Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Radiátor

Megtekintés Rács Lista

1-9/49 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/49 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

RADIÁTOROK A LAKÁSBAN

A radiátorok a központi fűtési rendszerek legalapvetőbb és legismertebb tartozékai, mégis érdemes kicsit alaposabban megismerni őket, különösebben abban az esetben, ha saját rendszert szeretnénk építeni.

A nem megfelelően megválasztott radiátorok elég sok kellemetlenséget okozhatnak, illetve jelentős mértékű energiaveszteséget idézhetnek elő. Emiatt érdemes szakmai döntést hoznunk a radiátorok kiválasztása során; egy alulméretezett radiátorral nem tudjuk megfelelő hatékonysággal fűteni a helyiséget, viszont a túlméretezéstől is jobb óvakodni az energiahatékonyság érdekében.

Tehát döntést kell hoznunk, milyen radiátort válasszunk… Mielőtt döntenénk egyik vagy másik radiátor mellett, ki kell számolnunk a fűteni kívánt helyiség légtérfogatát. Ez egy egyszerű matematikai művelek; össze kell szoroznunk a szoba szélességét, hosszúságát és magasság, így meg is kapjuk az eredményt. Vegyünk egy egyszerű példát… Tételezzük fel, hogy a nappalink 4 méter széles, 5 méteres hosszúsággal rendelkezik, a belmagassága pedig 2,5 méter. Ez alapján a szobánk (4 x 5 x 2,5) 50 légköbméteres. Az átlagos légköbméterenkénti hőigény 40 W, vagyis a nappalink hőigénye 2000 W. Vagyis a nappalinkban egy 2000 W hőteljesítménnyel rendelkező radiátort kell elhelyeznünk.

Persze felvetődik a kérdés, hogy honnan származik a 40 W szükséges hőigény, és miért pont annyi. A valóság az, hogy nem pont annyi, elég sok tényezőtől függhet, hogy mekkora értékkel érdemes számolnunk. Egy átlagos hőszigeteléssel, átlagosan nyílászárókkal rendelkező családi ház hőigénye hozzávetőlegesen 36-40 W körül változik. Ha a hőszigetelés kivételesen jó, abban az esetben akár 30-32 W hőigény is elegendő lehet, de ez esetben a „kivételesen jó” kifejezést szó szerint kell érteni. Gyakoribb, hogy a gyenge hőszigeteléshez és a nem megfelelő minőségű nyílászárókhoz kell alkalmazkodni. Sajnos ilyen esetekben 45-50 W hőigénnyel kell számolni. E tekintetben tökéletes kalkulációt aligha végezhetünk, hiszen a szellőztetési szokásaink és a hőérzetünk is más; van, aki 25 Celsius-fokban érzi igazán jól magát, mások pedig a 20-22 Celsius-fokos szobahőmérsékletet kedvelik. Összességében tehát azt javasoljuk, inkább kissé kalkuláljunk fölé, mintsem alá az optimális értéknek. Sokkal egyszerűbb kissé lejjebb tekerni a szabályzót, mintsem dideregni a hidegebb téli napokon…

Miután meggyőződtünk arról, hogy mekkora hőteljesítményre van szükségünk, el kell döntenünk, hol helyezzük el a radiátorokat. Ez a döntés legalább annyira fontos, mint a megfelelő méretezés. A radiátorokat leggyakrabban az ablak alatt találjuk, nem véletlenül. Érdemes nekünk is ott elhelyezni őket… Ennek két alapvető van valójában. Az egyik a hőáramlással magyarázható; akármilyen jól szigetel az ablakunk, a hőmérsékletkülönbségből adódóan a levegő áramlása ilyen módon lesz a leghatékonyabb. Vagyis az ablak alatt elhelyezett radiátor kiváló hőeloszlást képes biztosítani. Persze néhány alapvető szabályt így is be kell tartani; minden oldalon, beleértve a padlótól mért távolságot is, legalább 5 centiméter szabad területet kell hagyni. Sőt, a függöny elhelyezésére, illetve esésére is fordítsunk figyelmet; érdemes olyan függönyt választani, illetve úgy alakítani, hogy a függöny alsó széle legalább 5 centiméter távolságra helyezkedjen el a radiátor felső síkjától. Még jobb, ha a téli fűtési időszakban vitrázsfüggönyöket használunk, amelyek szinte az ablakszárnyakhoz simulnak, így egyáltalán nem gátolják a meleg levegő áramlását.

A másik ok, amiért a radiátort érdemes az ablak alatt elhelyezni, sokkal hétköznapibb… Biztosak lehetünk benne, hogy ott soha nem lesz útban, oda nem akarunk majd szekrényt vagy más nagyméretű alkalmatosságot pakolni.

Ha kifejezetten nagy helyiséggel rendelkezünk, abban az esetben két radiátor elhelyezésére is szükség lehet. Ilyen esetekben a két radiátort egymással szemközti falon érdemes elhelyezni, egymással szemben vagy átlósan.

Természetesen érdemes foglalkozni az esztétikai kérdésekkel is. Általánosságban viszont elmondható, hogy a korszerű radiátorok kifejezetten szépek, igényes formatervezéssel készülnek, a stílusuk rendszerint letisztult. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelő radiátorokat. Válasszuk ki a megfelelőt, és várjuk nyugalomban a fűtési időszakot!