Művirág

Megtekintés Rács Lista

1-9/84 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/84 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MŰVIRÁG

Az első virágkötészeti emlékek a mezopotámiai kultúrából maradtak ránk. Virágcsokrokat, koszorúkat készítettek virágokból menyegzőkre, ünnepekre. A sírokra csak a középkortól szokás virágot helyezni. A művirágok gyártása az 1990-es években terjedt el. Eleinte csak a készen kapható, színes csokrokat vették az emberek, később azonban elterjedtek a cserépben kapható, nagyobb méretű, élethű virágok is, mint pl. a pálma, a fikusz vagy az orchidea. Egy pár éve olyannyira tökéletesedett a művirággyártás, hogy a minőségibb változatoknál már alig lehet észrevenni, hogy nem élő növényt lát az ember.

Művirágot helyezhetünk kültérre és beltérre is egyaránt. Rendeltetésétől függően állhat magában dekorációként, de több fajtát kombinálva csokrok, virágoskertek is készülhetnek belőlük. Lehet kapni cserépbe, kaspóba, épített művirágot is, valamint van, amelyiknek csak a növény része vásárolható meg. Vannak olyan helyek is, ahol saját ízlésünk szerint kombinálhatjuk az elemeket, és kérhetjük a beépítést, kialakítást.

Nagy előnye, hogy olyan helyen is megmarad, ahol egyébként az élő növény elpusztulna, pl. fényhiányos helyen. Nem kell locsolni, gondját viselni, csak időnként megtisztítani. Nem fagy meg kint a hidegben, nem kell aggódnunk az átteleltetése miatt sem. Ezen tulajdonságai miatt gyakran viszik a művirágot a temetőbe, sírok díszítésére is ikebanák, koszorúk vagy akár szálas virág formájában is.

MIRE ÜGYELJÜNK, HA MŰVIRÁGOT VÁSÁRLUNK?

Ha napos helyre szánjuk a művirágot, akkor érdemesebb jobb minőségűt venni, mert az erős fény könnyen kifakíthatja a színét, főleg a sötétebb árnyalatokat. Ilyenkor mélyebben bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba, de a virág tartós marad, és nem kell majd pár hónapon belül másikat keresni. Ha a művirágon van egy fényesebb réteg, akkor az megóvhatja a napsugaraktól és a színvesztéstől. Amennyiben műanyagból készült a művirág, a kinti időjárás nincs rá hatással, viszont a bársonyból készült, festett virágok az eső vagy a hó hatására veszíthetnek színükből, ugyanis a víz kimoshatja belőlük a festékanyagot.

Az sem mindegy, hogy hová helyezzük a művirágot. Ha sötétebb árnyalatú vagy árnyékos helyiségbe szánjuk, akkor érdemesebb világosabb színűt választani, míg a világosabb helyiségekbe vagy a napos területekre bátran kerülhetnek élénkebb színek is. A kontrasztoknak mindig figyelemfelkeltő hatása van!

Amennyiben vannak háziállataink, előre számítanunk kell rá, hogy megrághatják a művirágot. Ez akár az állatok egészségére nézve is káros lehet, így jobb, ha ilyen esetben magasabb vagy védett helyre tesszük, ahol nem lehet elérni.

A csokor készítéséhez használjunk közel azonos minőségű művirágokat, mert egy gyengébb minőségű elronthatja az összhatást. Az a legbiztosabb, ha vásárlás előtt egymás mellé helyezzük a különféle virágokat, így könnyebben láthatjuk, hogy milyen összhatást gyakorolnak együtt. Így az is könnyebben kiderül, ha egy-egy darab nem illik a többi közé, azonban, ha ez összeállításnál látszik csak meg, akkor feleslegesen elköltöttünk pénzt is, és később nehezebben találunk a helyére megfelelőt. A selyemvirágok a legkényesebbek, csak a jó minőségűeknél megfelelő a színezés. Amennyiben egy virágszirom nem jól áll, mi magunk is megjavíthatjuk a hiányosságot egy csepp ragasztóval vagy egy kis kötözéssel.