Szőnyeg

Megtekintés Rács Lista

1-9/118 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/118 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ÍGY VÁLASSZ SZŐNYEGET A LAKÁSBA!

A szőnyegek az otthonunk gyakori kiegészítői. Szebbé, igényesebbé és hangulatosabbá teszik a helyiségeinket, miközben melegséget árasztanak. Nem könnyű azonban választani közülük. A továbbiakban arra keressük a választ, milyen szempontokat érdemes figyelni, ha szőnyegvásárlást tervezünk.

Ha szőnyeget szeretnénk vásárolni, elsősorban az esztétikai szempontokat tartjuk szem előtt, hiszen nap mint nap találkozunk a szőnyegünkkel, az otthonunk szerves részét fogja képezni, így szeretnénk, ha az esztétikai igényeinket is kielégítené. Az életterünkben elhelyezett szőnyeg képes meghatározni a lakberendezés összképét, sőt, a hangulatunkat is képes befolyásolni. Mivel széles szín- és mintaválaszték áll rendelkezésre, ezért nem túlzás azt állítani, hogy biztosan megtaláljuk az ízlésünknek megfelelőt. Választhatunk olyan szőnyeget, amely a lakberendezés szerves részét képezi és harmonizál a bútorainkkal és lakberendezési tárgyainkkal és kiegészítőinkkel, vagy pedig választhatunk olyan szőnyeget, ami valósággal kiugrik a térből, magára vonja a figyelmet és a helyiség meghatározó elemévé válik. Egy látványos, élénk szőnyeg minden esetben feldobja a helyiség hangulatát, de nagy felületen egyesek számára túl harsány lehet.

Természetesen a formaválasztékra is érdemes figyelmet fordítani. A szőnyegek különböző formákkal rendelkezhetnek; a klasszikus téglalap alakúak mellett köralakúakkal és ovális szőnyegekkel is találkozhatunk. Érdemes figyelembe venni, a helyiségben milyen bútorok kaptak helyet. Ha a bútorok esetében a négyzetes formák dominálnak, abban az esetben a téglalap alakú szőnyegek jelentenek szerencsésebb választást. Köríves bútorzat esetén bátran kísérletezhetünk köralakú és ovális szőnyegekkel is. Egy-egy jól megválasztott szőnyeg igazán jól mutat a dohányzóasztal alatt, illetve a fotelek és a kanapék között. Akárhol helyeznénk el a leendő szőnyegünket, figyeljünk arra, hogy méretében a rendeltetésszerű helyéhez igazodjon.

Természetesen érdemes foglalkozni a szálhosszúság kérdésével is. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában hosszabb és rövidebb szálhosszúsággal rendelkező szőnyegeket is találunk. A nappali és a hálószoba esetén érdemes előnyben részesíteni a puhább, hosszabb szálszövésű darabokat, más helyiségekben viszont praktikusabbak lehetnek a rövid szálhosszúsággal rendelkező szőnyegek, amelyek tisztítása és porszívózása egyszerűbb. Minél forgalmasabb helyiségben szeretnénk elhelyezni a szőnyegünket, annál nagyobb jelentőséggel bír a strapabírás.

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy a nappaliba milyen szőnyeget válasszunk. Ahogyan már említettük, egy-egy puha, nagy szálhosszúságú szőnyeg remek szolgálatot tehet, azonban arra is figyelmet kell fordítani, hogyan helyezzük el őket. Fontos, hogy a kanapék és fotelek elülső lába mindenképp rajta legyen a szőnyegen, így a tér egységes marad, de arra is figyelni kell, hogy elegendő szabad tér maradjon a fotelek és kanapék közötti mozgáshoz.

Ha már rendelkezünk egy kicsi, de igencsak kedvelt szőnyeggel, nem feltétlenül kell megválni tőle. Noha a méretéből adódóan egy kisméretű szőnyeg aligha praktikus, egy nagyobb szőnyegen elhelyezve remek szolgálatot tehet. Tulajdonképpen a kisebb szőnyeg lesz a nagyobb dísze és mintája, így ebben az esetben kiemelt figyelmet kell fordítani a harmóniára.

De mi a helyzet a hálószobával, ahol rendszerint nincsenek kanapék és fotelek, de még dohányzóasztal sem? A hálószoba esetében elsősorban gyakorlati szempontokat érdemes szem előtt tartani; a legszerencsésebb, ha az ágy mindkét hosszanti oldala és a lábrész is a szőnyegen van, így bármikor lépünk ki az ágyunkból, kellemes puha szőnyeg tapintása fogad. Persze a hálószoba esetében is érdemes foglalkozni az esztétikai kérdésekkel. A sötétebb tónusú lakberendezéssel rendelkező hálószobákat rendkívül feldobhatja egy-egy világos szőnyeg. A színválasztásnál érdemes kerülni a harsány darabokat, amelyek sokkal inkább az éberségünkre hatnak, mintsem a pihenésünket segítik.

Ritkábban esik szó a konyhákban elhelyezhető szőnyegekről. Természetesen nem a munkapult előtti területre kell gondolni, hanem az amerikai stílusú konyhák szélesebb tereire, amelyek elsősorban egy nappaliszoba és egy étkező funkcióját képesek ellátni. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy az ilyen jellegű helyiségekben óhatatlanul is több szennyeződés kerül a szőnyegekre, mint egy nappali vagy hálószoba esetén. Nagyban megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha kisebb szálhosszúságú szőnyeget választunk, amit könnyebben tisztíthatunk.

Természetesen gondoskodnunk kell a szőnyegek tisztításáról, akármelyik helyiségről is legyen szó. Előbb vagy utóbb minden szőnyeg elkoszolódik, így a tisztításuk elkerülhetetlenné válik. Szerencsére sokféle készítmény és gép közül válogathatunk, amelyek megkönnyítik a munkánkat. Sőt, akár házi praktikákat is segítségül hívhatunk, ha meg szeretnénk szabadulni a foltoktól. Noha a kereskedelmi forgalomban kapható szerek általában hatékonyabbak, kísérletezzünk bátran a természetes megoldásokkal és a házi praktikákkal, talán ezek között találjuk meg a számunkra tökéletes szőnyegtisztító megoldást.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző színű, mintázatú, formájú, méretű és anyagú szőnyegeket találunk, így könnyedén kiválaszthatjuk az ízlésünknek és igényeinknek leginkább megfelelő darabokat.