Autó akkumulátor és töltő

Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

AUTÓAKKUMULÁTOR ÉS -TÖLTŐ

Nem mindennap vásárol az ember új akkumulátort az autójába, azonban, szükség esetén, nem árt tudnunk néhány fontos dolgot az autóakkumulátorokról.

A gépkocsi egyes berendezései villamos árammal működnek. Ehhez az energiát valahol tárolni kell a járműben, mert amikor a kocsi áll, és nem termel áramot, akkor is szükségünk lehet rá. Erre a célra fejlesztették ki az autóakkumulátort, mégpedig oly módon, hogy a villamos energiát vegyi energiává alakítja át, és így tárolja.

AKKUMULÁTORFAJTÁK ÉS MŰKÖDÉSÜK

Minden akkumulátor azonos elv alapján működik. Alapegységük egy ún. akkumulátoralkatrész-cella, amelyben két elektróda – egy pozitív és egy negatív – egy meghatározott folyadékba merül. Ha az akkumulátor megfelelően fel van töltve, akkor az elektródák között villamos feszültség keletkezik.

Megkülönböztetünk savas, lúgos és zselés akkumulátorokat. A savas és a lúgos akkumulátor között az alapvető különbség az, hogy a savas akkumulátor megfelelő része ólomból készül, míg a lúgos akkumulátoré nikkel-kadmiumból. Amíg a savas akkumulátorban lévő hatóanyag ólom-dioxidból, kénsavból és egy meghatározott adalék- és kötőanyagból áll, addig a lúgos akkumulátorban lévő folyadék desztillált vízzel hígított kálium-hidroxid, azaz kálilúg. Ezért is nevezik savas és lúgos akkumulátoroknak őket.

A zselés akkumulátor fő ismertetőjegye pedig az, hogy az akkumulátor-autóalkatrész elektrolitját szövetbe tekerik rá a lemezekre, és ezáltal a savas anyag nem tud kifolyni az akkuból. Emiatt még abban az esetben is be tudjuk indítani a járművet, ha az akkumulátor sérült.

AZ AKKUMULÁTOROK ÉLETTARTAMA ÉS KARBANTARTÁSA

Mivel az akkumulátorok élettartamát nem tudjuk előre kiszámítani, folyamatosan oda kell figyelnünk a jelekre. Megtörténhet, hogy folyamatosan gyengül az akkunk, de előfordulhat az is, hogy egy hidegebb reggelen teljesen „bemondja az unalmast”. Éppen ezért a szakemberek azt mondják, hogy a minőségen és a technológián kívül nagyon fontos, hogy tartsuk karban az akkumulátort.

Íme, pár karbantartási tipp: Először is tartsuk tisztán a felületét, a csatlakozási pontokat és a pólusokat. Legalább félévente egyszer töltsük fel teljesen, attól függetlenül, hogy még nem gyengül. Folyamatosan ellenőrizzük az elektrolitszintet, amely kifejezetten a meleg nyári időszakban fontos. Mindig megfelelő méretű, erősségű és minőségű akkumulátort vásároljunk az autónkba.

AZ AKKUMULÁTOROK BIZTONSÁGOS KEZELÉSE

Az akkumulátor szerelése és kezelése közben ügyelni kell néhány fontos dologra, mivel nagy a robbanásveszély. Viseljünk arcvédőt és biztonsági szemüveget, és soha ne dohányozzunk szerelés közben! Ne hajoljunk az akkumulátor fölé, amíg feszültség alá helyezzük. Az akkumulátor töltése előtt, mindig ellenőrizni kell a töltőkészüléket. Mielőtt a kábeleket az akkumulátorhoz csatlakoztatnánk, kapcsoljuk ki a töltőt és az időzítőt. Sérült vagy befagyott akkumulátort soha ne töltsünk, és sérült kábelekkel se dolgozzunk!

TÉLI FELKÉSZÜLÉS

Hamarosan beköszöntenek a hideg téli napok. Az év ezen időszakában különösképpen oda kell figyelni az akkumulátorra. Mivel kémiai reakciók alapján működik, télen ezek a kémiai reakciók is lelassulnak, csökken az akkumulátor kapacitása, ezért nehezebben tudjuk indítani a motort. A hideg időben több elektromos fogyasztót használ a gépjármű, értendő ez alatt a fűtés, a fényszórók használata stb. Ezek a berendezések jobban igénybe veszik az akkumulátort, ezért, ha az elöregedett vagy nem stabil, negatív hatással van a fogyasztásra, és növeli az üzemanyag-költségeket is.

Ezért ajánlott alaposan felkészíteni a hideg időre. Amennyiben van rá lehetőség, parkoljunk a gépjárművel védett helyen. A hideg beköszönte előtt ajánlatos teljesen lemeríteni, és utána teljesen feltölteni, ugyanakkor ellenőrizni a csatlakozókat, kábeleket is!

AKKUMULÁTORTÖLTŐ

Ha hosszabb ideig nem használjuk az autónkat, megtörténhet, hogy az akkumulátor lemerül, és nem tudjuk begyújtani. Ekkor van szükségünk a töltőre. Mielőtt töltőt vásárolnánk, mindenképpen ellenőrizzük le az akkumulátor töltési feszültségét, és az alapján válasszunk! Ez fel van tüntetve az akkumulátor címkéjén. Az akkumulátortöltő átlagban 12 V feszültséggel üzemel, de léteznek olyanok is, amelyek ennek a duplájára is képesek. Vannak olyan típusok, amelyek kizárólag ólomakkumulátort töltenek, de léteznek specifikus, ún. prémium kialakítású töltők, amelyekkel bármilyen akkumulátor feltölthető.

OKOS-AKKUMULÁTORTÖLTŐ

Az új okos-akkumulátortöltőkkel nemcsak az autó akkumulátorát tudjuk tölteni, hanem akár az okostelefonunkat, mp3 lejátszót vagy akár táblagépet is. Az USB-csatlakozásnak köszönhetően bárhol és bármikor életet tudunk lehelni készülékeinkbe!