Emelkedő irány beállítása

Hűtés és klíma – Kellemes környezet a legmelegebb napokon is

Klíma vásárlása előtt sokat gondolkodunk, milyen készüléket válasszunk, mekkora teljesítménnyel rendelkezzen, hol helyezzük el.… Egy megfelelően kiválasztott klímaberendezés akár 10-20 évig is tökéletesen ellátja a feladatát, így mindenképpen érdemes hosszútávban gondolkodni, illetve érdemes alaposan mérlegelni, milyen klímát vegyünk!

Ha úgy döntünk, nekünk is kell egy klíma, vagy egyszerűen csak újabbra és energiatakarékosabbra cserélnénk a régi berendezést, számos szempontot érdemes szem előtt tartani. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában kizárólag megbízható gyártóktól származó berendezéseket találunk, amelyek, magas ár-érték arányuknak köszönhetően, jó választást jelentenek minden otthonban. A szakemberek gyakran elmondják, hogy csakis a megbízható gyártók termékeit érdemes választani, hiszen ezek várható élettartama sokkal magasabb, ráadásul esetükben biztosított a szervizháttér és a gyártói garancia. Rendeltetésszerű használat és megfelelő karbantartás esetén ezek a készülékek akár 20 évig is elláthatják a feladatukat.

A kiválasztás során a legfontosabb feladatunk a hűtőteljesítmény meghatározása. Ez elsőre bonyolultnak hangozhat, de némi körültekintéssel megválaszthatjuk a számunkra optimális kapacitással rendelkező készüléket. Fontos, hogy figyelembe vegyük a klimatizálni kívánt helyiségek méretét, de nem feledkezhetünk meg a tájolásról, a hőterhelésről, illetve az ablakok méretéről és szigetelőképességéről sem. Kiindulópontként a belső tér nagyságát kell meghatároznunk; egy átlagosan felépített helyiség esetében légköbméterenként 32-35 watt hűtőteljesítményt számolhatunk. Ez azt jelenti, hogy egy 2,7 méter belmagassággal rendelkező lakás esetében négyzetméterenként nagyjából 85-95 watt teljesítménnyel kell kalkulálnunk. Nagyobb belmagasság esetén ez az érték természetesen magasabb.

Amennyiben az otthonunk jól szigetelt, részben északi tájolású, nincsenek nagyméretű, napsütötte ablakaink, illetve nem kell számolnunk másodlagos hőforrásokkal (konyhai tűzhely, nem LED-es, nagyteljesítményű világítótestek), abban az esetben légköbméterenként akár 30 watt teljesítmény is elegendő lehet. Azonban előfordulhat olyan eset is, amikor legalább 40 wattos hűtőteljesítményre lesz szükségünk; napsütötte déli ablakok, gyenge hőszigetelés és hőt termelő berendezések jelenléte esetén nagyobb intenzitású hűtésre lesz szükségünk!

Ha meghatároztuk, milyen teljesítményre van szükségünk, a további szempontok aligha okozhatnak problémát, mellé már aligha foghatunk. Persze sok más tulajdonságra és szempontra érdemes figyelmet fordítani annak érdekében, hogy a számunkra leginkább megfelelő berendezést vásárolhassuk meg. Mára az úgynevezett inverteres klímák váltak a legnépszerűbbé, nem véletlenül. Sőt, a splitklímák között ma már nem is igen találunk másmilyet… Ezek a berendezések számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a régi típusú klímaberendezésekhez képest; működési sajátosságukból adódóan az ilyen klíma akkora felvett teljesítménnyel üzemel, amekkorát a rendszer megkövetel. Ennek köszönhetően bekapcsolás során nincs magas hálózati terhelés, mivel az inverteres klíma, a szó hagyományos értelmében, nem ki-bekapcsolásokat végez a nulla és a maximális teljesítményfelvételt váltogatva, hanem a kettő között dolgozik, ennek köszönhetően az inverteres berendezés működésének minden pillanatában éppen akkora teljesítményt vesz fel, amekkorát a körülmények megkívánnak.

Nem kérdés tehát, hogy splitklíma vásárlása során inverteres készülékre van szükségünk. Az ilyen készülékek nem csupán az energiatakarékosság tekintetében jelentenek jó választást! Sokkal halkabban működnek a hagyományos klímáknál, ennek köszönhetően jó választást jelentenek olyan helyiségek esetében is, ahol a működési zaj zavaró lehet. Ezt a tulajdonságot mindenképpen érdemes figyelembe venni, ha a hálószobába szeretnénk klímaberendezést választani. Fontos elmondani, hogy a hagyományos teljesítményfelvételt végző mobil klímák jellemzően hangosabbak az inverteres splitklímáknál, ezért hálószobákba nem ajánlottak.

Az inverteres splitklímák kiváló megoldást jelenthetnek hétvégi házak esetében is, illetve olyan helyiségekben, ahol csak ritkán tartózkodunk. Egy megfelelően méretezett splitklíma nem csupán a nyári hőségben hoz felüdülést, hanem képes arra is, hogy a nagy hidegben kellemessé varázsolja a környezetet. Az inverteres technológiának köszönhetően mindezt kifejezetten gazdaságosan!

Az alkalmi melegítéssel elkerülhetők a téli fagyok által okozott károk. Léteznek olyan klímaberendezések, amelyek, a speciális funkciónak köszönhetően, alkalmasak a fagypont feletti optimális hőmérséklet biztosítására olyan helyiségek esetében, amelyekben nem tartózkodunk. A fagymentesítésnek köszönhetően akár jelentős károktól kímélhetjük meg magunkat.

Amennyiben érzékenyek vagyunk a szálló porra, esetleg allergiában szenvedünk, válasszuk a speciális szűrőket, amelyek segítséget jelentenek az otthonunk levegőjének tisztításában. Léteznek por, pollen, allergén anyagok kiszűrésére alkalmas szűrők is.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző tulajdonságokkal rendelkező klímaberendezéseket, splitklímákat, mobil klímákat és hűtőberendezéseket találhatunk. Ismerjük meg a tulajdonságaikat, vegyük számba az előnyeiket, és válasszuk a számunkra leginkább megfelelő berendezést!

Card logos