Mennyezeti lámpa

Megtekintés Rács Lista

1-9/228 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/228 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MENNYEZETI LÁMPA, AMI NEM HIÁNYOZHAT AZ OTTHONUNKBÓL

A mennyezeti lámpa népszerűsége évtizedek óta töretlen; noha a formai követelmények alapjaiban megváltoztak, a mennyezetről lógó lámpákat ma is szívesen használjuk. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a lámpa a legelterjedtebb a típus az otthonokban, előszeretettel alkalmazzuk őket a nappali szobákban, a hálókban, a konyhákban és a kiegészítő helyiségekben is.

Habár különböző megoldásokkal kiváltható lenne a mennyezeti lámpa, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy ezek nyújtják a legkényelmesebb és leghatékonyabb megoldást általános világítótestként. Sőt, alapjaiban határozzák meg a helyiség hangulatát és stílusát. Mivel a szoba közepén jól látható helyen találhatók, így a lakberendezésben is fontos szerephez jutnak. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy minden egyes helyiség más-más megvilágítást igényelhet, ezért nem mondhatunk le a különböző kiegészítő világítótestekről sem.

A mennyezeti lámpa, elhelyezkedéséből adódóan, mindig szem előtt van, ezért válasszunk olyan terméket, ami megfelel az igényeinknek és az ízlésünknek is. A szoba közepén elhelyezett mennyezeti lámpa jelentős mértékben határozza meg az összhatást; nemcsak a külső megjelenésével és az anyaghasználatával teszi ezt, hanem az alkalmazott fényforrásokkal is. Természetesen figyelmet kell fordítani a fényforrásokra, illetve azok fényerejére, színhőmérsékletére és energiaigényére is. Szerencsére mára a kereskedelemből kiszorultak az energiapazarló izzók, helyettük sokkal gazdaságosabb kompakt fénycsöveket és LED-fényforrásokat alkalmazhatunk.

A fényforrás kiválasztásánál érdemes tudatosan dönteni, hiszen egyes tulajdonságok akár az általános hangulatunkat is befolyásolhatják. A színhőmérséklet kiemelt figyelmet érdemel, hiszen a meleg fényű fényforrások nyugtatóan hatnak ránk, felkészítenek az esti pihenésre és az alvásra, a hidegfényű lámpák azonban éberségre ösztönöznek. Nem véletlen, hogy aprólékos munkavégzéshez, konyhai előkészítéshez vagy akár tanuláshoz hidegfényű lámpát ajánlanak, a közös időtöltéshez és pihenéshez pedig a meleg fények nyújtanak jobb választást. Persze nem feledkezhetünk meg a fényerősségről sem; bizonyos esetekben erősebb fényre van szükségünk, máskor a tompított fényű lámpák tesznek jó szolgálatot. Természetesen szem előtt kell tartanunk azt is, hogy a sötétebb színű falak elnyelik, míg a világos falfelületek visszaverik a fényt. Ugyanez igaz a bútorokra és a nagyobb kiterjedéssel rendelkező használati tárgyainkra is. Ha a helyiség falszíne, illetve a tapéta kifejezetten sötét, az esetben 10-20 százalékkal magasabb lumenértékkel rendelkező fényforrást válasszunk!

Ráadásul arra is figyelmet kell fordítanunk, hogy a búra milyen mértékű árnyékot vet a szobára. Léteznek olyan mennyezeti lámpák, amelyek esetében a búra árnyékolása minimális, de léteznek olyan lámpák is, amelyek szinte sötétté teszik az egész helyiséget. Természetesen van létjogosultsága a sötétebb színű búráknak is, de azok elsősorban hangulatvilágításként funkcionálhatnak. Ha azt szeretnénk, hogy a szobát egyetlen mennyezeti lámpa képes legyen bevilágítani, mindenképpen áttetsző búrával rendelkező lámpára lesz szükségünk.

Ha mennyezeti lámpát szeretnénk vásárolni, sokféle anyaghasználattal találkozhatunk. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a semleges színekkel és a letisztult formákkal nem lehet mellényúlni, de ha szívesen látnánk különleges mennyezeti lámpákat az otthonunkban, bátran választhatunk a szokatlan anyaghasználattal rendelkező kínálatból is! A kínálatban akár textillel, gipsszel vagy műanyaggal díszített darabokat is találhatunk, de természetesen ma is népszerűek a letisztult, fémes formák.

Átlagos belmagasságú szobák esetén részesítsük előnyben a kisebb átmérővel és magassággal rendelkező lámpákat! Figyeljünk arra, hogy a lelógó lámpa ne akadályozhasson a mindennapi mozgásban! Minél nagyobb a szoba belmagassága, annál bátrabban választhatunk a kifejezetten nagy kiterjedésű mennyezeti lámpák közül. Keressük az igényes megjelenéssel rendelkező termékeket, amelyek fényt visznek az életünkben nap mint nap. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő minőségi mennyezeti lámpákat!