Gépállvány

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

GÉPÁLLVÁNY – HASZNOS ESZKÖZ A MUNKÁBAN

A nem megfelelően rögzített szerszámgépek sok bosszúságot okozhatnak; nemcsak kényelmetlenebbé teszik a munkavégzést, hanem a vágások, fúrások és megmunkálások minőségét is ronthatják. A legmagasabb minőséggel rendelkező, professzionális szerszámgép is elveszíti az igazi előnyét, ha nem tudjuk megfelelően rögzíteni. Arról nem is beszélve, hogy megbízható rögzítés nélkül a szerszámgépek balesetveszélyesek lehetnek. Nem kérdés tehát, szükségünk van egy olyan gépállványra, ami megbízható illesztést garantál számunkra. Ráadásul érdemes azt is megemlíteni, hogy a gépállványok gyakran különböző gyártók különböző gépeihez is csatlakoztathatók.

Egy megfelelő gépállvány remek szolgálatot tesz számunkra, azonban nem mindegy, milyet választunk. Ahogyan a szerszámgépek és tartozékok esetében általában elmondjuk, a gépállványok kiválasztása során is érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk a saját igényeinknek és elvárásainknak. Mindezek mellett említhetők olyan jellemzők, amelyek a minőségi megoldásokra jellemzők – érdemes ezekkel is tisztában lenni.

Természetesen ki kell hangsúlyozni, hogy a gépállványok különböző célokat szolgálnak, így mindig a saját igényeinknek megfelelő felszerelést érdemes választani. Érdemes lehet keresni az „univerzális darabokat”, ugyanakkor túlzás lenne azt állítani, hogy minden egyes szerszámgép használatát képesek biztosítani. Válasszuk azt a gépállványt, ami a leginkább szolgálja az igényeinket, illetve amelyik lehetővé teszi a leggyakrabban használt szerszámgépeink kényelmes használatát!

Számos minőségi tulajdonságra érdemes figyelmet fordítani, ha gépállványt szeretnénk vásárolni. Mindenekelőtt érdemes elmondani, hogy csakis a megbízható gyártóktól szármató gépállványok biztosítanak megfelelő rögzítést és stabilitást. Érdemes elkerülni azokat a gépállványokat, amelyek, gyakorlatilag, márkajelzés nélkül kerülnek forgalomba. Ezek helyett válasszuk inkább a neves szerszámgépgyártók termékeit! Érdemes kihangsúlyozni, hogy a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában csakis megbízható gyártóktól származó állványok vásárolhatók meg, így ezek esetében egyáltalán nem kell minőségi problémától tartani.

Ha gépállványt szeretnénk vásárolni, érdemes kiemelt figyelmet fordítani a teherbírásra. Figyeljünk arra, hogy az állványnak nemcsak a megmunkálás alatt lévő munkadarabokat és a szerszámgépet kell tartania, hanem a munkavégzéssel együtt járó, lefelé és oldalra mutató terheléseket is. Ha a testsúlyunkkal ránehezedünk a gépállványra, azonnal 40-60 kilogramm plusz terhelést jelentünk… A gépállvány terhelhetőségét tehát minden esetben az igénybevételhez kell igazítanunk; nem érdemes szükségtelenül nagy teherbírással rendelkező állványt választani, ha nem használjuk ki ezt a tulajdonságát, de óvakodjunk a kisebb teherbírású állványok túlterhelésétől!

Nagyszerű szolgálatot tesznek azok a gépállványok, amelyek állítható részekkel rendelkeznek. Ezek általában ergonomikusabbak, kényelmesebben használhatók, és jobban hozzáférhetők, hiszen mindig az igényeinknek megfelelő munkafelületet alakíthatunk ki. Nagyszerű szolgálatot tesznek az állítható lábakkal rendelkező állványok, amelyeket könnyedén a testmagasságunkhoz igazíthatunk. Ritkán esik szó róla, de az összecsukható-kinyitható részekkel rendelkező állványok szállítása sokkal egyszerűbb, mint a fix kialakítású társaiké, ezáltal kijelenthető, hogy az ilyen padok jobb választást jelentenek, ha gyakran kell szállítanunk őket.

Gépállvány vásárlása esetén érdemes lehet arra is figyelmet fordítani, hogy a kiszemelt állvány milyen tartozékokkal rendelkezik. A különböző gyártók különböző állványai más-más tartozékokkal rendelkezhetnek; rendszerint befogó adapterek, befogó készletek, munkadarab támasztására alkalmas karok, hosszabbító karok találhatók az állványok tartozékaiként.

Érdemes alaposan szemügyre venni a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található gépállványokat, amelyek különböző fúrási, vágási és megmunkálási feladatok során nagy segítségünkre lehetnek. Vegyük szemügyre a gépállványok jellemző tulajdonságait, illetve a felszereltségüket, és válasszuk ki az igényeinknek leginkább megfelelőt!