Párásító

Megtekintés Rács Lista

1-9/14 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/14 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

PÁRÁSÍTÓ BERENDEZÉS – AZ EGÉSZSÉGES ÉS MELEG OTTHONOKÉRT

A párásító berendezéseknek köszönhetően egészséges és kellemes környezetet tarthatunk fenn az otthonunkban. A minket körülvevő levegő minősége alapvetően határozza meg a közérzetünket, ezért cseppet sem mellékes, hogy az otthonunk levegője mennyi párát tartalmat; túl sokat vagy épp túl keveset… A túlzottan száraz levegőre nyújt megoldást a párásító készülék.

A levegő páratartalmának csökkenése elsősorban a fűtési időszakban jelentkezik, de a nyári klímahasználat következtében is felléphetnek hasonló problémák. Ha ez bekövetkezik, számos kellemetlen tünettel szembesülünk; szemszárazság, súlyosabb esetben légúti megbetegedések léphetnek fel. Érdemes tehát beszereznünk egy párásító készüléket, amely képes biztosítani az otthonunk megfelelő páratartalmát, illetve segít egészségesebbé tenni a környezetünket.

Szerencsére számos párásító készülék áll rendelkezésünkre, ezek közül választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelőt. Működésük tekintetében kétféle megoldással találkozunk: meleg és hideg párologtatással. Meleg párologtatás során gyakorlatilag közönséges vízgőzt juttatunk a levegőbe; ez a módszer kiválóan alkalmas nagyobb termek levegőjének javítására, kisebb szobák és lakások esetén viszont kevésbé ideális. Mivel a víz felmelegítése által végzi a párologtatást, ezért a módszer relatív energiaigényes, viszont higiénikus választás, így jó szolgálatot tehet légúti megbetegedéssel küzdők számára. A hideg párásító készülékek nem melegítik fel a vizet, vagyis hideg „porlasztás” által képeznek vízpárát. Sokkal kevesebb villamos energiát igényelnek, mint a meleg párásító készülékek, hosszú időn keresztül képesek üzemelni, csupán a víztartály utántöltéséről kell gondoskodnunk. A nedvesítő betéteket időnként cserélni kell.

A hideg párásító készülékek közé sorolhatók az ultrahangos készülékek is. Használatuk során a vizet mikroszkopikus cseppeké porlasztják. Működésükből adódóan rendkívül halkan teszik a dolgukat, így alvás közben sem zavarnak bennünket. Az intenzitásuk szabályozható, így a számunkra ideális páratartalmat választhatjuk meg. Ultrahangos működési elvüknek köszönhetően mindent porlasztanak, beleértve a vízkövet, a homokot és egyéb szennyeződéseket is, ezért a használatuk során vízlágyító patronra van szükségünk.

EZÉRT VAN SZÜKSÉG PÁRÁSÍTÓ BERENDEZÉSRE…

A párásítás fontos szerepet tölt be az egészséges otthoni környezet megteremtésében. A számunkra ideális környezetben nemcsak a hőmérsékletre és a tisztaságra kell figyelmet fordítanunk, hanem az olyan tényezőkre is, mint a belélegzett levegő páratartalma. Magától értetődő, hogy ősszel, amikor a hőmérő higanyszála számunkra kellemetlen szintre süllyed, gondoskodunk a fűtésről, a páratartalommal azonban nem törődünk – még a fűtési időszakban sem…

Ha bekapcsoljuk a fűtést, szinte azonnal megkezdődik a relatív páratartalom csökkenése, vagyis a levegőben található mikroszkopikus vízcseppek egyszerűen elillannak. Az így kialakuló száraz környezetben a légutak nyálkahártyájának száradásával, szemszárazsággal, köhögéssel, fáradékonysággal, ingerlékenységgel és álmatlansággal kell szembesülnünk. Sajnos a legtöbb esetben nem tudjuk, mi okozza a kellemetlenségeket, csupán a tünetekkel szembesülünk. Nincs tudomásunk arról, hogy egy párásító berendezés szinte egy csapásra megoldaná a problémánkat.

Érdemes tudni, hogy az orr nyálkahártyája rendkívül fontos szerepet tölt be az egészségünk védelmében, mivel sikeresen szünteti meg a belélegzett baktériumok, vírusok, spórák és különböző szennyeződések által okozott veszélyeket. Ha túlzottan száraz levegőt vagyunk kénytelenek belélegezni, a csillószőrökkel fedett orrnyálkahártya nem tudja ellátni a feladatát, illetve képtelen eltávolítani a légzés során a szervezetbe jutott kórokozókat.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a száraz levegő problémája nem csupán a téli, fűtési időszakban érinthet bennünket. Nyaranta a klímaberendezések használata vezethet a páratartalom csökkenéséhez. Általános tévhit, hogy csupán az alsóbb minőségi kategóriába tartozó klímaberendezések szárítják ki a levegőt. Ez nem igaz, minden egyes klíma csökkentheti a klimatizált, zárt helység páratartalmát.

Mindenképpen érdemes szót ejteni a hőérzetről is, ugyanis magasabb páratartalom mellett a levegő hőmérsékletét némileg magasabbnak érezzük, így párásabb levegő esetén nincs szükség a szoba túlfűtésére. Pontosabban fogalmazva elkerülhetjük a túlfűtést, ennek köszönhetően pedig akár jelentős megtakarítást érhetünk el. Tulajdonképpen nem túlzás azt állítani, hogy a párásítással jelentős mértékben csökkenthetjük a fűtési költségeket. A párásító készülék hozzájárul az állandó hőmérséklet, illetve a kellemes hőérzet biztosításához, aminek köszönhetően kellemesebben érezhetjük magunkat, jobban pihenhetünk éjszakánként, a megfelelő páratartalomnak köszönhetően pedig csökkenthetjük a különböző légúti megbetegedések kockázatát.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző párásító készülékeket és találunk, amelyek segítenek kellemesebbé és egészségesebbé varázsolni az otthonunkat. A választékban könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő párásító berendezést.