Szekcionált garázskapu

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU

Ha fontos számunkra a gépkocsink és a garázsunk megfelelő védelme, abban az esetben mindenképpen szükségünk van egy magas minőségű garázskapura. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a garázskapuk kiválasztásánál számos szempontot érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy a számunkra ideális megoldás mellett dönthessünk.

A garázskapuk között két elterjedt típussal találkozhatunk; az egyik az úgynevezett szekcionált garázskapu, a másik a billenő változat. Ebben a kategóriában a szekcionált garázskapuk kapnak helyet.

De mit kell tudni a szekcionált garázskapukról, illetve miben különböznek a billenő kapuktól? A szekcionált kapuk jelentik a magasabb felszereltséget, illetve a magasabb kategóriát. Ha nem elégszünk meg az „alapfelszereltséggel”, abban az esetben érdemes a szekcionált változatok mellett dönteni. Fontos hangsúlyozni, hogy már a tervezés időszakában el kell döntenünk, milyen típusú garázsajtót szeretnénk használni, billenőt vagy inkább szekcionáltat. Ennél a megoldásnál maga a kapu olyan lapokból épül fel, amelyek zsanérokkal vannak egymáshoz erősítve. Ez a felépítés, tulajdonképpen, a klasszikus redőnyökhöz hasonlítható, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a garázskapuk esetében sokkal-sokkal nagyobbak a lamellák. Nyitás esetén a zsanérok, redőnyhöz hasonlóan, a kapu síkjában felfelé gördülnek, a mennyezet közelébe érve 90 fokos szögben elfordulva folytatják az útjukat a födém alatti sínekben. A kapu mozgatását torziós vagy extenziós rugópár segíti.

Látható, hogy ez a szerkezeti felépítés némileg összetettebb a billenő garázskapuknál, ráadásul, a lamellák is sokkal magasabb kategóriát képviselnek. Elsősorban ez a magyarázata annak, hogy a szekcionált garázskapuk, rendszerint, lényegesen drágábbak.

Természetesen, nemcsak azt kell eldöntenünk, hogy billenő vagy szekcionált garázskapuk szeretnénk használni, sok más tulajdonságra is figyelmet kell fordítanunk annak érdekében, hogy a garázskapu minden igényünket kielégítse. Oda kell figyelnünk arra, hogy a garázskapunk mérete tökéletesen megfeleljen az igényeinknek; elég nagy legyen ahhoz, hogy minden alkalommal kényelmesen használhassuk, de ne legyen nagyobb annál, mint amire szükségünk van. Általánosságban elmondható, hogy egy két és fél méteres szélességgel rendelkező kapu a legtöbb esetben ideális választást jelent.

Érdemes azt is tudni, hogy a garázskapunak alkalmazkodnia kell a lakóépületünk hőszigeteléséhez. Ha a garázs a lakóépület részét képezi, abban az esetben az úgynevezett duplalemezes kapukat kell keresnünk. Ezek esetében a két lemez között hőszigetelő anyag található, vagyis az ilyen megoldások képesek védeni az otthonunkat a téli hidegtől és a nyári forróságtól is.

A kiválasztás során mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a szekcionált garázskapu külső lemezére, illetve borítására. Szerencsére, a szekcionált megoldások esetén ezekkel nem lesz semmilyen gondunk. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában olyan kapukat találunk, amelyek hosszú távon képesek dacolni az időjárás viszontagságaival, illetve a nedvesség hatásaival. A minőségi termékeket a gyártók olyan védelemmel látják el, amit otthoni módszerekkel mi magunk aligha tudnánk biztosítani. Ismerjük meg a szekcionált garázskapuk kínálatát, és válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelő megoldást!