Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Asztali lámpa

Megtekintés Rács Lista

1-9/49 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/49 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ASZTALI LÁMPÁK AZ OTTHONUNKBAN

Az asztali lámpára elsősorban funkcionális eszközként tekintünk, amely kellő fényerőt biztosít számunkra tanulás és munka közben, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az esztétikai adottságairól sem. Egy-egy igényesen elhelyezett, szép dizájnnal rendelkező asztali lámpa a szobánk dísze lehet.

Az igényes lakberendezés megtervezése során egyre nagyobb figyelmet kapnak a különböző, kiegészítő világítást biztosító lámpatestek, köztük természetesen az asztali lámpa is. Változatos formai kialakításuknak köszönhetően megtalálhatjuk a lakásunknak és az ízlésünknek megfelelő lámpákat, csupán át kell tekintenünk a rendelkezésre álló széles kínálatot. Egy jól megválasztott asztali lámpának köszönhetően otthonosabbá és hangulatosabbá tehetjük a lakásunkat.

A kiválasztásnál érdemes szem előtt tartani, hogy a sötétebb búrával, illetve sűrű szövésű anyaggal ellátott asztali lámpák fényáteresztő tulajdonsága alacsonyabb, ezért az ilyen típusú lámpák elsősorban dekorációs célokat szolgálnak; nagyszerűen használhatók hangulatvilágításra, de tanuláshoz és munkához nem feltétlenül jelentenek optimális választást. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a hangulatvilágítást biztosító asztali lámpák kiemelik a tér azon részét, így elsősorban igényes asztalok és íróasztalok esetén érdemes ezt a funkciójukat választani. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző stílussal és formai kialakítással rendelkező asztali lámpát találunk, így könnyedén kiválaszthatjuk az ízlésünknek és igényeinknek leginkább megfelelőt.

Az asztali lámpa funkcionális tulajdonságairól érdemes bővebben is szólni, hiszen tanulás, olvasás vagy asztali munka esetén a helyiség elsődleges világítása zavaró lehet, de az is gyakran előfordul, hogy a mennyezeti lámpa beesési szöge nem megfelelő az íróasztalunk megvilágításához. Ilyenkor asztali lámpára van szükség. Irányítható fénysugarukkal tökéletesen alkalmasak a lapok vagy a billentyűzet ideális megvilágítására. Az ilyen lámpákra bátran számíthatunk a borús napokon is, amikor a kintről beszűrődő fény nem elegendő a tanuláshoz és a munkához. Fontos tudni, hogy elégtelen megvilágítás esetén szemfáradás, fáradságérzés, súlyosabb esetben fejfájás jelentkezhet. Nem lehet kérdéses, hogy célzott lámpákra van szükségünk.

Minél aprólékosabb tevékenységet végzünk, annál fontosabb a megfelelő fényerő biztosítása. Míg a billentyűzet használata kisebb fényerő mellett sem okozhat gondot, addig a nagy pontosságot igénylő munkák esetében kifejezetten nagy fényerőre és hideg színhőmérsékletre van szükségünk. Gondoljunk például egy műszaki rajzra, amit nagy pontossággal kell kiviteleznünk – ilyen esetben aligha megengedhető az elégtelen világítás. Ma már egyre gyakrabban találkozunk LED-fényforrásokkal az asztali lámpák esetében is; mivel ezek nem melegszenek fel, így nem kell égési sérüléstől tartanunk, ha esetleg óvatlanok lennénk…

A funkcionalitás mellett persze érdemes bővebben beszélni az esztétikai és dizájn szempontokról is. Egy-egy stílusos darabbal rendkívül ügyesen kiegészíthetjük a teret, ráadásul a meleg, sárgás fényeknek köszönhetően nyugtató környezetet teremthetünk magunknak. Nem túlzás azt állítani, hogy az igényes asztali lámpák még kikapcsolt állapotban is a lakás díszei lehetnek. Egy asztali lámpa abban az esetben is tökéletes választást jelenthet, ha csupán egy aprócska fényszigetet szeretnénk létrehozni, ami inkább dekorációs célokat szolgál.

A kínálatban különböző megoldásokkal találkozunk, némelyek esetében beépített fényforrások kaptak helyet, némelyek esetében viszont megválaszthatjuk az alkalmazott fényforrásokat. Természetesen az utóbbi biztosít nagyobb szabadságot, illetve az utóbbi tekinthető környezettudatosabb választásnak. Ezek esetében szabadon dönthetünk az energiatakarékos, kompakt fénycsövek és a szintén rendkívüli energiahatékonysággal működő LED-fényforrások között.

Mindkét típus esetében találunk fehéres fényű fényforrásokat, amelyek elsősorban tanuláshoz és munkához ajánlhatók; a hideg színhőmérsékletű fények képesek fenntartani az éberségünket, a sárgás, meleg fények viszont megnyugtatnak bennünket, illetve felkészítenek az éjszakai pihenésre. Ezért a sárgás fényeket elsősorban hangulatvilágításként használhatjuk. Mindkét típus kiváló adottságokkal rendelkezik, hosszú várható élettartamukat is érdemes szem előtt tartani. Fontos tudni azonban, hogy a kompakt fénycsövek kifejezetten érzékenyek lehetnek a gyakori kapcsolgatásra, ezért elsősorban hosszabb üzemidős használatra javasoltak.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző megjelenéssel és stílussal rendelkező asztali lámpákat találunk, válasszuk ki a nekünk tetsző termékeket!