Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Vízmelegítő és bojler

Megtekintés Rács Lista

37-45/66 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

37-45/66 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

VÍZMELEGÍTŐ ÉS BOJLER

A háztartások melegvíz-előállításának legalapvetőbb eszközei a vízmelegítők és bojlerek. Ha új készüléket szeretnénk vásárolni, számos szempontot érdemes szem előtt tartani. Vegyük figyelembe, hogy a bojlervásárlás hosszú évekre, illetve évtizedekre szól, így legyünk körültekintők!

Mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy mekkora bojlerre van szükségünk valójában. A döntésünket a háztartásban élők száma, illetve a szokásaink is meghatározzák, ezért erre a kérdésre nem lehet egyszerű választ adni, érdemes kicsit elmélyülni a melegvíz-használat rejtelmeiben… Az ökölszabály szerint a háztartás minden tagja 50 liter vizet fogyaszt el egy átlagos napon. Ez, természetesen, nem jelenti azt, hogy egy háromfős háztartás számára 150 literes bojlert kell választanunk. A vízhasználatunk nem csupán forró vízből áll, ráadásul a meleg víz folyamatosan melegíthető, ha arra van szükség.

Szerencsére rendelkezésre állnak alapvető ajánlások, amelyek megkönnyítik a döntésünket. Egy 80 literes bojler bőven elegendő egy párnak. Egy ilyen készülék képes fedezni az alapvető szükségleteket; a rendszeres tisztálkodást, a mosogatást, a többszöri kézmosást, kisebb meleg víz igényű háztartási munkákat… Sőt, egy 80 literes bojler akár három főt is képes kiszolgálni, viszont ez esetben már némileg tudatosabb melegvíz-használatra van szükség, vagy pedig fel kell tekerni a bojler szabályzóját, ami nem túlzottan energiatakarékos döntés. Tehát három fő esetén már szerencsésebb választást jelenthet egy kissé nagyobb kapacitású készülék.

A négyfős családok számára általában a 120 literes változatokat ajánlják. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a méret ideális egy ekkora család szükségleteinek kielégítésére. De hogyan lehet ideális egy 120 literes bojler egy 4 fős család számára, ha az írás elején azt állítottuk, hogy az átlagos meleg víz igény 50 liter körüli? Tételezzük fel, hogy a bojlerrel 70 Celsius-fokosra melegítjük a vizet… Tehát előállítunk 120 liter 70 fokos vizet, de mi csak 40 fokosban szeretnénk fürödni. Senki sem kívánkozik olyan kádba, amit 70 fokos vízzel töltöttek fel… Így a 10 fokos hideg vizet adagolva gyakorlatilag 240 liternyi fürdővizet kaphatunk, persze a környezeti hűléssel és az egyéb melegvíz-használattal is számolni kell, de látható, hogy az 50 literes szabálynak egy ilyen készülék maradéktalanul eleget tesz.

Érdemes megjegyezni, hogy ma már léteznek úgynevezett okosbojlerek is. Ezek elsődleges funkciója az energia-megtakarítást szolgálja. Használat során a bojler követi a vízhasználati szokásainkat, illetve ehhez igazítja a melegvíz-előállítást. Ennek köszönhetően akár jelentős energia-megtakarítást érhetünk el.

Mindezek mellett érdemes figyelembe venni a bojler külalakját is. Ma már nem csupán fehér, hengeres alakú készülékekkel találkozhatunk, hanem inox borítású és színes kivitelekkel is. Csakis az ízlésünk és az igényeink határozzák meg, melyiket érdemes választanunk.

Érdemes tudni, hogy sokat tehetünk annak érdekében, hogy a vízmelegítés minél kevesebb energiát emésszen fel. Ennek érdekében állítsuk alacsony fokozatra a bojler szabályzóját; szinte soha nincs szükségünk forráspont közeli hőmérsékletű vízre, hiszen azt vízforralóval, tűzhellyel vagy más módon állítjuk elő sokkal gazdaságosabban. Ha folyamatosan magasan tartjuk a bojlerben lévő víz hőmérsékletét, a környezet hűtő hatása jelentős energiaveszteséget eredményez. Ha energiát szeretnénk megtakarítani, bőven elég 55-60 fokig melegíteni a vizet.

Emellett érdemes tudni azt is, hogy a bojler és vízmelegítő hatásfokára jelentős hatást gyakorol a víz keménysége. Emiatt érdemes fokozott figyelmet fordítani a vízkőképződésre. A kemény víz hatására vízkőréteg alakul ki a bojler különböző alkatrészein, beleértve a fűtőszálakat is. A fűtőszál így kevésbé alkalmas a feladata ellátására, aminek következtében energiaveszteség lép fel. Minél több a vízkő, annál nagyobb az energiaveszteség.

A bojlerek elődjét több mint 130 évvel ezelőtt alkották meg, azok a szerkezetek még gázégőt használtak a víz felmelegítésére. Ez idő alatt a technológiai fejlődés feltartóztathatatlanná vált, egyre fejlettebb készülékek jelentek meg. Ma már okosbojlerek közül is válogathatunk, amelyek a melegvíz-használat új korszakát hozzák el. Ismerjük meg a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában szereplő bojlereket és vízmelegítőket, és válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelőt! Biztosítsunk stabil melegvíz-ellátást a családunk számára!