Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Laminált és vinyl padló

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

LAMINÁLT PADLÓ, ÉS AMIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA

A laminált padló nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik, viszont egyáltalán nem mindegy, milyet választunk. A következőkben azokat a szempontokat és tudnivalókat gyűjtöttük össze, amiket mindenképpen érdemes szem előtt tartani a laminált padló kiválasztása során.

A kínálatban különböző vastagsággal rendelkező padlólapok találhatók; rendszerint 6 és 12 milliméter közötti vastagság áll rendelkezésünkre. Érdemes szem előtt tartani, hogy a laminált padlók esetében számít a vastagság; nagyon leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy a vastagabb lapok képviselik a magasabb minőséget. 8 milliméter felett már kifejezetten stabil lapokkal találkozunk, amelyek klikk-rendszere is erősebb, ráadásul a vastagabb kivitelezéssel gyakran a jobb kopásállóság is együtt jár. Ugyanakkor tudni kell, hogy a vastagabb lapok és a jobb kopásállóság magasabb árat is jelentenek, így természetesen minden kivitelezésnek van létjogosultsága, ám ha tehetjük, válasszunk legalább 8 milliméteres laminált padlót!

A vastagságot azonban nem kezelhetjük ökölszabályként, hiszen előfordulhat, hogy egy minőségi, 8 milliméteres lap jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy gyengébb minőségű, 9 milliméteres, vagy akár egy silányabb 10 milliméteres… A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található termékek esetében biztosak lehetünk abban, hogy kellő minőséggel rendelkeznek, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a különböző gyártók különböző termékei eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek, ezért ne a lapok vastagsága legyen az egyetlen szempont, ami alapján döntünk egyik vagy másik termék mellett.

A megfelelő választás érdekében nem feledkezhetünk meg a kopásállóság kérdéséről sem. Érdemes tudni, hogy a különböző lapok kopásállósága jelentős mértékben eltérhet egymástól, szerencsére a termékek csomagolásán és adatlapján megtalálhatjuk az erre vonatkozó jelöléseket; AC1, AC2, AC3, AC4 jelölésekkel találkozunk. De mit jelentenek ezek a betűk és számok? Minél nagyobb az AC jelölés mögötti szám, a laminált réteg annál nagyobb súrlódási terhelésnek képes ellenállni. A tesztet egy dörzspapírral borított golyó segítségével végzik el; minél több fordulatnak képes ellenállni a laminált padló koptatórétege, annál magasabb besorolásba kerülhet.

Az ellenálló képesség tárgyalása során egy másik fontos tulajdonságra is figyelmet kell fordítani, noha erről sokkal ritkábban esik szó; ez az ütésállóság. Ez az érték azt mutatja meg, a laminált padló milyen mértékben képes ellenállni a leeső tárgyak által okozott fizikai behatásnak. Szerencsére a használat során csak nagyon ritkán tesszük ki ilyen megpróbáltatásnak a padlónkat, de ha mégis így történik, szerencsésebb, ha nem történik semmi baja… A tartósságra vonatkozó szempontokat aszerint érdemes mérlegelni, hogyan éljük az életünket; ha megfontoltak, nyugodtak vagyunk, lassabban járunk: kevésbé van szükségünk nagy ellenálló képességű laminált padlóra.

A fizikai tulajdonságok sora azonban itt nem ért véget; további fontos jellemzőket kell szem előtt tartanunk annak érdekében, hogy a számunkra tökéletes laminált padlót vásárolhassuk meg. Elsőként beszéljünk a zajokról, illetve a zajszigetelésről! Fontos tudni, hogy a laminált padló fizikai tulajdonságaiból adódóan relatív hangos, közvetíti a lépéseink zaját, és a szobapapucsok hangja is hallható járás közben. Nincs hangtalan fapadló, a laminált padló sem extrém hangos, de ezt a tulajdonságát mindenképpen meg kell említeni, hogy megoldást találhassunk a problémára, ha zavarók számunkra ezek a hangok. Alátétek használatával csökkenthetjük a laminált padló zajait, noha olyan alacsony zajszintet aligha várhatunk tőle, mint egy sokszor drágább parafapadlótól.

Szót kell ejteni a hőszigetelő tulajdonságról is. A laminált padló természetesen melegburkolat, ugyanakkor „nem a legmelegebb”, illetve nem ez a padló rendelkezik a legmagasabb hőszigetelő hatással. Ez persze néha hátrányt, néha előnyt jelent; ne felejtsük el, hogy épp ez a tulajdonsága teszi jó választássá padlófűtés esetén is. Amennyiben nem szeretnénk padlófűtést, nincs mód megfelelő szigetelés elhelyezésére, ráadásul alattunk egy fűtetlen helyiség található, abban az esetben talán szerencsésebb más melegburkolatot választani.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a laminált padló kifejezetten érzékeny a vízre, ezért a nedvességtől egész élettartama alatt óvnunk kell. A laminált padlót úgy készítik el, hogy a felső koptatórétege számos behatásnak ellenálljon, többek között a víznek is, az illesztések azonban nem zárnak tökéletesen. Amennyiben kiömlik egy pohár víz, nincs okunk aggodalomra, csupán fel kell törölnünk. A tartós nedvesség azonban komoly károkat okozhat a padlóban, akár felülről, akár alulról érkezik. Emiatt a laminált padló nem túl szerencsés a fürdőszobák esetén, de az előszobában is érdemes lehet más burkolatot választani. Amennyiben mégis a laminált padló mellett döntünk, biztosítsunk lábtörlőt, illetve egy belépő szőnyeget, ami felszívhatja a bevitt nedvesség zömét!

Miután alaposan számba vettük a különböző műszaki jellemzőket és adottságokat, ejtsünk szót a dizájn kérdéséről is. Nem vonható kétségbe, hogy a megjelenés fontos, ezért érdemes alaposan mérlegelni a kiválasztás előtt. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a felületek nagysága befolyásolja az érzékelésünket; egyetlen lap szemrevételezése során nehéz eldöntenünk, hogy az a felület valóban megfelel-e az ízlésünknek. Érdemes tehát módszeresen is megvizsgálni a kínálatban szereplő lapokat, illetve azok felületi struktúráját. A struktúra határozza meg magát a mintát; gyakran a keményfa padlókhoz hasonló mintákkal találkozunk, de rendelkezésünkre állnak akár egyszínű felületek is. Képzelőerőre mindenképpen szükségünk lesz, ha el szeretnénk képzelni, a kiszemelt lap hogyan mutat nagyban. A laminált padló felületén a koptatóréteg alatti dekoráció tulajdonképpen egy nyomtatott felület. Figyeljünk arra, hogy ez a minta megfeleljen az ízlésünknek, illetve kellően igényes kivitelezéssel rendelkezzen. Érdemes időt szánni a különböző minták nézegetésére, így nagyobb bizonyossággal dönthetjük el, melyik a számunkra leginkább tetsző megoldás!

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az igényünknek és ízlésünknek leginkább megfelelő laminált padlót. A különböző tulajdonságok és jellemzők figyelembevétele mellett biztosak lehetünk abban, hogy jól választunk.