Rönkhasító és aprító

Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

RÖNKHASÍTÓ ÉS APRÍTÓ A HATÉKONYSÁG HÍVEINEK

Egy rönkhasító nagyfokú hatékonyságra képes. Amit korábban baltával és fejszével voltunk kénytelek csinálni, ma már akár gépesített megoldással is végezhetjük. Felvetődik azonban a kérdés, hogy milyen rönkhasítót válasszunk, melyik biztosít számunkra ideális megoldást.

A rönkhasító egyáltalán nem tartozik az elterjedt és általánosan használt gépek közé, ezért nem is sok tapasztalatot gyűjtöttünk vele kapcsolatban, kevés ajánlás érkezik felénk az ismerőseinktől. A fűnyírókról mindenkinek van véleménye, valaki az elektromos, valaki az akkumulátoros gépekre esküszik, mások szerint csak benzines nyírót szabad venni nagy vágószélességgel, de ha megkérdezzük a szomszédunkat, milyen rönkhasítót ajánl, nagy valószínűséggel csak vállvonogatás lesz a válasz.

A rönkhasító abban az esetben jelent jó befektetést, ha a fahasogatással szeretnénk minél hamarabb végezni. Sokak számára a fejszés hasogatás a mindennapi stressz levezetéséről szól, már-már rekreációs tevékenység. Számukra nem ajánlott a rönkhasító vásárlása, mindenki másnak viszont igen, ha nagyobb mennyiségű tűzifát kell előkészítenie.

Ha rönkhasító gépet szeretnénk választani, mindenekelőtt azt kell meghatároznunk, hogy milyen célra vásárolnánk, illetve mennyi fát hasítanánk vele alkalmanként, milyen gyakorisággal használnánk. A kínálatban kétféle megoldással találkozunk: függőleges és vízszintes elrendezésű gépekkel.

A rönkhasítók elrendezése tulajdonképpen azt jelenti, hogy a farönkök hasítása milyen helyzetben történik. A függőleges elrendezésű gépek esetében a rönkök álló helyzetben, a vízszintes gépek esetében pedig fekve kerülnek elhelyezésre. A vízszintes elrendezésű gépek inkább kisebb mennyiségek aprítására, vagyis otthoni használatra valók, nagyobb mennyiség esetén érdemesebb inkább függőlegeset választani. Mindkét típus rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal. Ezeket is érdemes számba venni a kiválasztás során!

A vízszintes elrendezésű gépek gyakorlatilag minden esetben üzemeltethetők 230 voltos hálózatról, így nem okozhat gondot a táplálás. Mivel kisebb fizikai mérettel rendelkeznek, ezért a szállításuk és a tárolásuk is egyszerűbb. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a horizontális elrendezésű gépek mobilisak; a súlyuk lehetővé teszi a szállításukat, 230 voltos aljzat pedig mindenhol rendelkezésre áll. Esetükben a hasított fa egyből a földre hullik, így biztonságosabban használhatók, mint a vertikális társaik. Hátrányként elsősorban a kisebb motorteljesítményt és nyomatékot kell megemlíteni. Csomós keményfa esetében az ilyen gépek nem feltétlenül jelentenek szerencsés választást, különösen abban az esetben, ha vastag rönkök hasítását szeretnénk elvégeztetni velük.

Ha nagyobb teljesítményre és nyomatékra van szükség, abban az esetben a vertikális elrendezésű rönkhasítók jelentenek jobb választást. Ezeket a gépeket értelemszerűen állva kell használnunk. Profi és félprofi használatra egyaránt kiválóak lehetnek. A nagyobb méretek miatt sok ilyen gép kerekekkel van ellátva, így könnyebben mozgathatók.

A vertikális rönkhasítók számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek miatt érdemes lehet előnyben részesíteni őket. Ahogyan már elmondtuk, jellemzően nagyobb teherbírással rendelkeznek, ezért vastagabb rönkökkel is könnyedén boldogulnak. Jó szolgálatot tesznek abban az esetben, ha nagymennyiségű fát kell hasítanunk. Rendszerint gyorsabban dolgoznak a horizontális elrendezésű társaiknál. Ugyanakkor néhány hátrányos tulajdonságukat is meg kell említeni. Mivel nagyobb szerkezetű gépek, ezért a mozgatásuk nehézkesebb. Habár gyakran rendelkeznek görgőkkel vagy kerekekkel, a szállításuk nem túl egyszerű. Gyakran csak 400 voltos hálózatról üzemeltethetők, emiatt nem használhatók olyan helyeken, ahol csak egyfázisú áram áll rendelkezésre. Ráadásul ezek a gépek használat közben nagyobb figyelmet igényelnek, nagyobb óvatosságra van szükség, a hasított fadarabok magasabbról hullnak a talajra.

Akármelyik típust használjuk, a biztonságot a legfontosabb szempontként kell kezelnünk. Használat előtt kötelezően akadálymentesítenünk kell a területet, nehogy megbotoljunk a földön heverő tárgyakban! Működés közben nem tartózkodhat gyerek a közelben! Használjunk védőfelszerelést, és mindig gondoskodjunk a megfelelő fényviszonyokról. Amennyiben a behelyezett rönköt meg kell igazítanunk, csakis akkor közelíthetjük meg, ha a gépet már leállítottuk! Nem használhatjuk a rönkhasító gépeket alkohol, tudatmódosító szer vagy gyógyszer hatása alatt!