Virágtartó

Megtekintés Rács Lista

1-9/109 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/109 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

VIRÁGTARTÓK

A virágok igen ékes díszei otthonunknak. Jól mutatnak a nappaliban, a konyhaablakban, teraszunkon, balkonokon, valamint az udvarban is. Egyes típusok nem csak tavasztól őszig díszítik otthonunkat, hanem egész évben. A virág azonban önmagában nem elég díszítőelem, igazán csak akkor mutat jót, ha egy szép és mutatós virágtartóban van elhelyezve. A virágtartók igen nagy választéka áll rendelkezésünkre, így mindenki megtalálhatja a saját igényének és ízlésének megfelelő darabot. Számtalan színű, formájú, stílusú és nagyságú típus közül válogathatunk. Az esztétika mellett fontos odafigyelnünk a virágtartó egyéb tulajdonságaira is: a nagyságára, az anyagára és a kifolyónyílásokra is.

HOGYAN DÖNTSÜK EL, HOGY MILYEN VIRÁGTARTÓRA VAN SZÜKSÉGÜNK?

Virágtartó vásárlásakor elsődleges szempont a megfelelő méret kiválasztása, ez a növény és a gyökérzet nagyságától függ. Amennyiben módunkban áll, mindig nagyobb virágtartót válasszunk, hogy a virág folyamatos növekedése miatt ne kelljen minden évben újat vásárolni! A nagyobb méretet növényeink is meg fogják hálálni, hiszen ezekben több föld fér el, így hosszabb ideig tudja a közeg a nedvességet is elraktározni, ezért növényeink a gyors hőmérséklet-ingadozásnak sincsenek kitéve. A kisméretű virágtartók hátránya, hogy a nagyobb növények nem állnak stabilan bennük, és könnyen fölfordulhatnak. Ezek balesetveszélyesek, és a növényben is kárt okozhat.

Vásárlás előtt fontos tudnunk, hogy milyen virágot szeretnénk benne elhelyezni. A növény igényeihez mérten kell választanunk. Amennyiben nagy gyökérzettel rendelkezik a virágunk, mindenképp mélyebb virágtartóra lesz szükségünk, hogy a jövőben is legyen elegendő helye a fejlődésre.

Fontos szempont virágtartó vásárlása esetén az is, hogy hova fog az adott virágcserép kerülni, kültérre vagy beltérre. Ha szabad ég alatt fogjuk tartani, mindenképp olyan anyagot kell választani, amely jól tűri az időjárás káros hatásait. Beltérre nem szükséges ellenálló anyagot vásárolni. Fonott fűzkosarakat, virágtartókat semmiképp sem helyezhetünk el az udvarban, hiszen hamar tönkremennének. Beltéren tökéletesek, és nagyon jól is mutatnak. A rendelkezésre álló tér nagyságát is figyelembe kell vennünk, valamint az is nagyon fontos szempont, hogy tervezzük-e a növény helycseréjét. Amennyiben igen, olyan virágtartót kell választanunk, amely ezt lehetővé is teszi.

A virágtartók vásárlásakor ellenőrizzük le, hogy rendelkeznek-e vízelvezető nyílásokkal!

Ha olyan konténerbe ültetjük, amely nincs kilyukasztva, a földből nem tud távozni a felesleges folyadék, ami egy idő után a virág pusztulásához vezet. Amennyiben nincsenek a virágcserép alján ilyen nyílások, saját magunk is fúrhatunk néhányat. Amelyeknek az alja teljesen csukott, azokat inkább kaspóként használjuk.

Virágtartó vásárlása alkalmával a legnagyobb fejtörést talán az okozza, hogy milyen anyagból készült növénytartót is vegyünk. Minden fajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Az agyagcserepek nagyon népszerűek, hiszen nagyon mutatósak. Hátrányuk az, hogy törékenyek, és nem tűrik jól a fagyokat és az olvadást. Amennyiben ilyen típus mellett döntünk, igyekezzünk fagymentes helyen tárolni, így megóvjuk a repedéstől! Sokféle cserép virágtartó közül válogathatunk. Beltéren is nagyon jól mutatnak.

A műanyag virágtartók is igen kelendők, hiszen olcsók, változatos színekben és formákban kaphatók. Kültéri és beltéri használatra egyaránt megfelelnek, de ügyeljünk arra, hogy a gyengébb anyagból készült virágtartókat óvjuk az erős fagytól, mert idővel törékennyé válhatnak.

A fa igen esztétikus anyag, közkedvelt virágtartók készítésénél is. Előnyös tulajdonsága, hogy jó hőszigetelő, ezért megóvja a növényeink gyökereit a gyors hőmérséklet-ingadozástól. A cédrus és az akác kitűnően megfelel erre a célra, hiszen ezek a fafajták jól tűrik az időjárás kellemetlen hatásait. További előnyei, hogy igen mutatósak és viszonylag jó áron kaphatók.

A fém virágtartókat kültéren szokás használni. Sokféle nagyságban és formában kaphatók. Hátrányuk, hogy jól vezetik a hőt, ami árthat a növények gyökeinek. Amennyiben műanyag zsákkal béleljük ki, ezen a tulajdonságán javíthatunk.