Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Garázskapu

Megtekintés Rács Lista

1-9/10 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/10 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A GARÁZSKAPU, ÉS AMIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a garázskapunak nincs is más feladata, mint elrejteni az autónkat a külvilágtól. Ez persze igaz, de nem jelenti azt, hogy a garázskapukkal szemben ne lennének további elvárásaink. A továbbiakban igyekszünk körüljárni a témát, illetve tisztázni azokat a kérdéseket, amelyek a garázskapukkal kapcsolatban felmerülhetnek.

Mindenekelőtt érdemes szem előtt tartani, hogy minden gépkocsi meghálálja, ha jól védett garázsban tartjuk. Ehhez persze egy megfelelő garázskapura van szükség, ami mindennemű minőségi elvárásnak képes megfelelni. A minőségi garázskapu képes biztosítani a gépkocsink és az otthonunk biztonságát, emellett alapvető hőszigetelő képességekkel is rendelkezik.

Felvetődik a kérdés, milyen garázskaput válasszunk, melyik típus lesz a legszerencsésebb döntés számunkra. Alapvetően két típusról beszélhetünk, noha léteznek egyéb rendszerű garázskapuk is lényegesen magasabb árszabással, sokszor egyedi igényeknek megfelelően. Általános igények esetén billenős és szekcionált garázskapuk közül válogathatunk.

Elsőként beszéljünk a billenős változatokról. Egyértelműen kijelenthető, hogy ez az egyszerűbb típus, így árban is, rendszerint, alacsonyabb kategóriát képvisel. Általában szerelőkerettel együtt kerül forgalomba, így rendkívül egyszerűen be tudjuk szerelni mi magunk is. Nincs szükség különösebb építészeti munkálatokra, csupán a megfelelő rögzítésekről kell gondoskodnunk. A működését tekintve a billenős garázskapu rendkívül egyszerűen működik; az ajtólap súlypontját kihasználva: oldalsó rögzítőpontok találhatók, emellett húzórugó párok is segítik magának az ajtólapnak a mozgatását. Ennek köszönhetően a nehéznek tűnő billenő garázskaput akár egy kisgyermek is könnyedén felbillentheti. Elsősorban különálló és kertben elhelyezkedő garázsok esetében nyújt jó választást, ahol a kifelé billenő ajtólap nem okozhat balesetveszélyt.

A szekcionált garázskapu kissé „összetettebb” és fejlettebb megoldás, ennek megfelelően az ára is magasabb, mint a billenő kapuké. Szinte minden garázs esetén jó választást jelent, így bátran ajánlható. A működését tekintve kissé összetettebb szerkezettel rendelkezik; a legtöbb ilyen garázskapu vízszintesen, egymás felett elhelyezett lamellákból áll, amelyeket erős zsanérok kapcsolnak egymáshoz. Amikor mozgatni szeretnénk a garázskaput, a lamellák a kapusíkban felfelé haladnak, majd a födém alatt 90 fokban elfordulnak. Mivel a lamellák kifejezetten nehezek lehetnek, ezért a mozgatásukat torziós vagy extenziós rugópár segíti. Mivel a szekcionált garázskapu a fal belső síkján fekszik, így maga az ajtónyílás akár boltíves vagy más alakú is lehet, teret biztosítva az egyediség számára. Mivel a fal belső síkján kell elhelyezni, így gyakorlatilag bármilyen más megoldást lecserélhetünk erre különösebb átépítés nélkül. Természetesen a mozgatása motorral is lehetséges, így még kényelmesebb eszközt biztosíthat számunkra.

Miután kiválasztottuk, melyik típusra van szükségünk, más szempontokat is szemügyre kell vennünk, illetve meg kell vizsgálnunk. Természetesen: döntést kell hozni a garázskapu méretéről, ám ez csak abban az esetben lehetséges, ha még a tervezés szakaszánál járunk. Amennyiben az épület már elkészült, az ajtónyílásnak megfelelő garázskaput lehet beépíteni. Érdemes betartani a szabályt, miszerint csak akkora kaput válasszunk, amekkorát használni is fogunk. Hacsak nincsenek extra igényeink, két és fél méternél szélesebb garázskapura aligha lesz szükségünk.

Persze felvetődik az a kérdés is, milyen minőségi kategóriát érdemes választani, mikor van szükségünk felsőbb kategóriára. A napi nyitásszám igencsak jó megközelítést tesz lehetővé, hiszen önmagában ez határozza meg, milyen igénybevételnek tesszük ki a kaput. Minél gyakrabban fogjuk nyitni-csukni, annál nagyobb jelentőséggel bír, milyen a szerkezeti kialakítása, milyen az anyagvastagsága, milyen kiegészítő alkatrészekkel, rugókkal rendelkezik. Nagyobb igénybevétel esetén érdemes inkább a torziós rugókkal szerelt változatok mellett dönteni.

Természetesen, a külső lemez milyenségére és minőségére is figyelmet kell fordítanunk. A külső lemeznek ellen kell állnia az időjárás viszontagságainak, emellett, természetesen, igencsak lényeges, hogyan fest maga a garázskapu. Biztosak lehetünk benne, hogy a minőségi termékekkel hosszú-hosszú éveken keresztül nem lesz semmi gondunk, hiszen az alkalmazott anyagminőség garancia erre. A billenőkapuk horganyzott lapjai, a vágott élekkel együtt, optimális védelemben részesülnek az időjárás hatásaival és a korrózióval szemben, így nem kell állapotromlástól tartanunk.

Érdemes figyelmet fordítanunk a garázskapu színére és mintázatára is. Mivel relatív nagy felülettel rendelkezik, így biztosak lehetünk abban, hogy meghatározza a házunk és udvarunk összképét, különösen abban az esetben, ha a garázs a lakóház része. Érdemes lehet előnyben részesíteni a fehér vagy törtfehér színű garázskapukat, amelyekből a legnagyobb választék áll rendelkezésre, nem véletlenül… Ez a szín és textúra gyakorlatilag minden stílushoz és falszínhez jól passzol, így, tulajdonképpen, nem foghatunk mellé, ha ezt választjuk.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában kiváló minőségű billenő és szekcionált garázskapukat találunk, amelyek közül könnyedén kiválaszthatjuk az igényeinknek leginkább megfelelőt!