1. BAUHAUS BIG GLASS - szolárlámpa
  2 490 Ft 
  Részletek
 2. BAUHAUS - akasztható szolárlámpaszett (2db)
  1 990 Ft 
  Részletek
 3. BAUHAUS - szolárlámpa (villanykörte)
  1 290 Ft 
  Részletek
 4. BAUHAUS ROCK - szolárlámpaszett (3db)
  2 990 Ft 
  Részletek
 5. BAUHAUS - szolárlámpa fényfüzérrel
  2 290 Ft 
  Részletek
 6. BAUHAUS - leszúrható szolárgömb (30cm)
  4 190 Ft 
  Részletek
 7. BAUHAUS GRAND - szolárlámpa
  2 990 Ft 
  Részletek
 8. BAUHAUS - leszúrható szolárlámpa
  1 990 Ft 
  Részletek
 9. BAUHAUS STICK - dekorációs szolárlámpa (LED, zöld)
  790 Ft 
  Részletek
 10. FLAME - szolárfáklya (LED)
  3 990 Ft 
  Részletek
 11. BAUHAUS - dekorációs szolárlámpa (LED, kék)
  1 390 Ft 
  Részletek
 12. BAUHAUS - dekorációs szolárlámpa (LED, zöld)
  1 390 Ft 
  Részletek
 13. BAUHAUS STICK - dekorációs szolárlámpa (LED, sárga)
  790 Ft 
  Részletek
 14. BAUHAUS STICK - dekorációs szolárlámpa (LED, piros)
  790 Ft 
  Részletek
 15. BAUHAUS BALL - függeszthető szolárgömb (LED, Ø20cm, szürke)
  8 490 Ft 
  Részletek
 16. BAUHAUS - dekorációs szolárlámpa (LED, lila)
  1 390 Ft 
  Részletek
 17. BAUHAUS - dekorációs szolárlámpa (LED, piros)
  1 390 Ft 
  Részletek
 18. BAUHAUS - dekorációs szolárlámpa (LED, fehér)
  1 390 Ft 
  Részletek
 19. BAUHAUS CLIP - szolár spotlámpa (LED)
  3 190 Ft 
  Részletek
 20. BAUHAUS - függeszthető szolárgömb (LED, Ø30cm, szürke)
  13 990 Ft 
  Részletek
 21. BAUHAUS GABBIA - dekorációs szolárlámpa (LED, szürke)
  5 990 Ft 
  Részletek
 22. BAUHAUS CANDELA - dekorációs szolárlámpa (LED, szürke)
  2 490 Ft 
  Részletek
 23. BAUHAUS - szolárlampion-füzér (színes, 10db)
  2 990 Ft 
  Részletek
 24. BAUHAUS - szolárlámpa (RGB)
  1 990 Ft 
  Részletek
 25. BAUHAUS SHINE - szolárlámpa (LED, 25cm)
  595 Ft 
  Részletek
 26. BAUHAUS - szolár spotlámpa (LED, 32,5cm)
  1 190 Ft 
  Részletek
 27. BAUHAUS - leszúrható szolárgömb (20cm)
  2 190 Ft 
  Részletek
 28. BAUHAUS - leszúrható szolárgömb (15cm)
  1 990 Ft 
  Részletek
 29. BAUHAUS - leszúrható szolárgömb (25cm)
  3 490 Ft 
  Részletek
 30. BAUHAUS STICK - dekorációs szolárlámpa (LED, kék)
  790 Ft 
  Részletek
 31. Kültéri világító bárszék (LED)
  49 990 Ft 
  Részletek
 32. BAUHAUS - szolárlámpa (lapos, LED, 2db)
  2 990 Ft 
  Részletek
 33. Világító asztal (LED)
  79 990 Ft 
  Részletek
Emelkedő irány beállítása

Kültéri világítás okosan

A kert, az udvar és a terasz megvilágítása éppolyan jelentőséggel bír, mint a lakás helyiségeinek megoldásai. Ha okosan választunk kültéri világítástechnikai megoldásokat, biztonságosabbá tehetjük az otthonunkat, ráadásul szívesen töltünk több időt a szabad levegőn, ami az egészségünk és közérzetünk hasznára válik.

Az okosan megválasztott kültéri világítás nem csupán fényforrást biztosít, hanem az udvarunk és kertünk hangulatát is meghatározza, illetve dekorációs célokat szolgál. Különböző lámpákkal és megoldásokkal találkozunk; ezek közül némelyek csupán kisebb terek megvilágítására alkalmasak, némelyek pedig kellemes, sárgás fénybe képesek öltöztetni az egész udvarunkat. Éppen ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a lámpák kiválasztására, illetve a fényforrások megfelelő elhelyezésére.

Ideális esetben egy kültéri lámpa kettős szerepet tölt be; sötétségben fény biztosít számunkra, nappali fénynél viszont dekorációként funkcionál. Nem túlzás azt állítani, hogy a kültéri lámpák között gyakorlatilag bármilyen igényre találhatunk megfelelő választást; a hagyományosnak tekinthető kandeláberek mellett a legkorszerűbb, minimalista stílusú LED-lámpákat is megtalálhatjuk. Ennek fényében nem lehet kérdéses, hogy rendelkezésünkre áll az otthonunk stílusához leginkább illeszkedő lámpa, csupán meg kell találnunk.

Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal, hogy a kültéri világítás más típusú tervezést igényel, mint a belső terek megvilágítása. Fontos, hogy a lámpáink megfelelő fényerőt biztosítsanak, de ezt semmiképpen ne olyan módon érjük el, aminek következtében a szomszédot is elvakítanánk. Legyünk tekintettel a körülöttünk élőkre, és válasszunk irányított és tompított sárgás fényeket.

Igyekezzünk olyan módon elhelyezni a lámpáinkat, hogy azok a biztonságérzetünket is növeljék. Nem véletlen a mondás, miszerint a kültéri világítás a leghatékonyabb „biztonságtechnikai” eszköz. Egy-egy jól megválasztott lámpa segítségével könnyedén megvilágíthatjuk a különböző területeket, a bejárati kapukat, illetve a járdákat is. A mozgásérzékelővel ellátott reflektorok és különböző kültéri lámpák remek szolgálatot tesznek számunkra, ha biztonságosabbá szeretnénk tenni az otthonunkat.

Természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a kültéri lámpák kiválasztása egészen más szempontok alapján történik, mint amit a lakás helyiségeivel kapcsolatban elmondhatnánk. A kültéri lámpák egész évben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, ezért kötelezően ellen kell állniuk a különböző elemeknek. Szerencsére nincs túlzottan nehéz dolgunk, csupán ismernünk kell az IP védelem fogalmát, illetve a különböző besorolások védelmi szintjét.

Az IP védelem tulajdonképpen egy nemzetközi szabvány, amelynek köszönhetően egyszerűen meggyőződhetünk arról, hogy a kiszemelt lámpa milyen mértékben képes ellenállni az apró szilárd tárgyaknak (értsd: pornak) és a nedvességnek. Minél magasabb az IP jelzés mögötti szám, a lámpa annál ellenállóbb. De lássuk részleteiben!

Az IP jelzés mögött két darab számjegyet fogunk látni. Az első számjegy a szilárd elleni tárgyak elleni védelmet jelöli; az értéke nullától hatig terjedhet. A második számjegy a víz elleni védettséget jelöli; nullától nyolcig terjedő skálán. Az IP00 jelzéssel ellátott lámpa gyakorlatilag semmilyen védelemmel nem rendelkezne, ilyen termékkel azonban nem találkozhatunk a kültéri lámpák között. Kültéri használat esetén legalább IP44-es besorolású lámpára van szükség. Egy ilyen készülék 1mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellen védett, illetve a fröccsenő víz ellen is védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett). Ugyanakkor érdemes lehet ennél magasabb védelmi szinttel rendelkező lámpát választani. Azokat a készülékek, amelyek esetében az első számjegy 5-ös, por behatolása ellen korlátozott védelemmel van ellátva, a 6-os szám pedig a por behatolása elleni teljes védelmet jelöli. Talán ennél is fontosabb a második számjegy, amely a nedvességgel szembeni védelmi szintet írja le; amennyiben a második számjegy 5-ös, abban az esetben kisnyomású vízsugár ellen minden irányból védett eszközről beszélünk (nem károsító mértékű szivárgás megengedett), 6-os szám esetén a lámpa erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett), 7-es jelölés esetén a készülék védett víz behatolása ellen, meghatározott idejű és mélységű vízbemerítés esetén, 8-as besorolás esetén pedig a lámpa védett víz behatolása ellen tartós vízbemerítés esetén, a gyártó által meghatározott paramétereknek megfelelően. Ezek ismeretében könnyedén eldönthetjük, hogy milyen védelmi szintre lehet szükségünk.

Természetesen foglalkoznunk kell azzal a kérdéssel is, milyen fényforrásokat alkalmazzunk. Szerencsére ma már rendkívül hatékony energiatakarékos megoldások állnak rendelkezésünkre, így nem kell kompromisszumot kötnünk a megtakarítás és a biztonság között. A LED-technológiának köszönhetően rendkívül alacsony ráfordítással biztosíthatjuk az udvarunk, kertünk és teraszunk megvilágítását. A LED-fényforrások számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően kiemelt figyelmet érdemelnek. Rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek, akár 50 ezer munkaórát is várhatunk tőlük. Persze érdemes tudni, hogy 20-25 ezer munkaórát követően a fényerejük csökkenhet, de ennek fényében is 10-20 évig megfelelő világítást képesek biztosítani számunkra. Ismerjük meg a BAUHAUS kínálatában található különböző típusú kültéri lámpákat, és válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelőt!

Card logos