OSB

Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

OSB LAPOK

Az OSB tábla ragasztott és préselt faforgács. Igen kedvelt anyag az építkezés terén, hiszen nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik. Az OSB tábla elnevezés angol eredetű. Az Oriented Strand Board szókapcsolat rövidítése, amelyet magyarul úgy fordíthatunk, hogy irányított szálelrendezésű lap. Elnevezése is utal a lap külső megjelenésére, az anyagszerkezetre. A szálak ilyen módon történő elrendezése adja a lapok tartósságát és szilárdságát. Minőségi szempontból különböző osztályokba lehet őket besorolni. Körülbelül 30 éve gyártották az első ilyen lapot.

Az OSB-1-es és 2-es lapok száraz, belső terek burkolására alkalmasak, egy kis páratartalom sem megy át rajtuk. Az OSB-3-as, az előzőkkel ellentétben, nedves környezetben használható. Tökéletes megoldást jelentenek szaunák és gyermekek részére épített kerti kuckók építésére. Erős és ellenálló anyag, így teherhordó elemként is használható. A legszilárdabb lap ebben a kategóriában az OSB-4-es típus. Belőle már könnyűszerkezetes házakat is lehet építeni. Az OSB lapok minden típusát száraz és fedett helyen ajánlott tárolni.

Igen sok területen tudjuk őket felhasználni, hiszen igényeinknek megfelelően többféle vastagságú lap között tudunk válogatni. A 6, 8, 10 mm-től a 22mm-ig. Mivel felületük impregnált, nagy a víztaszító képességük, ez a felhasználási lehetőségek számát még inkább bővíti. Ennek ellenére, ha nedves helyen használjuk, mindenképp alkalmazzunk valamilyen felületkezelési megoldást! Ilyen esetben a festék beszivárog a lap réseibe, így elzárja a nedvesség útját. Ezzel az OSB lapunk élettartamát még inkább növelni tudjuk.

Az OSB lapok környezetvédelmi szempontból is kitűnők. Az első osztályú környezetvédelmi kategóriába tartoznak. Erdei fenyőből állítják elő, amelyből 100-120 mm hosszú mikrofurnérokat készítenek. Készítési technikájának és az erdei fenyő gyantatartalmának köszönhetően, csak nagyon kis százalékban tartalmaz ragasztóanyagot.

AZ OSB LAPOK ELŐNYEI

Az OSB lapok tulajdonságai lenyűgözők. Előnyük, hogy időtállók, hiszen jó a víztaszító képességük, így nem vetemednek. Ellenállnak a rothadásnak, gombáknak és a penésznek. A napsugarak sem ártanak nekik. Évekkel később is megőrzik az eredeti méretüket. Nagy szilárdsággal rendelkeznek. Jól megmunkálhatók, csiszolhatók, fúrhatók és ízlésünk szerint festhetők is. Az OSB lapok már eredeti változatukban is nagyon dekoratívak, mutatósak, ezért egy egyszerű lakkal is lefesthetjük őket. Jó hő-és hangszigetelő tulajdonságuk van.

Ami a vastagsági méreteit illeti, igen széles a választék, így igényünkben megfelelően tudunk válogatni a vékonyabb és vastagabb lapok között. Gyors építkezést tesz lehetővé. A súlya kicsi, ezért az építkezésnél nincs szükség speciális emelőrendszerekre, így a tető, a falak, az épület alapja sincs nagy terhelés alatt. Ha OSB lapot vásárlunk, nem kell attól tartanunk, hogy az anyagunk hibás vagy csomós lesz. Az ilyen típusú lapoknál nincs anyaghiba! Természetes fa megjelenése van. Mivel igen elterjedt építőanyagról van szó, minden fatelepen és építőanyag kereskedésben hozzájuthatunk. Minden tábla azonos méretben kapható. Jól szigetel, energiatakarékos, és jó árban juthatunk hozzá.

Az OSB lapok egyetlen hátránya, hogy a tűzzel szemben nem igazán ellenállók, hiszen az anyag alapja a préselt fa. Ezért nem alkalmasak magas tűzveszélyes épületek építésére.

A LEMEZEK ALKALMAZÁSI TERÜLETEI

Az OSB lapok felhasználási köre is igen széleskörű, beltéren és kültéren egyaránt felhasználhatók. Külsejük miatt leginkább falra, padlóra és tetőre szokták őket használni. Tetők zsindelyezésére is tökéletesek, hiszen ellenállnak a szélnek és a hóterhelésnek. A lapok terhelhetősége, keménysége és simasága miatt kiválóak ezekre a célokra. Lépcsőket és bútorokat is készíthetünk belőlük. Alkalmasak kerti építmények létrehozására is, ideiglenes kerítés építésére is tökéletesek. Az OSB lapokból polcokat és kiállítási standokat is készíthetünk. Favázas házak teljes burkolására is kitűnően alkalmas.

HOGYAN KÉSZÜL AZ OSB LAP?

Az OSB lapok alapanyaga a fa (90%), erdei fenyőből készül. A rönköket megtisztítják, majd téglalap alakú háncsokat, mikrofurnérokat készítenek. Ezeket osztályozzák, majd szárító dobozon keresztül vezetik át, és ragasztóanyaggal vonják be őket. Majd hatalmas hő és présnyomás alatt lapot préselnek belőlük. A lemez szilárdsága a présnek és a fa természetes gyantatartalmának köszönhető. Gyártása igen gazdaságos, hiszen a mai modern technikával már hatalmas mennyiségű OSB lapot képesek gyártani. Az így készült lemezek felülete sima, repedésektől és hibáktól mentes. A mikroelemek pedig azt is megakadályozzák, hogy a lap szélei megsérüljenek.