Rakományrögzítés

Megtekintés Rács Lista

1-9/51 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/51 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

RAKOMÁNYRÖGZÍTÉS

A rakományrögzítés a rakomány fajtájától, csomagolásától és a szállítás módjától függ. Biztonságosan fuvarozni kizárólag csak a megfelelően csomagolt és rögzített árut lehet. Külön erre a célra gyártanak már megfelelő eszközöket, amelyek megfelelnek az előírt szabványoknak, és amelyek segítségével megfelelően tudjuk rögzíteni a szállítandó tárgyat, ami egyaránt fontos a balesetek elkerülése és a rakomány sérülésének megakadályozása érdekében is.

MIRE ÜGYELJÜNK RAKOMÁNYRÖGZÍTÉSKOR?

Mielőtt felpakoljuk a rakományt, mindenképpen meg kell győződni arról, hogy megfelelő eszközzel tudjuk rögzíteni! A rakomány méretétől, alakjától, anyagától és súlyától függően tudjuk kiválasztani a rögzítési eszközt. Ezek közül különböző hevederek, gumipókok vagy rögzítőhálók állnak rendelkezésünkre. Miután felpakoltuk az árut, és útnak indultunk a rakománnyal, a következő szabályokat mindenképpen be kell tartani! A szállítandó csomagot megfelelően kell felpakolni és rögzíteni, ami által magát a rakományt óvjuk az esetleges sérülésektől. Másrészt: a rögzítéskor figyelembe kell venni a rakomány biztonságos szállítását, ami alatt azt értjük, hogy csúszásmentessé, kilengésmentessé kell tennünk a rögzítést. Ezáltal megakadályozzuk a szállítandó áru sérülését, és a közlekedési balesetveszély mértékét is minimalizáljuk.

A fentiek alapján ajánlott a bepakolás előtt leellenőrizni a szállító jármű műszaki állapotát és a rakományrögzítő felszerelések műszaki állapotát is. Technikailag nem megfelelő állapotú járművel és eszközökkel tilos útnak indulni! Az áru vagy tárgy rögzítését úgy kell elvégezni, hogy az ne tudjon mozogni a járműben vagy leesni a járműről. Meg kell határozni, hogy melyik rögzítési módszer a legmegfelelőbb az adott rakomány esetében. Ügyelnünk kell arra is, hogy egyenletes legyen a súly eloszlása. Útközben, amennyiben van rá mód, ellenőrizzük le a rögzítéseket, vezetés közben pedig kerüljük az erős fékezést és a hirtelen irányváltást.

A RÖGZÍTŐ HEVEDER

A leggyakoribb fajtái: a racsnis és a csatos heveder. A rögzítő heveder, más néven: „spanifer”, az egyik leggyakrabban használt rakományrögzítő eszköz. A szállítmányozó cégek többsége és a kisvállalkozók az egyszerű használati módja és a rögzítési tartóssága miatt kedvelik ezt az eszközt. A heveder egy erős, mesterséges szálból készült pánt, amely rakomány rögzítésére és annak szállítmányozására alkalmas. Többféle szálból készülhet, amit a címke színe jelez. Léteznek többszálas poliamid- (zöld címkés), többszálas poliészter- (kék címkés) és többszálas polipropilén- (barna címkés) szálakból készült spaniferek. Minden címkén fel van tüntetve az anyag neve mellett a teherbírása és a rögzítést biztosító pánt feszítőereje is. Fontos használat előtt leellenőrizni, hogy a rakományhoz viszonyítva megfelelő teherbírású legyen a rögzítő spanifer, és a pánt feszítőerejének értékét is vegyük figyelembe!

GUMIPÓK

Ennek a rögzítést szolgáló eszköznek rengeteg fajtája van. Létezik többszálú gumipók, létezik párhuzamos szálú gumipók és egyszálú is. Leginkább apró, alacsony tömegű tárgyak rögzítésére használható, ugyanis a teherbírási ereje nem túl nagy, viszont előnye, hogy az általa rögzített rakományban minimális mértékben okozhat felületi sérülést. A gumipókot leggyakrabban tetőcsomagtartón szállítandó lécek, létrák stb. rögzítésére alkalmazzák. Nagy előnye, hogy olcsón beszerezhető és nagyon széles körben használható, például kerékpáron, motorkerékpáron és, tulajdonképpen, mindenhol, ahol rövid időre kell rögzíteni a szállítandó tárgyat.

RÖGZÍTŐHÁLÓ

A rögzítőhálót leggyakrabban utánfutók rakományszállításakor használjuk. Az apróbb méretű szállítandó tárgyakat is célszerű és ajánlott hálóval rögzíteni, mert előnye, hogy a teljes rakományt egyszerre tartja meg. Gyakran gépjárművek tetőcsomagtartóján vagy nyitott csomagterű furgonoknál is alkalmazzák, mert a háló rögzítési pontjai sűrűbbek, ezért biztonságosabban ellenáll a forgalomban keletkezett légellenállásnak.

Felhasználási területei, a nyitott csomagterek rögzítése mellett, az alacsony fajsúlyú szállítmányok rögzítése, mint például a toll, levél, textília stb. és a papír is. Szárazföldi alkalmazása mellett leginkább a légi és vízi szállítmányozásban elterjedt, a fent említett sokoldalúsága miatt. Több fajtája is beszerezhető, vannak hevederanyagú, gumipókszerű, kötél és egyéb rögzítőhálók is.

KÖTÉL

Minden kertes házban megtalálhatók különböző kötelek, amelyek szolgálhatnak rakomány rögzítésére. A kötél hátránya, a fent említett eszközökkel ellentétben az, hogy a rögzítése időigényes, és nem minden esetben tartós. Az áru lepakolása alkalmával is körülményes a kioldása, míg például egy gumipók esetében ez csak egy mozdulat.