Átfolyós vízmelegítő

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ÁTFOLYÓS VÍZMELEGÍTŐ

Az átfolyós vízmelegítők talán legnagyobb előnye abban rejlik, hogy kis méretüknek köszönhetően szinte bármilyen szűkös, kis konyhába, fürdőszobába felszerelhetők a megfelelő szerelvények segítségével. Könnyen és gyorsan üzembe helyezhetők – természetesen szakember által –, és a kiépítésük során elkerülhető a nagy szennyeződéssel járó vésés és fúrás-faragás is.

Fontos szem előtt tartani, hogy vízmelegítőt évekre, azaz hosszabb távra választunk, így érdemes alaposan mérlegelni, melyik típus a legmegfelelőbb számunkra, melyik szolgálja leginkább a családunk igényét. Ha vízmelegítőt szeretnénk vásárolni, két alaptípussal találkozunk: ezek az átfolyós és a tárolós vízmelegítők. Ebben a kategóriában az átfolyós megoldásokkal találkozunk. Alapvetően két típusukkal találkozhatunk a piacon: az úgynevezett „mosdó fölé”, illetve a „mosdó alá” szerelhető változatokkal. Ezek, természetesen, nem csupán szerelési (illetve vízátfolyási) „irány” szempontjából térhetnek el, hanem teljesítményben is. A gyártók nagy része igyekszik ebben a kategóriában is egy kisebb – rendszerint 3,5 kW - 4 kW-os –, illetve egy nagyobb – jórészt 5,5 kW - 7 kW-os –, elektromos teljesítményű modellel jelen lenni a piacon.

Az átfolyós vízmelegítők számos olyan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek miatt érdemes alaposabban megismerni őket, illetve amelyek miatt ideális választást jelenthetnek számunkra. Az egyik legfőbb előnyük, amit gyakran meg szoktunk említeni ezekkel a vízmelegítőkkel kapcsolatban, a kifejezetten kis helyigényük. Míg a tárolós megoldások jelentős területet foglalnak el, az átfolyós vízmelegítők alig nagyobbak egy cipős doboznál. Gondoljunk a jól ismert elektromos bojlerekre, amelyek mérete sokkal nagyobb ennél…

Érdemes megismerni az átfolyós vízmelegítők működési elvét, ami alapján a további előnyös tulajdonságokra is hamar fény derülhet. Ahogyan a neve is elárulja, az átfolyós vízmelegítőkben nem tároljuk a meleg vizet, csupán az átfolyó hideg vizet melegítjük fel a számunkra megfelelő hőfokra. A legtöbb gyártó ezt a melegítési képességet nem csupán teljesítményben tünteti fel a készülékek használati utasításaiban, hanem jelzik a felmelegítéshez szükséges időt is liter/perc alapon. Arra azonban figyelnünk kell, hogy ezekben a táblázatokban egy adott víznyomás esetén (200 000 Pa) a 15 °C-os víz 40 °C-ra történő melegítési idejét értik.

Így ez a megoldás, természetesen, kompromisszumokat követel meg, hiszen a valóságban mindez azt jelenti, hogy egyetlen csaptelepen keresztül fog megfelelő mennyiségű meleg víz folyni, ott sem túl nagy átfolyási sebességgel; ha tusolás közben valaki megnyitja a konyhai csapot, a zuhanyzóban a meleg víz hőmérséklete jelentősen lecsökken. Természetesen a vízmelegítő kapacitása és a hőfokszabályzó beállítása alapjaiban meghatározza, percenként mennyi meleg vizet tudunk ilyen módon előállítani. Emiatt nagyobb családi házak esetében egy-egy átfolyós megoldás nem feltétlenül a legszerencsésebb választás; általánosságban ki lehet jelenteni, hogy az átfolyós vízmelegítő abban az esetben tesz kiváló szolgálatot, ha kisebb melegvíz-igénnyel rendelkezünk, illetve csak ritkán van szükségünk meleg vízre, például egy hétvégi ház esetében.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában elektromos átfolyós vízmelegítő kínálattal találkozhatunk. Ezen termékek hatalmas előnye, hogy szinte azonnal képesek meleg vizet biztosítani számunkra, aminek köszönhetően jelentős vízfogyasztás-megtakarítást könyvelhetünk el, különösen a rövid ideig tartó melegvíz-használat során, mint amilyen a kézmosás. Ha a meleg vizet egy távolabb elhelyezett bojlerből kellene biztosítani, ahol a meleg vízre akár perceket is várnunk kellene, abban az esetben jelentős energiaveszteséget kellene elszenvednünk.

Ugyanakkor el kell mondani, hogy a nagy fűtőteljesítmény miatt a vízkőképződés ezeknél a készülékeknél fokozottan van jelen. Mindez azt jelenti, hogy a fűtőszálak állapotát gyakorta, (néhány havonta) ellenőriznünk kell, illetve karbantartásra lehet szükség, ha nem szeretnénk energiaveszteséget elszenvedni emiatt. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk azokat az átfolyós vízmelegítőket, amelyek ideális választást jelenthetnek számunkra!