Bogrács és kiegészítő

Megtekintés Rács Lista

10-18/52 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

10-18/52 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

AMIT A BOGRÁCSOKRÓL TUDNI ÉRDEMES…

A szabadban főtt ételnek különleges aromája van. Nehezen dönthetjük el, hogy a jó levegő teszi vagy pedig az így készült ételek valóban finomabbak, de abban biztosak vagyunk, hogy a bográcsos ételeket szeretjük és bármikor szívesen fogyasztjuk. A bográcsozás több egyszerű ételkészítésnél. Az ilyen főzés alkalom arra, hogy összejöjjön a család, találkozzunk a barátainkkal, és igazán jól érezzük magunkat. Nincs is másra szükség, csupán némi alapanyagra, tüzelőre és persze egy jó bográcsra.

A bográcsokban sokféle étel elkészíthető, tudni kell azonban, hogy a különböző bográcsok nem egyformák. Alakjukban és anyaghasználatukban is különbözők, emiatt érdemes számba venni, melyik mire való.

Hazánkban jellemzően két bográcsforma terjedt el; a klasszikus alföldi bogrács és a bajai halfőző bogrács. Az alföldi bogrács alul szűkebb, felfelé szélesedik, ennek köszönhetően a lángok és a hő a lehető legnagyobb felületen érintkezik vele. Gyakran pörköltet, halászlét és babételeket készítünk benne, de amit egy hagyományos tűzhelyen el lehet készíteni, azt tulajdonképpen ebben a bográcsban is megfőzhetünk. A bajai halfőző bogrács kialakítása épp ellentétes az alföldivel; ennek az alja szélesebb, felfelé pedig szűkül. A kialakítást az magyarázza, hogy a szűkebb garaton az intenzív forralás során kisebb a kipárolgás, ezáltal ideális halászlé készítésre.

A legtöbb bogrács alföldi-típusú, ez terjedt el leginkább. Mivel univerzálisabb megoldást kínál, sokan ezt a formát választják. Ha bográcsot szeretnénk vásárolni, érdemes odafigyelni az anyaghasználatra is; zománcozott, öntöttvas, rozsdamentes és rézkivitellel is találkozunk. Természetesen mindegyik rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, ami miatt érdemes megismerni őket.

A zománcozott bogrács az egyik legnépszerűbb típus; nem ezt tekintjük a legjobb tulajdonságokkal rendelkező bográcsnak, viszont egyszerű a karbantartása, vagyis igen kevés törődést igényel. Használat után gyakorlatilag csak el kell mosnunk, és ugyanúgy tárolhatjuk, mint a konyhai edényeinket. Jó választást jelent, ha néha-néha bográcsozunk, évente néhány alkalommal vennénk elő. Érdemes előnyben részesíteni a minőségi darabokat, amelyek várható élettartama magasabb.

A vasból készült bográcsok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, ami miatt szívesen választjuk és használjuk őket. Vastagabb anyagból készülnek, mint a zománcozott társaik, ennek megfelelően a hőátadásuk is sokkal jobb. Tudni kell azonban, hogy az első főzés előtt meg kell tisztítanunk attól a szertől, ami a rozsdásodástól védi. A legjobb, ha kiégetjük belőle, majd alaposan kimossuk és csak ezt követően kezdjük meg a főzést. A vasból készült bogrács használata és megóvása macerásabb, hiszen használat után gondoskodnunk kell a rozsdásodás elleni védelemről. Ezt zsírral érhetjük el; használat után be kell kenni, majd az újabb használat előtt alaposan ki kell mosni.

Érdemes megismerni a rozsdamentes bográcsokat is. Könnyű felismerni őket a fényes csillogásukról. Esetükben nem kell rozsdásodástól tartani, a tisztításuk is egyszerű, ráadásul igen szépen festenek. Rendszerint kedvező áron juthatunk hozzájuk.

Meg kell említeni a rézbográcsokat is, amelyek kiváló hővezető képességgel rendelkeznek, ezáltal ideális fizikai tulajdonságokkal segítik a legfinomabb ételek elkészítését. Használat után ajánlott szárazra törölni őket, így védhetők meg leginkább az oxidációtól.

A BAUHAUS kínálatában kiváló ár-érték aránnyal rendelkező bográcsokat és különböző kiegészítőket találunk. Válasszuk az igényeinknek megfelelő termékeket, és élvezzük a szabadban töltött időt!