Rétegelt lemez

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A RÉTEGELT LEMEZ TULAJDONSÁGAI

Az építkezések és a bútorkészítés során ma már sok esetben kerül elő a rétegelt lemez, mint alapanyag, és a különféle, már több feldolgozási folyamaton átesett fafajták. Ezeknek az anyagoknak van sok előnyös tulajdonságuk, és ma már akkora választék van belőlük, hogy mindenki kénye-kedvére válogathat belőlük. Természetesen a legjobb választás még mindig a tömörfa, de sok esetben ezek az elemek kiegészítik a tömörfát, illetve néhány tulajdonságban még akár jobbnak is mondhatók. Cikkünkben megpróbáljuk elmagyarázni, hogy mi is az a rétegelt lemez, és kitérünk a jó tulajdonságaira, de persze említést teszünk a negatívabb ismertetőiről is, illetve felhívjuk a figyelmet arra, hogyan tehetjük tartóssá a rétegelt lemezből készült bútorainkat. Reméljük, átfogó képet tudunk adni olvasóinknak. Ha még marad kérdés, nyugodtan keressék fel az üzletben a szakembereket is, akik készségesen állnak rendelkezésükre.

MI AZ A RÉTEGELT LEMEZ?

A rétegelt lemez, természetesen, egy építkezési anyag, ami fából készül. Legfontosabb tudnivalója – amit már a neve is tartalmaz –, hogy három vagy annál néha több rétegből áll. A rétegek úgy igazodnak egymáshoz, hogy a rostirány az előző réteghez képest mindig derékszögben helyezkedik el, egymáshoz pedig ragasztással erősítik őket. A ragasztáshoz műgyantát használnak, régebben elterjedt volt az enyv, de ma már ez kevésbé alkalmatos anyag. A rétegelt lemezeket lehet hajlítani, bár igaz, hogy ez egyáltalán nem egyszerű feladat – a hajlításra alkalmas lemezeket direkt erre készítik, tehát a szálirány és a vastagság is ennek alapján megfelelő. Amit még fontos tudni a rétegelt lemezről, hogy van egy borítólapja is, ami a külső rétegre vonatkozik. Ezeket általában jobb minőségű fából készítik.

A RÉTEGELT LEMEZ HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI

A rétegelt lemez egyik legfontosabb tulajdonsága, attól függetlenül, hogy már egy feldolgozott faanyagról van szó, hogy erős. Ezt az egymáshoz illesztésnek és a kiváló és korszerű ragasztóanyagoknak köszönheti. Az erőssége azt is jelenti, hogy jó a teherbírása és kiegyensúlyozott a súlyeloszlása. A tömörfával kapcsolatban sokaknak az a véleménye, hogy túl nehéz, a rétegelt lemez ehhez képest elég könnyű anyagnak mondható. Ez azért is tartozik a pozitív tulajdonságok közé, mert így könnyebb és gyorsabb vele a munka, és a szállításnál is sokkal egyszerűbb feladata van a mestereknek. Ki szokták még emelni a rétegelt lemez hajlékonyságát is, ez a középső réteg puhaságának köszönhető, és ebből következik az is, hogy kevésbé törékeny ez az alapanyag és nem kell attól sem tartani, hogy beépítéskor, csavarozáskor törni vagy repedni fog az anyag. Kiemelendő a rétegelt lemez esztétikája is, ahogyan már cikkünk elején említettük, ebből a fajta alapanyagból nagyon sokféle van a piacon, így bárki találhat a saját ízlésének megfelelőt. Általában táblákban árulják, amiből szintén sokféle méret megtalálható.

MIRE KELL ODAFIGYELNI, HA RÉTEGELT LEMEZZEL DOLGOZUNK?

Mint minden faanyag, a rétegelt lemez is deformálódhat, elsősorban akkor, ha víz és nedvesség éri. Fontos odafigyelni, hogy olyan felületként használjuk, ahol nem éri állandóan víz, így hosszú életű lesz az ebből készült bútor vagy padlózat. Mivel ez az anyag már kezelve van, bizonyos vegyszerek ki is oldódhatnak belőle, ez azonban nyilván annyit jelent, hogy nem készítenek belőle gyermekjátékot, vagy olyat, amit a gyermek a szájába vehet. Fontos, hogy lakkozzuk a rétegelt lemez felső rétegét. Ezzel meg tudjuk óvni és hosszú életűvé tudjuk tenni a belőle készült bútortokat.