Fa lapok

Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A FA LAPOK BELTÉRI ÉS KÜLTÉRI FELHASZNÁLÁSA

Egyre népszerűbbek a fából készült termékek, ezáltal a fa lapok is egyre nagyobb felhasználásnak örvendhetnek. Egy asztalos műhelyben járva sokféle fával találkozhatunk, hasonlóképpen, ha egy fatelepre térünk be, vagy egy olyan széles kínálatú szakáruházba, ahol különféle fa elemeket árusítanak. Honnan tudhatja azonban a laikus ember, hogy melyik fa alapanyag mire használható? Érdemes egy kicsit körbejárni a témát, hiszen, ha lakásfelújításról vagy új bútorok készíttetéséről van szó, akkor bizony könnyű elveszni a rengetegben. Sőt, lehetséges, hogy valaki éppen azért kutat a témában, mert szeretne maga is belevágni a fával való munkába. Cikkünkben megpróbáljuk körbejárni, hogy mi készíthető fa lapokból, illetve hogy mire alkalmas a fa lap.

A fa lapok nagy könnyítést jelentenek a bútorkészítőknek, hiszen ezek már a felhasználáshoz vannak előkészítve, méretre vágás után már csak a megfelelő helyre kell helyezni őket. Könnyű használatukból kifolyólag igen keresett termékek, és ár-érték arányban is kiválóak. Azoknak ajánljuk elsősorban, akik kedvelik a természetességet, szeretnék a fát, mint alapanyagot bevinni otthonukba, vagy éppen valamilyen felújításban vannak. Fa lapokból készíthetők például lépcsők, de funkcionálhat akár térelválasztóként is, sőt, ezzel megoldható a plafon burkolása is. A legtöbben azonban bútorokat készíttetnek belőle, hiszen fa lapokból egyszerűen készíthető könyvespolc, szekrény, de asztalnak, széknek és még pultnak is kiváló alapanyag.

A választékot tekintve a fa lapokat többféle fából készítik és természetesen több méret is megtalálható belőle, így mindenki megtalálhat megfelelőt. A fa lapok egyik legnagyobb előnye, hogy már a megfelelő előkezeléssel érkezik a műhelybe, vagyis nem nekünk kell arról gondoskodni, hogy kiválogassuk a megfelelő anyagot, nem kell az anyag szárításával, szélezésével vagy a gyalulással foglalkoznunk. A szinte kész alapanyagból már csak össze kell raknunk a megfelelő bútort vagy azt, amit szeretnénk belőle készíteni. Ezzel tisztább a munka is, így azoknak is ajánlott a fa lapokat választani, akik csak hobbiból barkácsolnak – mint ahogyan ezt már cikkünk bevezetőjében is említettük.

Fontos még említést tennünk arról, hogy nem csak a natúr fa lapok léteznek, hanem vannak már olyanok is, amelyek teljesen kezelve vannak és a felhasználáshoz előkészítve, ezeket a zsalutáblákat, vagy burkolólapokat csak szakszerűen egymás mellé kell helyezni. Ezek többféle színben is kaphatók, legtöbb esetben pedig olyan anyaggal vannak lekezelve és lefestve, amitől ellenállnak az esőnek, párának, különféle hőmérsékleti igénybevételnek. Ezeket elsősorban kültéri felhasználásra javasolják, akár garázsszerkezetek, teraszok fedésére is alkalmasak és olcsóbb megoldások.

Láthatjuk, hogy a fa lapok számos felhasználási területen jelen vannak, előnyük a könnyű megmunkálhatóság és a strapabírás, a speciális zsalutábláknál pedig kiemelhető még a hőmérséklettel szembeni ellenállás, emiatt kültéren is lehet őket alkalmazni. A fa lapokat ajánljuk mindenkinek, aki szeretne fával dolgozni, de szeretné elkerülni a fa előkészítési munkálatait.