biztosítanunk a geotextíliának köszönhetően.

Fontos megemlíteni a geotextília hőszigetelő tulajdonságát is, ami télen és nyáron is fontos szerephez jut. A téli időszakban jelentős védelmet biztosít a fagyással szemben, nyáron pedig a kiszáradás megakadályozásában van segítségünkre, hiszen a hőszigetelő tulajdonság mellett vízzárást is biztosít.

Ha még hatékonyabban szeretnénk védekezni a gyomnövényekkel szemben, a geotextíliát mulccsal is kombinálhatjuk. Ilyen módon nemcsak a gyomok növekedését akadályozhatjuk meg, hanem szebbé és hangulatosabbá is varázsolhatjuk az udvarunkat és kertünket. Az ilyen megoldásnak elsősorban a díszágyásokban van nagy jelentősége, hiszen ezeket szeretnénk még esztétikusabbá és még szebbé varázsolni. A geotextília és a mulcs együttes használata során a praktikum és az esztétika találkozik, így nincs szükség kompromisszumokra.

Természetesen a geotextília akkor is jó választást jelent, ha nincs szükség esztétikai megoldásokra. A kiskertekben, zöldségkertekben elhelyezett fólia esetében nincs szükség mulcsra, hiszen ezek esetében az esztétikai szempontok másodlagosak. Ilyen esetben használjuk a geotextíliát a gyomok távoltartása és a nedvességtartalom megőrzése érdekében! A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található geotextíliák ideális választást jelenthetnek. Válasszuk a számunkra megfelelő kiszerelést, és tegyük szebbé a kiskertünket!