Üvegtégla

Megtekintés Rács Lista

9 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

9 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ÜVEGTÉGLA

Az üvegtéglát a XX. század elején tervezték és fejlesztették ki, ekkor még csak kizárólag ipari építkezéseknél használták. Különböző üzemek és gyárak falainak üvegtéglával történő felépítése energiatakarékossági szempontból történt. Az idők során azonban kiderült, hogy ezen funkcióján túlmutat, mára már gazdag kínálat áll a vásárlók rendelkezésére, és a családi házak, lakások tervezésénél, építésénél is nagyon sokan beiktatják.

Attól függően, hová kerül, beszélhetünk vízszintesen elhelyezett, azaz járható üvegtégláról és falba épített üvegtégláról. A ma forgalomban lévő üvegtéglák méretüket illetően jellemzően 19 cm x 19 cm-esek. Ehhez kapcsolódik a kb. 1 cm széles fuga, így egy tégla mintegy 20 x 20 centiméter lefedését eredményezi. Vastagság tekintetében már nagyobb eltérések mutatkoznak, 5 és 10 centiméter közötti vastagságról beszélhetünk.

Az üvegtéglát elsősorban fényáteresztő képessége miatt kezdték el gyártani, és ezen előnyös tulajdonsága miatt vásárláskor nem szabad szemet hunyni e felett sem. Attól függően, hogy milyen a tégla színe, felülete és mintázata, természetesen változik fényáteresztő képessége is. A legnagyobb fényáteresztő képességűek a sima, átlátszó üvegtéglák, itt 80%-os fényáteresztést mérhetünk, míg egy kevésbé átlátszó, fúvott üvegtégla a kívülről érkező napfénynek mintegy a felét képes átengedni. Szerkezetüket illetően lehetnek hullámos-, pöttyös-, rácsmintás-, kereszthullámos, vagy víztiszta szerkezetűek.

Az üvegfal felépítésének egyik gyakran alkalmazott módja a habarcsba ágyazott módszer. Egy viszonylag egyszerű és egyre terjedő módszer a PVC-profilok közé történő építés. Ennek során szilikont használnak a rögzítéshez. Ha szeretnénk még elegánsabb és szebb megjelenést biztosítani a lakásunkban létrehozott üvegfalnak, akkor a műanyag profilok helyett faelemek közé építjük üvegtégláinkat.

A termékpalettára mára már rengeteg színű üvegtégla felkerült. Színezés kétfajta módon történhet. Anyagában színezett és a belső felületén színezett téglákat különböztethetünk meg. A fejlett gyártási technológiának és az egyre növekvő igényeknek köszönhetően a biztonságra is gondolhatunk, így tűzálló és golyóálló, törésálló üvegtéglákat is vásárolhatunk.

A sótéglából felépített üvegfal is nagyon szép és különleges, dekoratív és egészséges dísze lehet a háznak. A fényhatások csodálatos hangulatot kölcsönöznek bármely helyiségnek, ahol sótéglából épített falat helyezünk el.

A néhány szellőzőszárnyat is érdemes beszerezni, mielőtt elkezdjük az üvegfal építését. Egyszerűen és könnyen kinyitható, ezek segítségével bármikor tudunk szellőztetni.

Mint már a fenti leírásból kiderült, egyéb kellékek megvásárlására is szükség van egy üvegfal létrehozásához. Az üvegtéglák mellett szükségünk lehet ragasztóra, fugázó anyagra, merevítő vasakra, tartókra attól függően, hogy melyik beépítési módot választottuk. Az üvegtégla-ragasztó üvegtéglák falazására és fugázására alkalmas, egy por alakú anyagról van szó, amit használat előtt vízzel megfelelő arányban össze kell keverni, és így tudjuk használni. A csomagoláson feltüntetett arányokat pontosan kell alkalmazni.

Üvegtéglából építhetünk válaszfalakat, térelválasztót vagy belső közlekedési folyosót, fürdőszobafalat, vagy akár zuhanyfülkét, de az üvegfalat elhelyezhetjük bejárati ajtó mellé, vagy nyílászárók helyett is.

Az üvegtégla egyik nagyszerű jellemző tulajdonsága, hogy ki tudunk látni rajta, de belátni viszont nem lehet, tehát nyugodtan használható fürdőszobák és tusolók falainak kialakításakor is. Sőt nem is párásodik. A kis, zárt fürdőhelyiségek esetében ideális megoldás.

Tisztítása egyszerű, gyors és nem igényel semmilyen speciális eszközöket. Az üvegfalat azokkal a takarítási eszközökkel, tisztítószerekkel takaríthatjuk, amivel a nyílászárókat általában.

Azt mindenképpen tudnunk kell, hogy az üvegfal alkalmatlan teherhordó falként helytállni, azaz az üvegtégla terhelhetőségét hasonlóan kell értelmezni, mint ahogy egy nyílászáró esetében gondolkodunk, a rá nehezedő nyomást áthidalóval kell kiváltani.

Összefoglalva elmondhatjuk, ha alaposan megtervezzük, igényesen felépítjük vagy megépíttetjük üvegfalunkat, akkor mindenképpen egy tartós, hasznos és szép szeglete lesz házunknak, lakásunknak ez a falrész. Nemcsak egy világos teret kapunk, életterünk egy igényesen kivitelezett dekorációs elemmel is gazdagodik. Ma már arra is van lehetőség, ha idővel üvegfalunk elveszti funkcióját, vagy egy esetleges lakásfelújítás révén ráeszmélünk, hogy rossz helyen van, viszonylag egyszerűen és gyorsan szétszedhető és áthelyezhető.