Tűzifa, a klasszikus választás

A tűzifa ma is az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb tüzelőanyag a vegyes tüzelésű kályhák használói körében. De mit kell tudnunk róla?

A szilárd fa népszerűsége nem véletlen, hiszen sok-sok évszázada melegszünk a segítségével. Magas fűtőértékének köszönhetően ma is nagyszerű választást jelenthet, ráadásul olyan hangulatot képes teremteni, amit más tüzelőanyagok aligha biztosíthatnak számunkra.

Természetesen ki kell hangsúlyozni, hogy tűzifa és tűzifa között hatalmas különbség lehet; nemcsak a fafajta lehet meghatározó, hanem a nedvességtartalom is, így az sem mellékes, hogyan tároljuk a téli tüzelőt. Érdemes elmondani, hogy a frissen kivágott fa nedvességtartalma hozzávetőlegesen 50 százalékos. Ilyen állapotban a fa tulajdonképpen alkalmatlan tüzelésre; noha az égés megtörténik, a fűtőértéke rendkívül alacsony. Ha számszerűsíteni szeretnénk, mindez azt jelenti, hogy a frissen kivágott nedves „tűzifa” fűtőértéke nagyjából 6 és 7 MJ/kg közötti. Ez rendkívül gyenge értéknek tekinthető, tehát mindenképpen gondoskodnunk kell arról, hogy a tűzifa kiszáradhasson. Miután ez megtörténik, a tűzifa fűtőértéke 13-17 MJ/kg körüli értékre változik; ez csaknem azonos a fabrikett és a szénbrikett fűtőértékével!

De mit kell tennünk annak érdekében, hogy a fa kiszáradhasson? Tulajdonképpen nincs más teendőnk, csupán gondoskodnunk kell arról, hogy a tárolás száraz helyen történjen. Ilyen esetben a tűzifa nedvességtartalma hozzávetőlegesen 12-15 százalékig csökken. Ekkor légszáraz tűzifáról beszélhetünk. Közönséges otthoni tárolással kisebb nedvességtartalmat aligha érhetünk – talán a nyári kánikulák időszakában sikerülhet, de akkor nincs túl nagy jelentősége a tűzifa aktuális nedvességtartalmának…

A fentiek alapján ki lehet jelenteni, hogy a frissen vágott, illetve nem megfelelően tárolt tűzifa fűtőértéke sokkal alacsonyabb, de mit tehetünk, ha nem szeretnénk ráfázni? Két dologra van szükségünk ahhoz, hogy kiváló fűtőértékkel rendelkező fával fűthessünk: időben meg kell vásárolnunk a fát, és száraz tárolást kell biztosítanunk számára. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy hosszú hónapokig kell tárolnunk a tűzifát, ha biztosra szeretnénk menni.

A tűzifa vásárlása során számos szempontot érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy a legjobb feltételekkel vásárolhassunk. Érdemes tudni, hogy tűzifát súly és térfogat alapján is vásárolhatunk, így a különböző termékek és „csomagok” összehasonlítása nem is olyan könnyű feladat. Ha súly alapján vásárlunk, jelentős összeget kell odafizetnünk a fában megtalálható nedvességért, ami ráadásul rontja a tűzifa fűtőértékét. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, minél több nedvességet tartalmaz a fa, illetve minél rosszabb a hatásfoka, annál többet kell fizetnünk érte. Elkerülhetjük a problémát, ha köbméter alapján mért tűzifát vásárlunk, így nem kell fizetnünk a nem kívánatos nedvességtartalomért, de az árszabás egészen más. Ez esetben ömlesztett és kalodában elhelyezett fával találkozhatunk. Természetesen a kalodában egymáshoz igazítva több tűzifa elfér, így az ilyen kiszerelésért magasabb árat kell fizetnünk, de több fát is kapunk a pénzünkért. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában a nagyobb kiszerelésű tűzifát kalodás elrendezésben találjuk, így biztosan tudhatjuk, mennyi tüzelőt vásárlunk, illetve nem kell attól tartanunk, hogy a fa nedvességtartamáért is fizetnünk kell.

A fatüzelés számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Érdemes összefoglalni ezeket annak érdekében, hogy a tűzifára előnyös megoldásként tekintsünk. A tűzifa megújuló energiaforrás, környezetbarát és széndioxid-semleges tüzelőanyag: Mit jelent ez a valóságban? Az égés során mindösszesen annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit a fa élete során megkötött, illetve ami a természetes korhadása során egyébként is felszabadulna, így környezettudatos fűtési megoldásról beszélhetünk. Mivel a fában gyakorlatilag nem fordul elő kén, ezért a füstje gyakorlatilag nem tartalmaz környezetkárosító anyagokat. A tűzifa viszonylag olcsó tüzelőanyag, a használata relatív kényelmes.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában tűzifát is találunk. A segítségével könnyedén meleget varázsolhatunk a családunk és önmagunk számára. Válasszuk az igényeinknek megfelelő kiszerelést!

Card logos