Fúrógép

Megtekintés Rács Lista

1-9/69 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/69 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FÚRÓGÉP, AMI EGYETLEN MŰHELYBŐL SEM HIÁNYOZHAT

A fúrógép kapcsán nem túlzó az az állítás, hogy bármely műhely alapfelszereltségeként tekinthetünk rá. Az otthonunkban számos olyan munkálatot kell elvégeznünk, ami csupán egyetlen percig tart, nincs szükség hozzá különösebb jártasságra, csupán egy megfelelő fúrógépre; a segítségével felerősíthetünk polcokat, tükröket, képeket, összeszerelhetünk kisebb „csináld magad” bútorokat. Ilyen feladatok miatt nem szívesen hívnánk szakembert, hiszen mi magunk is elvégezhetjük őket.

HOBBI FELHASZNÁLÁS ÉS A MŰHELYMUNKÁK

Felvetődik a kérdés, milyen fúrógépet vegyünk, milyen fúróra van szükségünk. A választást elsősorban az határozza meg, milyen feladatokra szeretnénk használni, illetve milyen gyakorisággal vennénk elő.

Hobbi célú felhasználásról rendszerint akkor beszélünk, ha évente csupán néhány alkalommal vesszük elő a gépet, hogy egy-egy lyukat fúrjunk a falba vagy összeszereljünk egy kisebb bútort. Ilyen esetben természetesen nincs szükségünk professzionális gépre, akár az olcsó fúrógép kínálatból is választhatunk, természetesen a magas ár-érték arányt szem előtt tartva. Ilyenkor elegendőnek bizonyulnak a neves gyártók alsóbb árkategóriába sorolható készülékei; ezek is kiválóan alkalmasak arra, hogy olykor-olykor egy-egy lyukat fúrjunk a téglafalba, fába vagy akár fémbe. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy betonfúrásra inkább a fúrókalapácsok alkalmasak, tehát nem a fúrógép árak határozzák meg, hogy boldogulunk-e a panellakásban a falipolc felszerelése során.

Gyakori műhelymunkák esetén érdemes a magasabb felszereltséggel és magasabb nyomatékkal rendelkező gépek közül választani. Habár a fa és fém fúrása nem indokolja az ütvefúró beszerzését, a gyakori munkavégzés miatt érdemes legalább egy középkategóriás fúrógépet választani. Ezek számos olyan tulajdonsággal és funkcióval rendelkeznek, amelyekkel az olcsó fúrógépek aligha.

Természetesen érdemes szót ejteni a professzionális fúrógép kínálatról is, amelyek kifejezetten a szakemberek igényeihez alkalmazkodnak. Ezek a fúrógépek remekül vizsgáznak a fém- és fafelületek folyamatos fúrása során is, jól terhelhetők, nagy teljesítménnyel és nyomatékkal rendelkeznek, akár a puhább betonnal is boldogulnak. Ezek mellett számos olyan tulajdonsággal és funkcióval rendelkeznek, amely kényelmesebbé és hatékonyabbá teszi a munkavégzést. A gyártók rendszerint többéves garanciát biztosítanak ezekhez a gépekhez, ami nagyszerű biztosíték a relatív drága munkagépek vásárlása során.

Érdemes tehát megkülönböztetni a különböző szerszámgépeket, és számba venni, milyen feladatokat melyik géppel végezhetjük el sikeresen. A hagyományos fúrógépek elsősorban fa-, fém-, illetve kisebb keménységű anyagok fúrása során jelentenek jó választást. Az ütvefúrók, működési sajátosságuknak köszönhetően, megbirkóznak akár a nagy keménységű anyagokkal is, ám ha kifejezetten betonfúrásra keresünk megfelelő eszközt, abban az esetben egy fúrókalapács szolgáltat számunkra jó megoldást.

AZ ÜTVEFÚRÓ ÉS A FÚRÓKALAPÁCS

A két szerszámgép közötti különbséget úgy szemléltethetjük legegyszerűbben, ha a panellakások betonfalait vesszük alapul; az ütvefúró jó választást jelent fa, fém, ytong vagy műanyag fúrása közben, a betonfalakkal azonban egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen boldogul.

Az ütvefúró esetében az ütési energia segíti a fúrás hatékonyságát, ami egy körmöstárcsa racsnizásából adódik. A racsnizás miatt a fúrószár előre-hátra mozog, rendszerint 1-3 milliméternyi utat bejárva. A gyakorlatban ez jelenti az ütvefúró ütési energiáját. Természetesen el lehet mondani, hogy a nagyobb fordulatszámmal rendelkező ütvefúrók nagyobb ütési energiát képviselnek, vagyis hatékonyabb fúrást tesznek lehetővé. Jellemzően kisebb terhelést jelentő, precízebb munkavégzésre alkalmasak; extrém terhelésnek nem érdemes kitennünk őket, a fúrószár izzása akár tönkre is teheti a gépet. Ha mégis betonfúrást kísérelnénk meg vele, mindenképpen jó minőségű betonfúró szárat használjunk, rövid mozdulatokkal dolgozzunk, illetve iktassunk be pihenőidőket, amikor a fúrószár és a gép visszahűlhet!

Ezzel szemben a fúrókalapács kifejezetten nehéz munkára tervezett szerszámgép. A fúrókalapács jelentős mértékben különbözik az ütvefúrótól, a felépítése és a működése is más. A fúrókalapács esetében a munka oroszlánrészét egy pneumatikus ütőmű végzi el. A nagy hatékonyságot a dugattyú által mozgatott ütőmű magyarázza, amely az ütési energiát közvetlenül a fúrószárnak adja át. A fúrókalapácsokat ezért tulajdonképpen külön kategóriaként kezeljük, hiszen nem is fúrást végeznek, hanem az ütőmű által repedéseket keltenek, így végzik el a feladatukat. Emiatt nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ütési energia megőrzése érdekében a gépet nem szabad erővel nekipréselni a fúrni kívánt felületnek, inkább csak hagyjuk, hogy a fúrókalapács elvégezze a munkát!

OLCSÓ FÚRÓGÉP – MEGÉRHETI-E?

Természetesen nem kell magas árat fizetnünk a fúrógépért, amit évente csak néhány alkalommal szeretnénk használni. Ugyanakkor fontos különbséget tenni a neves gyártók alsó árkategóriába tartozó, illetve a minőségi elvárásoknak megfelelni képtelen távol-keleti üzemek no name termékei között. A no name készülékek gyakran a legalapvetőbb felhasználói elvárásoknak sem képesek megfelelni, ráadásul gyártói garanciáról, márkaszervizről nem is álmodhatunk. Érdemes ezeket elkerülni, helyettük pedig a kínálatunkban található neves gyártók termékeit választani!

AMIT ÉRDEMES SZEM ELŐTT TARTANI A FÚRÓGÉP HASZNÁLATA SORÁN…

Nem kell gyakorlott szakembernek lennünk ahhoz, hogy időnként fúrógéphez nyúljunk, de érdemes betartanunk néhány szabályt annak érdekében, hogy az általunk végzett munka alapos és pontos legyen!

Bútorlapok, mű falapok fúrása esetén fordítsunk figyelmet a megfelelő fúrószár kiválasztására, és olyat használjunk, ami kifejezetten erre a célra készült! A faanyag tulajdonságai miatt érdemes egészen kis fordulatszámon kezdeni a fúrást, majd a szabályzó segítségével emelhetjük a fúrás sebességét. Arra mindenképpen figyelnünk kell, hogy ne tegyünk kárt a bútorlap másik oldalán! Egy megfelelő ütközővel rendelkező gép sokat segít ezen.

Az otthonunkban a leggyakrabban falfúrást végzünk, ez esetben a vídialapkás és a keményfém-lapkás fúrószárak közül válogathatunk. Ezúttal is kis fordulatszámon kezdjük meg a fúrást, majd emeljük nagyobb szintre. Ha megfelelő fúrószárat választottunk, illetve a fúrónk megfelelő nyomatékkal rendelkezik, akár másodpercek alatt kifúrhatjuk a kívánt lyukat.

Természetesen meg kell említeni a csempefúrást is. A konyhák és a fürdőszobák esetén gyakran szembesülünk a feladattal, a csempefurat készítése azonban kihívásokat tartogathat. A pontos munkavégzés érdekében használjunk pontozót, amivel apró pontot üthetünk a csempére. Ezt követően már pontos fúrást végezhetünk egy legkisebb átmérőjű, keményfém lapkás fúrószárat használva, csupán arra kell figyelnünk, hogy a fúrást kikapcsolt ütvefúrás funkcióval kezdjük meg. Miután átértünk a csempén, és a fal fúrása következik, már bekapcsolhatjuk ezt a funkciót is.