Kocsibeálló

Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KOCSIBEÁLLÓ

Régebben az autó luxuscikknek számított, de manapság már szinte minden háztartás rendelkezik legalább egy gépjárművel. Mindennapi tevékenységeink részévé vált. Azzal járunk dolgozni, kirándulni a családdal, segítségével visszük gyermekeinket az iskolába, óvodába. Megvéd minket az esőtől, a hótól és a hidegtől, könnyen el tudunk jutni egyik helyről a másikra, egyszóval megkönnyíti életünket. Emiatt nagyon fontos, hogy megfelelően karban legyen tartva. Ha azt akarjuk, hogy gond nélkül ellássa a feladatát, vigyáznunk kell rá. Nemcsak a motor és más alkatrészek igényelnek védelmet, hanem a külseje is. Ezért kell olyan helyen tárolnunk, ahol az időjárás viszontagságainak a legkevésbé van kitéve. Amennyiben fedett helyen parkoljuk autónkat, télen, munka előtt, nem kell a havat és a jeget kapargatni róla. Ősszel a lehulló faleveleket sem kell letisztítani róla, a por sem rakódik rá, valamint nem kell attól sem félnünk, hogy a madárürülék rászárad és megroncsolja a festéket.

A NYITOTT GARÁZS ELŐNYEI

Amennyiben kis kerttel rendelkezünk, érdemes nyitott kocsibeállót választani. Az ilyen típusok akkor foglalnak helyet, amikor az autó bent áll. Ellenkező esetben más szabadidős tevékenységekre is használhatjuk. Kerti partik és kültéri hobbitevékenységek helyszíneként is kitűnően megfelel.

Egy nyitott garázs jóval olcsóbb, mint a zárt típus. Megépítése sokkal egyszerűbb, és kevesebb anyagot is igényel. Az ilyen típus felépítéséért kevesebb munkadíjat kell fizetnünk, hamarabb elkészül. A megtámasztott típusokat akár más épület vagy kerítés mellé is lehet építeni.

A ZÁRT GARÁZSOK ELŐNYEI

A zárt garázsok előnye, hogy az autónk minden oldalról védve van. El van rejtve a kíváncsi szemek elől, és a sérülés veszélyeitől egyaránt. A zárt garázsokat be tudjuk zárni, és csak az tud bejutni, akinek kulcsa van. Hogy a védelmet tovább növeljük, akár riasztóval is el tudjuk látni. Nem kell attól tartanunk, hogy macska vagy valamilyen más állat összemászkálja, összepiszkolja, összekaparássza az autónk felületét. A zárható garázsokba akár más értékeinket is elhelyezhetjük, amennyiben azok nem veszélyeztetik a gépjármű épségét.

A KOCSIBEÁLLÓK VÁZSZERKEZETE

A kocsibeállók tetőtartó szerkezete alumíniumidomokból épül fel, valamint faanyagok felhasználásával készül. Vannak olyan típusok is, amelyek csak alumíniumból, valamint polikarbonátból épülnek fel. A tartószerkezet kivitelezése szakértelmet igényel. Ilyen esetben a tetőt hajlított polikarbonát-lapokból készítik el. Amennyiben az épületek oldalfalához csatlakoztatjuk a kocsibeállót, megtakaríthatunk két tetőoszlopot. Természetesen, az ilyen szerkezetek is szakembert igényelnek.

TETŐBORÍTÁS

Az üvegkamrás polikarbonátlap igen látványos megoldást jelent, dekoratív anyagnak számít. A gépkocsik tetőihez 10 vagy a 16mm vastagságú táblákat használnak. A lemezek celláit alumíniummal, a másik végüket pedig páraáteresztő szalagokkal fedik le. Tetőfedő anyagként használhatunk még PVC-ből készült hullám- és trapézlemezeket vagy üvegszál-erősítésű poliésztertáblákat is. Amennyiben a fényáteresztés nem olyan fontos szempont, akár bitumenes hullámlemezeket is alkalmazhatunk a kocsibeálló lefedésére. A jó vízzárásért ajánlatos a kötőelemek feje alá műanyag alátéteket tenni, a csavarok és a szegek alá. Igyekezzünk legalább 5 fokos lejtést biztosítani a tetőnek, így nem kell attól tartanunk, hogy a víz megáll rajta.

A csapadék elvezetéséhez szükséges a csatorna méretét a tető nagyságához mérten kialakítani. A vízelvezetés igen fontos szempont, hiszen az ilyen tetőkről már nagyobb mennyiségben zúdul le a víz!