Autóápolás és szélvédőmosó

Megtekintés Rács Lista

1-9/121 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/121 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

AUTÓÁPOLÁS

Nem minden ember autószakértő, de bizonyára mindenki szokott takarítani, port törölni, tisztogatni a háztartásban, így van ez az autónk ápolásának esetében is, mert manapság már alapvető igénnyé, szükségletté vált az autónk tisztántartása is. Az ápolásra az autónknak is szüksége van, ugyanúgy, mint ahogy nekünk is. Természetesen ehhez olyan tisztítószerekre, termékekre van szükségünk, amelyek kifejezetten erre a célra lettek kifejlesztve. Ezek a szerek kiválóan védik az autó külsejét és belsejét is egyaránt az időjárási viszonyok hatásától. Amikor autóápolásról beszélünk, ügyeljünk arra, hogy megfelelő szereket használjunk, és arra is, hogy meg tudjuk különböztetni, melyek azok, amelyek külső, illetve belső ápolásra szolgálnak.

MIÉRT FONTOS ODAFIGYELNI AZ AUTÓÁPOLÁSRA?

Amikor az autóápolás kerül szóba, általában az autómosás és a belső porszívózás jut eszünkbe. Pedig itt sokkal többről van szó! Minden évszakban vannak olyan időjárási, illetve más tényezők, amelyek indokolttá teszik, hogy tisztán tartsuk és megóvjuk az autónkat a különböző káros hatásoktól.

Figyelni kell arra, hogy havonta legalább egyszer mossuk meg a járművet. Még ha nem is látszik, de nap, mint nap szennyeződik kívül is, és belül is.

Az autóápolási termékek használata kiemelten fontos ahhoz, hogy minden szempontból biztonságban tudjuk autónkat.

Az alvázvédelem, a fényezés és a polírozás is része az ápolási folyamatnak. Nem szabad eme folyamatokat hanyagolni, máskülönben nem tudjuk megelőzni a rozsdásodást.

A belső tisztaságra is indokolt ügyelni. A technika vívmányaival csodákra vagyunk képesek, ami a tisztítást illeti. A kárpittisztítóktól, az akkus porszívókon át, az autó illatosítókig minden megtalálható autóápolási témakörben. Ezek mind elengedhetetlen kellékei a tökéletes tisztántartásnak.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a szélvédőről se feledkezzünk meg!

MINDEN, AMIT TUDNI ÉRDEMES A SZÉLVÉDŐMOSÓKRÓL

A szélvédőmosó folyadék az üveg tisztántartására szolgál, mégpedig azért, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni. Gyakorlatilag három fajtát különböztetünk meg: külső, belső és jegesedésgátló szélvédőmosót.

A külső szélvédőmosók esetében minden gépjármű tartalmaz egy erre a célra kialakított tartályt, amely a motorháztető alatt, általában valamelyik fényszóró mögötti részben található. Minden gépjármű esetében a szélvédőmosó tartályt egy szélvédő alakú ábra szimbolizálja, ami a tartály kupakján található.

A külső és belső szélvédőmosó fajták mellett választhatunk még nyári és téli folyadékot is. A kettő között az alapvető különbség az, hogy a téli szélvédőmosó tartalmaz fagyállót, míg a nyári nem. Ez azért nagyon fontos, mert adott esetében, ha nagyon alacsony a hőmérséklet, és nincs a folyadékban fagyálló, akkor befagyhat. Ennek következtében a szélvédőmosó tartály szétfagyhat, ami további károsodást okozhat a motorban. Nem megfelelő fagyálló tartalommal rendelkező szélvédőmosó folyadék ugyan nem fagy be a tartályba, de befagyhat a gumivezetékben, ami elvezeti a folyadékot a tartályból a fröccsentő porlasztókig. Emiatt károsodhat a gumivezeték csatlakozási pontja, kirepedhet, vagy akár szét is durranhat.

Célszerű a szélvédőmosó folyadék vásárlásakor figyelembe venni a hőmérsékleti viszonyokat, és ennek megfelelően választani ki a terméket.

A téli szélvédőmosó folyadékok esetében többféle sűrűségű termék van kínálatban. Minden téli szélvédőmosó folyadék flakonján jelölve van, hogy milyen hőmérsékletig fagyálló a termék. Minél alacsonyabb hőmérsékletet bír ki a folyadék, annál nagyobb a fagyálló sűrűsége.

A nyári szélvédőmosó folyadékok esetében a termékek között nincs nagy különbség azon kívül, hogy kiválaszthatjuk, milyen illatú legyen. Természetesen, ebben az esetben is célszerű erősebb koncentrációjú folyadékot vásárolni, mert minél több benne a víz, annál kevésbé hatékony.

A belső szélvédőmosók között is találhatunk több fajtát, amik különböző célt szolgálnak. A szélvédők belső elzsírosodása gyakori probléma a gépjárműveknél, valamint a párásodás is. Az elzsírosodás ellen hagyományos belső szélvédőmosó is elegendő, gyakran használják a külső szélvédőmosót is erre a célra. Fontos azonban tudni, hogy nem tanácsos hagyományos ablakmosó folyadékot használni, mert a fényvisszaverő, illetve fénytörő hatása teljesen más, mint az erre a célra kifejlesztett folyadékok. A párásodás ellen különböző szórófejes folyadékokat lehet vásárolni. Ezek minősége változó, azonban a belső párásodás sokban függ az autó szigetelésétől és légkeverésétől is.

A jegesedésgátló folyadék gyakorlatilag nem a jegesedést gátolja, hanem az alacsony hőmérsékleten befagyott szélvédőn olvasztja fel a jeget, és így kaparás nélkül letisztíthatjuk az üveget. Ez azért fontos, mert a jégkaparók mikro karcolásokat ejthetnek az üveg felületén, amik évek múlva vehetők csak észre, de akkor bizony csak szélvédőcserével orvosolható a probléma. Ebben az esetben is igaz, jobb megelőzni, mint gyógyítani…