Splitklíma

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SPLITKLÍMA – TÖKÉLETES MEGOLDÁS A KÁNIKULA ELLEN

Otthonunk és munkahelyünk kényelme biztosításában fontos szerepet töltenek be a splitklímák. Az egyre forróbb nyarak és az egyre melegebb időjárás egyre többünket arra késztet, hogy beszerezzünk egy megfelelő klímaberendezést. De mit kell tudnunk a kiválasztás során, milyen tulajdonságokra kell figyelnünk? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni a továbbiakban…

A splitklíma választék igen széles, a funkcióik és elhelyezési lehetőségeik szintén sokrétűek, ezért érdemes figyelmet fordítani a kiválasztásra. Az első és legfontosabb feladatunk a klíma hűtőteljesítményének kiszámítása.

Nem túlzás azt állítani, hogy a splitklíma vásárlás legfontosabb lépése annak megválasztása, hogy a készülék mekkora teljesítménnyel rendelkezzen. Az alulméretezés és a túlméretezés is ronthatja az optimális energiafelhasználást, de némi figyelemmel és körültekintéssel könnyedén meghatározhatjuk a számunkra ideális hűtőteljesítményt. Ehhez elsőként a klimatizálni kívánt helyiségek méretét kell meghatároznunk, illetve ezek légköbméterét. Egy átlagos lakás esetében légköbméterenként 32-35 watt hűtőteljesítményt számolhatunk. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos belmagassággal rendelkező lakás esetén négyzetméterenként 85-95 watt hűtőteljesítménnyel kell kalkulálnunk. Amennyiben a belmagasság nagyobb, magától értetődő módon: nagyobb kapacitásra lesz szükség.

De hogyan fest ez a gyakorlatban? A fenti adatok alapján könnyedén meghatározhatjuk a szükséges teljesítmény mértékét; ha 30 négyzetméteres területen, normál belmagasság esetén szeretnénk használni a klímaberendezésünket, hozzávetőlegesen (30 * 90 = 2 700) 2,7 kW teljesítménnyel rendelkező klímára lesz szükségünk. Ez a számítás ökölszabályként értelmezhető, ugyanakkor nem veszi figyelembe a szigetelés mértékét, az ingatlan tájolását és a hőtermelődés mértékét sem… Amennyiben az otthonunk kiváló hőszigeteléssel rendelkezik, részben északi tájolású, az ablakai kisebb méretűek, esetleg fa árnyékolja az ingatlant, illetve nem kell számolnunk olyan berendezésekkel, amelyek használat során hőt termelnek (konyhai tűzhelyek, nagyteljesítményű hagyományos izzók), abban az esetben légköbméterenként 30 watt teljesítmény is elegendő lehet, vagyis négyzetméterenként 2,7 méteres belmagasságot feltételezve: 81 watt hűtőteljesítmény is tökéletes komfortérzetet biztosíthat számunkra. Ez azt jelenti, hogy egy jó hőszigeteléssel rendelkező, 30 négyzetméteres helyiség esetén 2,4 kW teljesítménnyel rendelkező splitklíma ideális választást jelenthet.

Természetesen előfordulhatnak olyan esetek is, amikor az általános ajánlásnál kissé nagyobb hűtőteljesítményre van szükség. Amennyiben a lakás délkeleti vagy déli tájolású, nagyméretű ablakokkal rendelkezik, nem túl jó a hőszigetelése, ráadásul a helyiségekben működő berendezések hőt termelnek, abban az esetben nagyobb teljesítményre lesz szükség. Ilyenkor légköbméterenként 40 watt teljesítménnyel érdemes számolni. Számszerűsítve, mindez azt jelenti, hogy – 2,7 méteres belmagasságot feltételezve – négyzetméterenként (40 W * 2,7 m) 108 watt hűtőteljesítményre lesz szükségünk, ami 30 négyzetméteres helyiség esetében 3,2 kW teljesítménnyel rendelkező klímaberendezést követel meg.

Látható, hogy a körülmények jelentősen befolyásolják az optimális hűtőteljesítményt. A fenti példában átlagos belmagassággal rendelkező, 30 négyzetméteres helyiséget vettünk alapul; ideális körülmények esetén 2,4 kW hűtőteljesítmény ideálisnak bizonyult, kedvezőtlenebb feltételek esetén viszont 3,2 kW teljesítmény látszik szükségesnek. Ez jelentős különbség, ami azt mutatja, hogy érdemes alaposan mérlegelni a kiválasztás során.

Természetesen a hűtőteljesítmény mellett sok más szempontot is érdemes figyelembe vennünk. Érdemes tudni, hogy a mai korszerű készülékek mindegyike inverteres motorral működik, „hagyományos” készülékkel már nem igen találkozunk. Ha mégis, kerüljük el, válasszuk inkább a sokkal modernebb és jobb hatásfokkal rendelkező, inverteres megoldásokat! Érdemes tudni, hogy az inverteres splitklíma precízebb hőmérséklet-beállítást biztosít, mivel nincs „ki-bekapcsolgatás”, ennek köszönhetően nincs hőmérsékletingadozás sem. Nincs indítási áramlökés sem, hiszen az inverteres megoldás alapja épp a folyamatosan szabályozott teljesítményfelvételben rejlik; ennek köszönhetően a klímaberendezés nem a nulla és a maximális teljesítményfelvételt váltogatja, hanem egy köztes állapotot tart fenn, ami lehetővé teszi számára az energiatakarékos működést. Ennek köszönhetően jelentős összegeket spórolhatunk meg.

Az inverteres klíma, a működési sajátosságából adódóan, olyan hálózaton is működtethető, ahol egy hagyományos készülék, a magas indítási áramlökések miatt, problémát okozna. Ráadásul az ilyen készülékek rendkívül halk működést tesznek lehetővé, ezáltal jó választást jelentenek a hálószobák esetében is.

Amennyiben érzékenyek vagyunk a szálló porra, netalán valamilyen allergiában vagy légúti megbetegedésben szenvedünk, válasszunk olyan szűrőt, ami képes kiszűrni még a legapróbb porszemeket is! Léteznek kifejezetten por, pollen, allergén anyagok kiszűrésére alkalmas szűrők is. Érdemes szem előtt tartani, hogy a folyamatos klímahasználat kiszáríthatja a lakás levegőjét, ezért az arra érzékenyek számára gyakoribb szellőztetés vagy párásító használata lehet szükséges!

Ismerjük meg a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában szereplő splitklímákat, és válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelő készüléket!