Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Ventilátor

Megtekintés Rács Lista

28-36/48 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

28-36/48 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

VENTILÁTOR A FORRÓ NYÁRI NAPOKRA

A nyári hőségben akár néhány °C-csökkenés jelentősen növelheti a teljesítőképességünket, illetve javíthatja a közérzetünket. Egy megfelelő kapacitással rendelkező ventilátor segíti az otthonunk légcseréjét, csökkenti a hőérzetünket, miközben egészségesebb környezetet biztosít számunkra.

A ventilátor legnagyobb előnye a kiváló ár-érték arányban mutatkozik meg. Nem túlzás azt állítani, hogy a klímaberendezések töredékéért vásárolhatjuk meg őket; a legegyszerűbb modellek már néhány ezer forinttól elérhetők, de a magas árkategóriába tartozó ventilátorok árszabása sem hasonlítható össze a klímaberendezések áraival. A működtetésük is sokkal költséghatékonyabb. Míg a nyári hónapokban a klímaberendezések használata akár jelentősen növelheti a villamosenergia-fogyasztást, addig egy ventilátor használata minimális költséggel jár. Esetükben nem kell attól tartani, hogy a légáram megbetegít bennünket. Ráadásul a telepítésük rendkívül egyszerű, semmilyen jártasságot nem igényel, nincs szükség fúrásra-faragásra… A ventilátorok hatékonysága nem hasonlítható egy professzionális klímaberendezés teljesítményéhez, de sokak számára ideális választást jelenthetnek a forró nyári napok átvészelése érdekében.

Mielőtt kiválasztanánk a számunkra megfelelő ventilátort, meg kell állapítanunk, mekkora teljesítményre van szükségünk, illetve mekkora mértékű légcserét várunk el a készüléktől. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a nappaliban, a társalgóban és a hálószobában a cserélt levegő mennyisége kisebb jelentőséggel bír, ezekben a helyiségekben egy kisebb motorteljesítménnyel rendelkező ventilátor is ideális megoldást szolgáltathat. Ezekben a helyiségekben lassabban használjuk el a levegőt, így a kisebb teljesítményű ventilátor is megfelelő mértékű légcserét képes biztosítani. Vannak azonban olyan helyiségek, ahol a levegő gyorsabban elhasználódik vagy telítődik, emiatt gyorsabb légcserére van szükség; ilyen lehet egy zsúfolt iroda, illetve a konyha és a fürdőszoba is. A zsúfolt helyiségekben gyakorlatilag „elhasználjuk” a levegőt, a konyhában és a fürdőszobában pedig a levegő magas páratartalma követeli meg a hatékonyabb légcserét. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nagyobb páratartalom magasabb hőérzettel is jár, ami a nyári időszakban érzékenyen érinthet bennünket.

Egy egyszerű matematikai számítással meghatározhatjuk, hány watt teljesítménnyel rendelkező ventilátorra lehet szükségünk. Mindenekelőtt számba kell vennünk a helyiség méretét, amit ilyen módon szeretnénk kellemesebbé varázsolni. Meg kell határoznunk a légköbméterek számát; például egy 2,5 méter belmagassággal, 4 méter szélességgel és 5 méter hosszúsággal rendelkező helyiség (2,5 x 4 x 5) 50 légköbméterrel rendelkezik. Ezt a számot kell beszoroznunk a szükséges légcserék számával. Egy nappali, társalgó vagy hálószoba esetén 1-2, zsúfolt irodák esetén 3-5, a konyhákban és a fürdőszobákban 8-10 légcserére lehet szükség. Tehát a fent említett példából kiindulva: a szóban forgó 50 légköbméter nagyságú nappali esetében 50-100 watt teljesítményre van szükség a megfelelő légcserék biztosítása érdekében. Persze ha a szóban forgó helyiség igénybevétele nagyobb, az esetben nagyobb teljesítményre van szükség.

Ha már tisztában vagyunk azzal, mekkora kapacitásra lesz szükségünk, érdemes megfontolni, milyen típusú ventilátort szeretnénk vásárolni. A kínálat kifejezetten széles, sokféle megoldással találkozhatunk, ezek mindegyike rendelkezik előnyös tulajdonsággal, ami miatt érdemes megfontolni a vásárlásukat.

Még ma is a klasszikus állóventilátorokat tekinthetjük a legnépszerűbb választásnak. A legnagyobb előnyük abban mutatkozik meg, hogy a fordulatszám mellett a fej forgómozgását is szabályozhatjuk, így akár nagyobb helyiségek levegőjének felfrissítésére is kiválóan alkalmasak lehetnek. Gyakorlatilag ugyanezt a funkciót képesek ellátni az úgynevezett padlóventilátorok, amelyek abban térnek el a talpas rokonaiktól, hogy a lapátjaik alacsonyabban helyezkednek el. Kifejezetten népszerűek a kisebb kapacitással rendelkező asztali ventilátorok is, amelyekre elsősorban lokális megoldásként tekintünk. Ezek elsősorban ülőmunka közben hoznak felfrissülést; rendszerint a lapátjaik is kisebbek más ventilátorokénál, ennek köszönhetően könnyedén elhelyezhetők a zsúfolt íróasztalokon is. Mindenképpen szót érdemelnek az oszlopventilátorok is. Esetükben az áramoltatott levegő rendszerint talajközelben mozog, ezért elsősorban az ülőmunkát végzők számára jelent előnyös választást. Habár a teljesítményük rendszerint nem kiemelkedő, gyakran ionizátorral és légtisztítóval is rendelkeznek, ráadásul a dizájnjuk is népszerűvé teszi őket. Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a mennyezeti ventilátorokat is, amelyek igazi klasszikusnak tekinthetők; szépek, igényesek és hatékonyak. Gyakran fényforrásokat is tartalmaznak, így alkalmasak a mennyezeti lámpa kiváltására. Egyetlen hátrányuk a szakértelmet követelő telepítésben mutatkozik meg.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a ventilátor-használat csakis tiszta és pormentes környezetben ajánlott. Ha ventilátor segítségével szeretnénk kellemesebbé tenni a környezetünket, rendszeresen végezzünk alapos takarítást, ami alapos porszívózást is magába foglal! Ha így teszünk, nem kell aggódnunk a felvert por által jelentett egészségügyi kockázatok miatt. BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtaláljuk azokat a ventilátorokat, amelyek felfrissülést hoznak számunkra a legforróbb napokon is.