WC-ülőke

Megtekintés Rács Lista

46-54/95 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

46-54/95 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

WC-ÜLŐKE, A FÜRDŐSZOBA ELHAGYHATATLAN TARTOZÉKA

A WC-ülőke minden háztartásban megtalálható, de igen ritkán esik szó róla, holott nem mindegy, milyet használunk, illetve vásárlás során melyik típus mellett döntünk. Bizonyos időközönként érdemes lecserélni a WC-ülőkéket, hiszen a leggondosabb tisztítás ellenére is képesek elcsúnyulni és megkopni.

A WC a lakás, illetve a fürdőszoba egyik legkényesebb része. Noha a funkciója természetes, ritkán beszélünk róla, a lakberendezés során mégsem mehetünk el mellette szó nélkül. Felvetődik a kérdés, hogy milyen WC-ülőkét válasszunk, melyik típus lesz a leginkább megfelelő számunkra, illetve milyen tulajdonságokat érdemes figyelembe venni a kiválasztás során. Roppant egyszerű „szerkezetről” van szó, így nem igazán lehet melléfogni, néhány dologra azonban mégis érdemes figyelni, ha WC-ülőkét vásárolunk!

A kiválasztás legfontosabb lépése a méret meghatározása. Természetesen csakis azok az ülőkék jöhetnek számításba, amelyek mérete illeszkedik a WC-csészéhez. Noha a legtöbb csésze „egy kaptafára” készül, mindenképpen érdemes lemérnünk őket, ha nem szeretnénk melléfogni. Először is szükségünk lesz egy mérőszalagra. Három mérést kell elvégeznünk annak érdekében, hogy biztosan a csészéhez megfelelő WC-ülőkét vásárolhassuk meg.

Kezdjük a WC-ülőke hosszúságával; ezt a távolságot úgy kaphatjuk meg, ha a WC-ülőke rögzítésére szolgáló lyukak síkja, illetve a csésze eleje közötti távolságot mérjük meg. Másodsorban le kell mérnünk a WC-ülőke szélességét, amit – értelemszerűen – a legszélesebb részen kell elvégezni. Emellett fontos a köztávolság lemérése is, amiről sokan sajnos megfeledkeznek. A köztávolság a WC-csésze hátsó részén a felfogatási furatok távolságát jelöli. A furatok köztávolsága a rendszerint a standard 155 mm mérettel rendelkezik. Rendszerint akkor sincs semmi gond, ha ettől eltér a méret, ugyanis a WC-ülőke zsanérjai általában állíthatók.

Miután már tudjuk, mekkora WC-ülőkére van szükségünk, a kiválasztás további szempontjainak is érdemes figyelmet fordíthatunk! Ki kell választanunk a WC-ülőke anyagát. E tekintetben nincs is olyan egyszerű dolgunk, mint elsőre gondolnánk, hiszen sokféle anyaghasználattal találkozhatunk. Leggyakrabban fából, MDF-ből és műanyagból készítenek WC-ülőkéket, a műanyagok típusa és minősége azonban nagyon eltérő lehet. A műanyag WC-ülőkék között kifejezetten olcsó és prémium kategóriát képviselő termékeket is találunk; a termoplaszttól kezdve a polyresin és duroplaszt nevű anyagig: sokféle megoldással találkozhatunk. Általános javaslatként azt fogalmazhatjuk meg, hogy érdemes előnyben részesíteni a minőségi anyaghasználattal rendelkező WC-ülőkéket, legyen szó akár műanyagból vagy fából készült termékről… A lakberendezők szerint érdemes a fürdőszoba stílusának megfelelő ülőkét választani; a minimalista és letisztult dizájnnal rendelkező, modern fürdőszobák esetén az egyszínű, minőségi műanyagból készült WC-ülőkék jelenthetik a leginkább észszerű választást, de a fából készülteknek is van létjogosultsága akár a minimalista fürdőszobákban is. Ezekkel nagyszerűen ellensúlyozható az egyébként hideghatású berendezési stílus. Rendelkezésre állnak mintás WC-ülőkék is, amelyek vidámságot kölcsönöznek a fürdőszobának. Ha szeretjük a színes és élénk megoldásokat, egy ilyen termék is remek választásnak bizonyulhat.

Végül fordítsunk figyelmet a WC-ülőke kényelmi funkcióira is. Ma már léteznek úgynevezett „soft close” ülőkék, amelyek lecsapódásgátlóval vannak ellátva. A WC-ülőke gyakran hangos csattanással csapódik a csészéhez, ezt előzhetjük meg az említett technológiával. Némi felárért cserébe megóvhatjuk magunkat és a családunkat a hangos zajkeltéstől… Természetesen az sem mellékes, milyen könnyen tisztíthatjuk a WC-ülőkét, hiszen csakis a tiszta és karbantartott WC lehet otthonos. Léteznek úgynevezett „easy-click” ülőkék is, amelyek egyetlen kattintással leszerelhetők, így könnyedén tisztíthatók, illetve lemoshatók.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában számos WC-ülőkét találunk, amelyek maradéktalanul megfelelnek az igényeinknek. Akár fából, műanyagból vagy MDF-ből készült ülőkét szeretnénk vásárolni, a kínálatban megtalálhatjuk a megfelelőt!