Falburkoló

Megtekintés Rács Lista

1-9/52 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/52 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FALBURKOLÓ, AZ IGÉNYES FALBORÍTÁS ESZKÖZE

A falburkolókat a kínálatban a csempe és padlólap kategóriájában találjuk: a falicsempék, a dekorcsempék, padlólapok, bordűrök, lábazatok, faliképek, mozaikok és üvegtéglák mellett foglalnak helyet.

A falburkolók általában szép, egyedi, természetes anyagokból készülnek, könnyen tisztíthatók és jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A falburkolók alapanyaga időtálló, egy jól kiválasztott termékkel nagyon hosszú időre meg tudjuk oldani lakásunk valamely helyiségének díszítését, befedését.

Szín és mintázat tekintetében óriási a választék. Természetesen érdemes odafigyelni a minőségre és a hőszigetelő képességére is, azonban mégis a megjelenés, az esztétikai funkció lesz döntő a választás során. A téglamintázat leginkább a vörös és a szürke, valamint a bézs különböző árnyalatait részesíti előnyben, jellemző és népszerű a márványmintázat is, ezek legtöbbször a természetességnél maradnak szín tekintetében, emellett megtaláljuk a kőhatású faburkolókat is a termékpalettán, melyek szintén egyedivé és különlegessé varázsolják a falat, úgy a külső, mint a belső használat során.

Fagyálló, így külső- és belső használata egyaránt lehetséges. Vannak falburkoló sarokelemek is, amelyek megjelenésükben megegyezők a falburkolókkal, de ezeket a festett fallal is kiválóan össze lehet illeszteni, így oszlop látszatát kelthetik.

A termékleírás tartalmazza az egyes darabok súlyát, szélességét és hosszát, anyagát és színét, vastagságát és kialakítását, és a mintázat típusát. Általában azt is megtudhatjuk, hogy egy csomag tartalma hány négyzetméter fal befedésére lesz elegendő. A gyártók feltüntetik továbbá a csomagoláson azt is, hogy a termék fagyálló vagy sem, azaz kültéri burkolatként használható-e. A gyártók arra törekszenek, hogy a termékek minden darabja egyforma minőségű legyen, ez a szín, a felület és a forma időtállóságában egyaránt megmutatkozik.

A lakáskultúrában általában követelmény a természetesség, ennélfogva a falburkolók esetében is növekszik az igény a természetes anyagokra. Nemcsak esztétikai szempontból, hanem tartósság tekintetében is elegánssá, esztétikussá teszik a helyiségeket a mészkő falburkolatok. A mészkő környezetbarát, különleges és természetes. Az egyre fejlődő gyártási technológia segítségével képesek előállítani egészen vékony, de ugyanakkor nagyon masszív mészkőelemeket, így természetesen kisebb lesz súlyuk, tehát egyszerűbb és könnyebb felragasztásuk is, sőt méretre vágni is sokkal könnyebb a vékony darabokat.

A falburkolók alapvetően különböznek abban is, hogy felületük matt vagy fényes. A matt kevésbé érzékeny, jobban ellenáll a szennyeződéseknek. A fényes falburkolók tündöklők, tisztítás terén igényesebbek, jobban látszódik rajtuk a maszat vagy szennyeződés. Mind a matt, mind a fényes burkolókról elmondhatjuk, hogy könnyen tisztíthatók, nincs szükség maró hatású vegyszerekre, tisztítószerekre a karbantartáshoz. Kemény sörtéjű kefe is megsértheti a felületet, ezért puha nedves ronggyal, kímélő tisztító folyadékkal történő, rendszeres tisztítás mellett hosszú évekre megőrizhetők.

A belső falburkolók a lakberendezési tárgyak fontos és meghatározó elemei, meghatározzák a helyiség jellegét, stílusát és hangulatát. Szerencsés esetben a családtagok közösen hoznak döntést a választás során, és arra törekszik mindenki, hogy kompromisszumos megoldás szülessen. Nem mindegy tehát, hogy mivel dekoráljuk a nappalink, fürdőszobánk sima falfelületeit, mert meghatározó hangulatot adnak környezetüknek. Ugyanez érvényes a külső, fagyálló falburkoló elemekre is. Az összhatás elérése érdekében jól nézzünk szét, informálódjunk, vigyünk színmintát a választáshoz!

Sokszor felmerül a kérdés, hogy felrakható-e tégla- és kőutánzatú falburkoló panel fűtőtest mögé vagy mellé. Épp a fal védelme érdekében szeretnék sokan kályha, kandalló mögé vagy a füstelvezető cső közelébe helyezni a falburkoló elemeket. Igaz ugyan, hogy tűzálló termékekről van szó, de a magas hőmérséklet hatására elszíneződhetnek. A termékgyártók ilyen területek borítására csak a falburkolók egyes típusait javasolják.

Az alapos érdeklődés, információgyűjtés után következhet a vásárlás és a falra helyezés. Nem igényel különösebb szakértelmet a falra illesztésük, de mindenképpen precíz munkavégzés és alapos méretvétel szükséges. Egy rosszul felhelyezett drága és igényes termék nem fogja nyújtani azt az esztétikai élményt, amit eredendően elvártunk volna tőle. Ha nem érezzük magunkat készen a feladat elvégzéséhez, akkor bízzuk szakemberre a munkafolyamatot!