1. PROKLIMA - padlóventilátor (Ø45cm, ezüst)
  13 990 Ft 
  Részletek
 2. PROKLIMA - állóventilátor távirányítóval (Ø40cm, fekete)
  10 490 Ft 
  Részletek
 3. PROKLIMA - asztali ventilátor (Ø15cm, fehér)
  2 990 Ft 
  Részletek
 4. GLOBO FERRO - mennyezeti ventilátor (Ø142cm, fehér)
  23 990 Ft 
  Részletek
 5. GLOBO AZURA - mennyezeti ventilátor világítással (Ø132cm, bükk-szürke)
  37 990 Ft 
  Részletek
 6. REALITY VISBY - mennyezeti ventilátor világítással (LED, Ø75cm, fehér-króm)
  64 990 Ft 
  Részletek
 7. PROKLIMA SURROUND 360° - toronyventilátor (130cm, fekete)
  32 990 Ft 
  Részletek
 8. GLOBO UGO - mennyezeti ventilátor világítással (Ø76cm, bükk-szürke)
  27 990 Ft 
  Részletek
 9. GLOBO CHAMPION - mennyezeti ventilátor világítással (Ø106,6cm, tölgy-rattan)
  25 990 Ft 
  Részletek
 10. PROKLIMA - retró asztali ventilátor (USB, fekete)
  3 490 Ft 
  Részletek
 11. PROKLIMA - padlóventilátor (30cm)
  6 990 Ft 
  Részletek
 12. STARFAN - állóventilátor (fekete, 40cm)
  6 490 Ft 
  Részletek
 13. GLOBO HARVEY - mennyezeti ventilátor világítással (Ø107cm, ezüst)
  29 990 Ft 
  Részletek
 14. GLOBO - távirányító mennyezeti ventilátorhoz (infravörös)
  13 490 Ft 
  Részletek
 15. GLOBO WADE - mennyezeti ventilátor világítással (Ø106,6cm, cseresznye-dió)
  33 990 Ft 
  Részletek
 16. GLOBO RIVALDO - mennyezeti ventilátor világítással (Ø78cm, bükk-bézs)
  29 990 Ft 
  Részletek
 17. GLOBO RIVALDO - mennyezeti ventilátor világítással (Ø78cm, fehér)
  29 990 Ft 
  Részletek
 18. PROKLIMA - padlóventilátor (Ø30cm, ezüst)
  10 990 Ft 
  Részletek
 19. GLOBO - távirányító mennyezeti ventilátorhoz (infravörös, fényerő-szabályozóval)
  14 990 Ft 
  Részletek
 20. GLOBO WADE 1 - mennyezeti ventilátor világítással (Ø106,6cm, színes)
  33 990 Ft 
  Részletek
 21. GLOBO CHAMPION - mennyezeti ventilátor világítással (Ø106,6cm, fekete-fehér)
  25 990 Ft 
  Részletek
 22. PROKLIMA RETRO - állóventilátor (Ø40cm, ezüst)
  14 990 Ft 
  Részletek
 23. PROKLIMA - állóventilátor távirányítóval (135cm, fekete)
  23 990 Ft 
  Részletek
 24. PROKLIMA - asztali ventilátor (Ø30cm, fekete)
  4 990 Ft 
  Részletek
 25. GLOBO MARVA - mennyezeti ventilátor világítással (Ø76cm, fehér-grafitszürke)
  36 990 Ft 
  Részletek
 26. PROKLIMA - toronyventilátor (87,5cm, antracit)
  54 990 Ft 
  Részletek
 27. GLOBO CHAMPION - mennyezeti ventilátor világítással (Ø106,6cm, ezüst-fehér)
  25 990 Ft 
  Részletek
 28. GLOBO UGO - mennyezeti ventilátor világítással (Ø76cm, fehér)
  27 990 Ft 
  Részletek
 29. PROKLIMA SIXTIES - asztali ventilátor (fekete)
  8 490 Ft 
  Részletek
 30. PROKLIMA - asztali ventilátor (Ø30cm, fehér)
  4 990 Ft 
  Részletek
 31. PROKLIMA STEEL TOWER - toronyventilátor (102cm, ezüst)
  59 990 Ft 
  Részletek
 32. STARFAN - állóventilátor (fehér, 40cm)
  6 490 Ft 
  Részletek
 33. PROKLIMA - asztali lámpa ventilátorral (LED)
  3 490 Ft 
  Részletek
 34. REMINGTON 3900 - ventilátor
  89 990 Ft 
  Részletek
 35. PROKLIMA - dizájn toronyventilátor (100cm, fehér)
  34 990 Ft 
  Részletek
 36. PROKLIMA RETRO - asztali ventilátor (Ø30cm, ezüst)
  11 990 Ft 
  Részletek
Emelkedő irány beállítása

Ventilátor a forró nyári napokra

A nyári hőségben akár néhány °C-csökkenés jelentősen növelheti a teljesítőképességünket, illetve javíthatja a közérzetünket. Egy megfelelő kapacitással rendelkező ventilátor segíti az otthonunk légcseréjét, csökkenti a hőérzetünket, miközben egészségesebb környezetet biztosít számunkra.

A ventilátor legnagyobb előnye a kiváló ár-érték arányban mutatkozik meg. Nem túlzás azt állítani, hogy a klímaberendezések töredékéért vásárolhatjuk meg őket; a legegyszerűbb modellek már néhány ezer forinttól elérhetők, de a magas árkategóriába tartozó ventilátorok árszabása sem hasonlítható össze a klímaberendezések áraival. A működtetésük is sokkal költséghatékonyabb. Míg a nyári hónapokban a klímaberendezések használata akár jelentősen növelheti a villamosenergia-fogyasztást, addig egy ventilátor használata minimális költséggel jár. Esetükben nem kell attól tartani, hogy a légáram megbetegít bennünket. Ráadásul a telepítésük rendkívül egyszerű, semmilyen jártasságot nem igényel, nincs szükség fúrásra-faragásra… A ventilátorok hatékonysága nem hasonlítható egy professzionális klímaberendezés teljesítményéhez, de sokak számára ideális választást jelenthetnek a forró nyári napok átvészelése érdekében.

Mielőtt kiválasztanánk a számunkra megfelelő ventilátort, meg kell állapítanunk, mekkora teljesítményre van szükségünk, illetve mekkora mértékű légcserét várunk el a készüléktől. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a nappaliban, a társalgóban és a hálószobában a cserélt levegő mennyisége kisebb jelentőséggel bír, ezekben a helyiségekben egy kisebb motorteljesítménnyel rendelkező ventilátor is ideális megoldást szolgáltathat. Ezekben a helyiségekben lassabban használjuk el a levegőt, így a kisebb teljesítményű ventilátor is megfelelő mértékű légcserét képes biztosítani. Vannak azonban olyan helyiségek, ahol a levegő gyorsabban elhasználódik vagy telítődik, emiatt gyorsabb légcserére van szükség; ilyen lehet egy zsúfolt iroda, illetve a konyha és a fürdőszoba is. A zsúfolt helyiségekben gyakorlatilag „elhasználjuk” a levegőt, a konyhában és a fürdőszobában pedig a levegő magas páratartalma követeli meg a hatékonyabb légcserét. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nagyobb páratartalom magasabb hőérzettel is jár, ami a nyári időszakban érzékenyen érinthet bennünket.

Egy egyszerű matematikai számítással meghatározhatjuk, hány watt teljesítménnyel rendelkező ventilátorra lehet szükségünk. Mindenekelőtt számba kell vennünk a helyiség méretét, amit ilyen módon szeretnénk kellemesebbé varázsolni. Meg kell határoznunk a légköbméterek számát; például egy 2,5 méter belmagassággal, 4 méter szélességgel és 5 méter hosszúsággal rendelkező helyiség (2,5 x 4 x 5) 50 légköbméterrel rendelkezik. Ezt a számot kell beszoroznunk a szükséges légcserék számával. Egy nappali, társalgó vagy hálószoba esetén 1-2, zsúfolt irodák esetén 3-5, a konyhákban és a fürdőszobákban 8-10 légcserére lehet szükség. Tehát a fent említett példából kiindulva: a szóban forgó 50 légköbméter nagyságú nappali esetében 50-100 watt teljesítményre van szükség a megfelelő légcserék biztosítása érdekében. Persze ha a szóban forgó helyiség igénybevétele nagyobb, az esetben nagyobb teljesítményre van szükség.

Ha már tisztában vagyunk azzal, mekkora kapacitásra lesz szükségünk, érdemes megfontolni, milyen típusú ventilátort szeretnénk vásárolni. A kínálat kifejezetten széles, sokféle megoldással találkozhatunk, ezek mindegyike rendelkezik előnyös tulajdonsággal, ami miatt érdemes megfontolni a vásárlásukat.

Még ma is a klasszikus állóventilátorokat tekinthetjük a legnépszerűbb választásnak. A legnagyobb előnyük abban mutatkozik meg, hogy a fordulatszám mellett a fej forgómozgását is szabályozhatjuk, így akár nagyobb helyiségek levegőjének felfrissítésére is kiválóan alkalmasak lehetnek. Gyakorlatilag ugyanezt a funkciót képesek ellátni az úgynevezett padlóventilátorok, amelyek abban térnek el a talpas rokonaiktól, hogy a lapátjaik alacsonyabban helyezkednek el. Kifejezetten népszerűek a kisebb kapacitással rendelkező asztali ventilátorok is, amelyekre elsősorban lokális megoldásként tekintünk. Ezek elsősorban ülőmunka közben hoznak felfrissülést; rendszerint a lapátjaik is kisebbek más ventilátorokénál, ennek köszönhetően könnyedén elhelyezhetők a zsúfolt íróasztalokon is. Mindenképpen szót érdemelnek az oszlopventilátorok is. Esetükben az áramoltatott levegő rendszerint talajközelben mozog, ezért elsősorban az ülőmunkát végzők számára jelent előnyös választást. Habár a teljesítményük rendszerint nem kiemelkedő, gyakran ionizátorral és légtisztítóval is rendelkeznek, ráadásul a dizájnjuk is népszerűvé teszi őket. Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a mennyezeti ventilátorokat is, amelyek igazi klasszikusnak tekinthetők; szépek, igényesek és hatékonyak. Gyakran fényforrásokat is tartalmaznak, így alkalmasak a mennyezeti lámpa kiváltására. Egyetlen hátrányuk a szakértelmet követelő telepítésben mutatkozik meg.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a ventilátor-használat csakis tiszta és pormentes környezetben ajánlott. Ha ventilátor segítségével szeretnénk kellemesebbé tenni a környezetünket, rendszeresen végezzünk alapos takarítást, ami alapos porszívózást is magába foglal! Ha így teszünk, nem kell aggódnunk a felvert por által jelentett egészségügyi kockázatok miatt. BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtaláljuk azokat a ventilátorokat, amelyek felfrissülést hoznak számunkra a legforróbb napokon is.

Card logos