Szén

Megtekintés Rács Lista

1 tétel

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1 tétel

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A SZÉNBRIKETT, ÉS AMIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA

A szénbrikett nagyszerű fűtési megoldást szolgáltat, mégis kevesen ismerik. Kiváló hatásfokának köszönhetően alkalmas különböző fűtési megoldások fűtőanyagaként, így mindenképpen érdemes alaposabban is megismernünk.

Mindenekelőtt érdemes elmondani, mi is valójában a szénbrikett, és mi köze a sokak által ismert fabriketthez. Tulajdonképpen mindkét fűtőanyagot azonos vagy hasonló technológiával állítják elő… A fabrikett esetében faipari hulladékot használnak, a szénbrikett esetében pedig a szénbányászat során keletkező törmeléket. Ezeket nagy nyomás alatt tömbbé préselik, és kész is maga a brikett. Érdemes megemlíteni, hogy egyik esetben sincs szükség kötőanyagra, hiszen a rendkívül magas nyomás, illetve a fa esetében a lignin, lehetővé teszi, hogy a tömbök formázhatók és szállíthatók legyenek. Mivel a brikett nem tartalmaz semmilyen hozzáadott kötőanyagot, így nem kell attól tartanunk, hogy a tüzelés során vegytartalmú gőz keletkezik. A szénbrikett tehát környezetbarát választás; az alapanyagát a szénkitermelés során keletkező törmelék képezi, így az előállításához nincs szükség vegyszerekre és környezetterhelést jelentő folyamatokra.

A szénbrikett számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt mindenképpen figyelmet érdemel, ha vegyes tüzelésű kályhánk vagy kazánunk van. Érdemes tudni, hogy a szénbrikett lassabban ég, mint a hagyományos tűzifa vagy akár a fabrikett, így a használata esetén ritkábban kell foglalkoznunk a tüzeléssel. Különösen hasznos ez a tulajdonság abban az esetben, ha éjszaka is fűtenünk kell; ha rendkívül alacsony a hőmérséklet, esetleg kisgyermekek vannak a családban, akár éjszakai fűtésre is szükség lehet. Ilyen esetekben a lassan izzó, de rendkívüli fűtőképességgel rendelkező szénbrikett nagyszerű szolgálatot tehet.

A szénbrikett vásárlása során nem kell attól tartanunk, hogy rossz minőségű terméket választunk. Habár a szénbrikettárak némileg eltérők lehetnek, a termékek könnyedén összehasonlíthatók. Hagyományos tűzifa esetén a fafajta, a fa nedvessége alapjaiban meghatározza, milyen értéket képvisel az adott termék. Minél nedvesebb a fa, annál kisebb a fűtőértéke, mégis annál többet kell fizetnünk érte, hiszen nagyobb súllyal rendelkezik – legalábbis abban az esetben, ha nem térfogat szerinti elszámolást alkalmaznak. A szénbrikett esetében nem áll fenn ilyen veszély. Ha szénbrikettet vásárlunk, pontosan tudhatjuk, mennyit kapunk a pénzünkért, és az mennyi fűtőértéket biztosít számunkra.

Sőt, szénbrikett égetése során megóvhatjuk a kazánt és a kéményt a kátránylerakódástól is. Nem kell attól tartanunk, hogy a kazánunk idejekorán tönkremegy, és attól sem kell félnünk, hogy a kéményben lerakódó kátrány problémákat okoz.

A szénbrikett nagyszerűen és kényelmesen használható, illetve a tárolása is egyszerű. Mivel rendszerint téglatest vagy zsákos formában vásárolhatjuk meg őket, így helytakarékosan tárolhatjuk. Nincs szükség másra, csak egy száraz helyre.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a szénbrikett nem használható minden kályhatípus esetén! Faelgázosító kazán esetén a használata nem megengedett! Ennek a hátterében az áll, hogy a faelgázosító kazán turbina segítségével végzi a légbefújást, így rendkívül magas hőt képes gerjeszteni szénbrikett égetése során. Az így keletkező rendkívül magas hő a kazán elemeinek és tűzterelő vasainak deformálódását idézheti elő.

Természetesen szót kell ejteni a begyújtásról is, hiszen a szénbrikett esetében ez némileg nehezebb, mint némi száraz fa esetén. Mivel a szénbrikett kifejezetten magas hőmérsékleten izzik, így némi újságpapírral és egy gyufával aligha oldhatjuk meg a dolgot. Ha szénbrikettel szeretnénk fűteni, először parazsat kell létrehoznunk; ezt a legegyszerűbb módon némi gyújtóssal és egy kis száraz fával tehetjük meg. Ezt követően már nincs nehéz dolgunk, csak rá kell pakolnunk némi szénbrikettet, és meg kell várnunk, míg felizzik. Miután a szénbrikett már izzik, nincs más teendőnk, mint visszafojtani az égést és további szénbrikettet rakni a tűzre.

Az itt felsorolt előnyökből és jellemzőkből látható, hogy a szénbrikett kiváló választást jelenthet vegyes tüzelésű kályhák használata esetén. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző kiszerelésű szénbriketteket találhatunk, így kiválaszthatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő csomagokat.