1. MAESTRO IMAGE PRO - rozettás ajtókilincs (BB)
  3 899 Ft 
  Részletek
 2. MAESTRO - ajtókilincs rozettán (króm, gomb)
  5 229 Ft 
  Részletek
 3. MAESTRO GOLF - rozettás ajtókilincs (BB)
  4 729 Ft 
  Részletek
 4. MAESTRO 410 - címes ajtókilincs (55mm, BB)
  1 499 Ft 
  Részletek
 5. MAESTRO FUTURA F1 - rozettás ajtókilincs (WC)
  4 889 Ft 
  Részletek
 6. MAESTRO FUTURA F1 - rozettás ajtókilincs (BB)
  3 399 Ft 
  Részletek
 7. TRENDLINE - kilincsgarnitúra
  6 990 Ft 
  Részletek
 8. MAESTRO IMAGE PRO - rozettás ajtókilincs (PZ)
  3 899 Ft 
  Részletek
 9. O.K. DOORS 50W UNI - kilincsgarnitúra
  10 990 Ft /csomag
  Részletek
 10. MAESTRO LINEA F1 - rozettás ajtókilincs (BB)
  4 799 Ft 
  Részletek
 11. O.K. DOORS 70W UNI - kilincsgarnitúra
  11 990 Ft /csomag
  Részletek
 12. MAESTRO FUTURA F1 - rozettás ajtókilincs (PZ)
  3 399 Ft 
  Részletek
 13. O.K. DOORS - kilincsgarnitúra (50mm, jobbos)
  5 990 Ft 
  Részletek
 14. MAESTRO PORTO - címes ajtókilincs (55MM, BB)
  4 749 Ft 
  Részletek
 15. MAESTRO R-300 - ablakkilincs (fél, matt króm)
  639 Ft 
  Részletek
 16. MAESTRO IMAGE PRO - rozettás ajtókilincs (WC)
  7 769 Ft 
  Részletek
 17. MAESTRO 410 - címes ajtókilincs (90mm, BB)
  1 559 Ft 
  Részletek
 18. MAESTRO THEMA PRO - rozettás ajtókilincs (BB)
  3 899 Ft 
  Részletek
 19. MAESTRO 410 F2 - címes ajtókilincs (55mm, BB)
  1 819 Ft 
  Részletek
 20. MAESTRO BRETAGNE - rozettás ajtókilincs (PZ)
  9 179 Ft 
  Részletek
 21. MAESTRO ARCO - rozettás ajtókilincs (BB)
  3 899 Ft 
  Részletek
 22. MAESTRO - ajtókilincs rozettán (súrolt bronz, gomb)
  4 399 Ft 
  Részletek
 23. MAESTRO 410 - címes ajtókilincs (55mm, PZ)
  1 395 Ft 
  Részletek
 24. MAESTRO GOLF - címes ajtókilincs (55mm, BB)
  4 729 Ft 
  Részletek
 25. MAESTRO COOL - rozettás ajtókilincs (BB)
  5 199 Ft 
  Részletek
 26. PORTAFERM - zárható ablakkilincs (fehér)
  2 999 Ft 
  Részletek
 27. MAESTRO CHRISTIE F4 - rozettás ajtókilincs (BB)
  3 299 Ft 
  Részletek
 28. MAESTRO FLORIDA - négyzetrozettás ajtókilincs (BB)
  6 399 Ft 
  Részletek
 29. MAESTRO CHRISTIE F2 - rozettás ajtókilincs (BB)
  3 299 Ft 
  Részletek
 30. MAESTRO CHRISTIE ALU F1 - címes ajtókilincs (55MM, BB)
  3 269 Ft 
  Részletek
 31. MAESTRO PORTO - rozettás ajtókilincs (BB)
  4 749 Ft 
  Részletek
 32. MAESTRO CHRISTIE F1 - rozettás ajtókilincs (PZ)
  3 299 Ft 
  Részletek
 33. MAESTRO GOLF - címes ajtókilincs (55MM, BB, antikolt)
  4 729 Ft 
  Részletek
 34. MAESTRO MISTRAL - címes ajtókilincs (92mm, PZ, fehér)
  4 479 Ft 
  Részletek
 35. MAESTRO CHRISTIE F1 - rozettás ajtókilincs (BB)
  3 299 Ft 
  Részletek
 36. MAESTRO ARCO - rozettás ajtókilincs (PZ)
  3 899 Ft 
  Részletek
Emelkedő irány beállítása

Kilincsek az otthonunkban

A kilincsek az otthonunk hétköznapi tartozékai; észre sem vesszük őket, mégis nélkülözhetetlenek, ráadásul a lakberendezés fontos részét képezik. Nem mindegy tehát, milyen kilincset választunk! A továbbiakban az alapvető tudnivalókat járjuk körül…

Általában két okból szeretnénk kilincset vásárolni; vagy egyszerűen szükség van rá, vagy pedig le szeretnénk cserélni a régi, csúnya darabokat. Mielőtt elkezdenénk a vásárlást, néhány szempontot érdemes megvizsgálni annak érdekében, hogy a számunkra megfelelő darabokat választhassuk ki.

Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, milyen típusú ajtókba, esetleg ablakokba szeretnénk új kilincset vásárolni. A választék igen széles, sokféle kialakítással és színnel találkozhatunk, így könnyedén megtaláljuk az ízlésünknek megfelelőt.

Amennyiben beltéri ajtókilincset szeretnénk vásárolni, nagy valószínűséggel közönséges kulcslyukas kilincsre lesz szükségünk. Ha a szóban forgó ajtót az utóbbi évtizedekben gyártották, akkor a lehető legegyszerűbb dolgunk van. El kell viszont döntenünk, hogy úgynevezett rozettás vagy hosszúcímes kilincset szeretnénk vásárolni. Érdemes technikai jellegű szempontokat is figyelembe venni, mielőtt egyik vagy másik típus mellett döntenénk.

Kezdjük az úgynevezett rozettás kilincsekkel, amelyek némileg talán modernebbnek mondhatók, így napjainkban a lakberendezők inkább ezt a típust részesítik előnyben. Meg kell néznünk, milyen színűek az ajtópántok és a küszöbsín, így könnyedén kiválaszthatjuk a nekünk tetszőt. Ennél a típusnál nem lényeges a szerelt zár nagysága, mivel a kilincs és a zár rozettát bármekkora távolságra felszerelhetjük egymástól. Persze az esztétikai szempontokat figyelembe véve a lehetőségeink mégsem olyan nagyok, érdemes betartani az alapvető szabályokat!

Ha már használt beltéri ajtóra keresünk megfelelő kilincset, amin korábban is hosszúcímes kilincs volt, abban az esetben érdemes maradni a hosszúcímes megoldás mellett… Ennek egyszerű a magyarázata: csak így tudjuk eltakarni a régi kilincsszerkezet nyomait. Persze, ha új ajtóról van szó, esetleg csiszoljuk, festjük vagy fóliázzuk a régit, akkor a rozettás kilincs is tökéletes választás lehet.

Noha a hosszúcímes megoldás valóban kissé régimódi hatást kelt, meg kell említeni a pozitív tulajdonságát is… Érdemes szem előtt tartani, hogy ez a változat tartósabb, így hosszú távon gyakran szerencsésebb választást jelent. Esetében, értelemszerűen, nem kell tartani a rozetta elmozdulásától, a többpontos rögzítés megfelelő stabilitást szavatol az ilyen kilincseknek.

Tagadhatatlan azonban, hogy a kilincsválasztás leglényegesebb kérdése a dizájnra vonatkozik. Mind a rozettás, mind az hosszúcímes kilincsek között találhatunk modernebb és klasszikusabb darabokat, így csak az ízlésünkön és az igényeinken múlik, melyiket választjuk. Napjainkban szívesen részesítjük előnyben a rozettás kivitelt, de az hosszúcímes változatok között is találhatunk olyan darabokat, amelyek a legkorszerűbb, minimalista lakásokban is tökéletes választást jelentenek. Abban az esetben sincs különösebben nehéz dolgunk, ha akár vintage vagy rusztikus stílusjegyeket képviselő otthonunk van.

A lakberendezés kapcsán érdemes törekedni arra, hogy a helyiségben csak egyféle kilincset használjunk, illetve érdemes azokat azonos magasságban elhelyezni. Szerencsére igen ritkán fordul elő ennek az ellenkezője, de ha szükséges és lehetséges, érdemes egy szintbe hozni a kilincseket. A vegyes kilincsmagasság nem csak rosszul mutat, de kényelmetlenséget is okoz a mindennapi használat során. Az alapvető ajánlás szerint nagyjából 105 centiméteres magasság tekinthető ideálisnak.

Érdemes szemügyre venni a különböző kilincseket az anyaguk alapján is. Ízlésünk és igényeink alapján dönthetünk egyik vagy másik mellett. Napjainkban igen népszerűek az alumíniumból készült kilincsek, amelyek nemcsak könnyűek, de kifejezetten strapabírók is. A másik népszerű anyag a rozsdamentes acél, vagyis az inox. Természetesen, az acélból készült kilincsek is kiváló strapabírással rendelkeznek. Ezek mellett találkozhatunk még rézkilincsekkel, amelyek a hagyományos értéket képviselik, illetve elterjedt még az úgynevezett zamak, ami az alumínium és a cink ötvözete.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk azokat a kilincseket, amelyek nem csak az ízlésünknek, hanem a technikai elvárásainknak is képesek maradéktalanul megfelelni.

Card logos