Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Tolóajtó

Megtekintés Rács Lista

1-9/40 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/40 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TOLÓAJTÓ, A HELYKIHASZNÁLÁS HATÉKONY MÓDSZERE

A kis alapterületű lakások esetében a helykihasználás különösen nagy jelentőséggel bír. Folyamatosan keressük a lehetőségét, hogyan tágíthatjuk a teret, hogyan spórolhatunk meg némi területet, a szükségesnél kisebb helykiszorítású bútorokat választunk, és igyekszünk a mennyezetig tartó tereket minél jobban kihasználni. Néha pedig olyan megoldásokat alkalmazunk, amelyek nem csak helytakarékosak, hanem korszerűek és praktikusak is; ezek közé tartoznak a tolóajtók is.

A saját otthonunkkal szemben igencsak magas elvárásaink vannak. Nem elég, ha szép, legyen praktikus és kényelmes is, ráadásul mindig nagyszerűen akarjuk érezni magunkat benne. Ezért folyamatosan keressük az olyan megoldásokat, amelyek valamilyen tekintetben segítenek kényelmesebbé tenni az életterünket.

A tolóajtók népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy a segítségükkel akár jelentős mennyiségű teret szabadíthatunk fel. A hagyományos ajtólapok nem foglalják ugyan állandó jelleggel a teret, de fenn kell számukra tartani csaknem egy négyzetmétert arra az esetre, ha valaki be szeretne lépni a szobába. Egy átlagos lakásban hozzávetőlegesen három-négy beltéri ajtó kap helyet, amelyek hozzávetőlegesen két és fél négyzetmétert tesznek kihasználhatatlanná. Ha az aktuális négyzetméter alapú ingatlanárakkal számolunk, a hagyományos ajtók luxuscikknek tűnnek. Így megmagyarázható, miért tűnik jó választásnak a tolóajtó, ami némileg drágább ugyan a hagyományos beltéri ajtóknál, a foglalt alapterülettel számolva azonban nem kérdés, hogy megtakarítást jelent.

Gyakori probléma, hogy a beltéri ajtók számára egyszerűen nincs elegendő hely. Ez leggyakrabban a konyhákban és a fürdőszobákban történik meg. Ilyen esetben is a tolóajtó használata lehet a célravezető megoldás, ami a hasznos alapterületből minimális részt vesz el.

TOLÓAJTÓ VÁLASZTÁS, AZAZ MILYEN TOLÓAJTÓT VEGYÜNK?

Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy egy- vagy kétszárnyas, illetve fal előtt futó vagy falban futó tolóajtót választunk. A szárnyak számát elsősorban a nyílás mérete határozza meg; egyszerű, átlagos ajtóméret esetén természetesen az egyszárnyas megoldás célravezetőbb, nagy szélesség esetén azonban érdemes kétszárnyas verziót választani, mivel ezek esetében egy-egy szárny mozgatása könnyebb, mint a teljes lap tolása.

A fal előtt futó ajtólapok egyszerűbb megoldást jelentenek, de némileg félmegoldásként értelmezhetők. Valóban megspórolunk csaknem egy négyzetméternyi helyet a lakásból, aminek okkal örülhetünk, de két négyzetméternyi falfelületet elveszítünk. Előnyként viszont meg kell említeni, hogy a beszerelés minimális felfordulással jár, csupán a síneket kell megfelelően elhelyezni.

Amennyiben meg szeretnénk tartani a már említett falfelületet, a beépített tolóajtó szolgáltat megoldást. Esetükben kicsit nehezebb dolgunk van, hiszen a beépítési munkálatok nagyobb felfordulással járnak. Aggodalomra azért nincs ok, hiszen nem kell falbontással számolni; ilyen esetben a már meglévő fal elé egy másik falfelület kerül gipszkartonból, téglából vagy ytongból. Ebbe kerül beépítésre a tolóajtó sínje és maga a tolóajtó. A munka elvégzését komplett vasalatrendszerek teszik egyszerűbbé, amelyek tartalmazzák a fal felépítéséhez szükséges, fémből készült vázat is. Utólagos beépítés esetén érdemesebb inkább gipszkartonos megoldást választani, ami kisebb felfordulással jár. Téglafal építése elsősorban abban az esetben ajánlott, ha a lakás teljes körű felújításon esik át.

Érdemes tudni, hogy a jó minőségű síneken futó ajtók könnyedén csukhatók és nyithatók, halkan működnek, nem lengenek ki különösebben. Nem szabad megfeledkezni azonban a hangzárásról, ami a tolóajtók esetében kisebb mértékű, mint a hagyományos beltéri ajtóknál. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan speciális tömítések, amelyek nagymértékben javítanak ezen a hiányosságon.

A tolóajtó nagyszerű választást jelent mindazok számára, akik szebbé, korszerűbbé és otthonosabbá szeretnék tenni az otthonukat. A hagyományos faalapanyagú tolóajtók mellett igen kedveltek és népszerűek az üveg tolóajtó szettek is. Nem csupán ajtóként, hanem térelválasztó elemként is gondolhatunk rájuk. Érdemes megismerni a BAUHAUS kínálatában található minőségi tolóajtókat, amelyek szebbé és kényelmesebbé tehetik az otthonunkat. Ismerjük meg a lakberendezés klasszikus, mégis korszerű formavilágát, válasszunk az igényeinknek és ízlésünknek megfelelő megoldásokat!