Egyéb faiparigép-tartozékok

Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

EGYÉB FAIPARIGÉP-TARTOZÉKOK

A minőségi asztalosmunka elvégzéséhez nemcsak szakértelemre, de megfelelő eszközökre is szükség van. A korszerű és jó minőségű szerszámok elhagyhatatlanok. A fa megfelelő megmunkálásához nemcsak kézi, hanem elektromos gépekre is szükség van. A különböző szerszámok és a hozzájuk járó eszközök, valamint kiegészítők, idővel megkopnak, ezért bizonyos idő után cserélni kell őket, hogy ismét megfelelően végezzék a munkájukat.

MIRE VAN SZÜKSÉGÜNK, HA ASZTALOSMUNKÁT SZERETNÉNK VÉGEZNI?

Ha famegmunkálással szeretnénk foglalkozni, akár szakmai vagy hobbiszinten, nagyon fontos, hogy rendelkezzünk megfelelő szerszámokkal és eszközökkel. Ezek hiányában nem tudunk minőségi munkát végezni. Először is be kell szereznünk egy asztalt, ami munkafelületként fog szolgálni. Nagyon fontos, hogy elég masszív és erős legyen. Az asztallapnak is vastagnak kell lennie, hogy jól bírja a terhelést, kalapálást, gyalulást. A fa megmunkálásához kézi és elektromos szerszámokra is szükség van. A csak kézi szerszámok használata nagyobb szakértelmet, türelmet és precizitást igényel. Az ilyen fajta asztalosmunka időigényesebb, hiszen egy elektromos fúróval, gyaluval vagy elektromos fűrésszel sokkal gyorsabb a munka. Azonban minden asztalosműhelyben helye van a vésőknek, fűrészeknek, kalapácsoknak, gumikalapácsoknak, kézi gyaluknak, csiszolófáknak, mérőszalagnak, gérvágó ládikáknak stb. Nem tudunk mindent elektromos eszközzel megoldani. Apró kis vágásokat, csiszolásokat, csakis kézi szerszámmal lehet megoldani. A jó munka elvégzéséhez nagyon fontos, hogy a munkadarabunk stabilan álljon vagy, hogy ragasztás után megfelelően le legyen szorítva. Ezt a célt szolgálják az asztalos szorítók. Ezeken kívül, természetesen, még sok más szerszámra is szükség van, különböző nagyságú vésőkre, nem elég egy vagy két típus.

ELEKTROMOS SZERSZÁMOK ÉS TARTOZÉKOK

Mint ahogy más területen is, a famegmunkálás területén is nagyon nagy a választék, ami az elektromos eszközöket illeti. Az egyszerűbb és gyorsabb haladás érdekében fontos, hogy rendelkezzünk dekopírfűrésszel, körfűrésszel, gyalugéppel, rezgőcsiszolóval, felsőmaróval, fúrógéppel, lehetőleg állvánnyal és csavarozógéppel. Sok más gép áll a rendelkezésünkre, de ezek képezik az alapokat az elektromos szerszámokat terén. Az ügyesebbeknek nincs szükségük minden egyes munkafolyamathoz külön eszközre, az előbb felsorolt gépekkel is el tudják végezni a munkát. Ez azonban nagyobb szakértelmet igényel. A barkácsáruházak tele vannak ilyen szerszámokkal és kiegészítőkkel.

A barkácsolás szakértelmet, türelmet és precizitást igényel. Nagyon fontos, hogy az adott fadarabot egyenesen vágjuk el, ha ez nem sikerül, a végtermék nem nyújt majd nagy esztétikai élményt. Manapság, hogy ezt elkerüljük, és hogy a barkácsolók munkája is egyszerűbb legyen, vásárolni lehet úgynevezett vezetősíneket, amelyek segítségével pontosan és precízen vághatók el a fadarabok. Ezek fixen és stabilan rögzíthetők a munkadarabra. Csúszásmentesek is. A vezetősínek használatával nem kell aggódni, hogy görbe vagy egyenetlen vágásokat végzünk.

Amikor fűrészt használunk, nagyon oda kell figyelnünk, főleg az apróbb dolgoknál vagy a bonyolultabb vágásoknál, hogy szépen és precízen végezzük el a vágást. A fűrész teste elég sokat takar, és a kézbe tartott eszközzel szinte lehetetlen pontos vágást végezni. Ilyen esetekben nyújtanak segítséget az állványok. Ezekre alulról rögzíteni tudjuk a fűrészt, így minkét kezünk szabad lesz, és a munkadarabunkra is jó rálátást kapunk.