1. ACO SELF HEXALINE - folyóka horganyzott ráccsal (1m)
  3 990 Ft 
  Részletek
 2. ACO SELF SUPERMINI - folyóka horganyzott ráccsal (1m)
  5 990 Ft 
  Részletek
 3. ACO SELF HEXALINE - folyóka műanyag ráccsal (1m)
  3 590 Ft 
  Részletek
 4. ACO SELF STANDARD LINE - folyóka horganyzott ráccsal (1m)
  7 190 Ft 
  Részletek
 5. ACO SELF SUPERMINI - folyóka horganyzott ráccsal (0,5m)
  4 890 Ft 
  Részletek
 6. ACO SELF - udvari lefolyó horganyzott acél bordás ráccsal (polimerbeton, 25x25cm)
  21 690 Ft 
  Részletek
 7. ACO SELF - bordás rács (horganyzott acél, 1m)
  3 290 Ft 
  Részletek
 8. ACO SELF SUPERMINI - homloklap csőcsonkkal
  3 090 Ft 
  Részletek
 9. ACO SELF HEXALINE - csatlakozóelem
  5 190 Ft 
  Részletek
 10. ACO SELF HEXALINE - homloklap csőcsonkkal
  3 090 Ft 
  Részletek
 11. ACO SELF - udvari lefolyó öntöttvas ráccsal (polimerbeton, 25x25cm)
  30 390 Ft 
  Részletek
 12. ACO SELF HEXALINE - tartozékkészlet
  2 690 Ft 
  Részletek
 13. ACO X100C XTRADRAIN - folyóka (műanyag, 1m)
  7 190 Ft 
  Részletek
 14. ACO X100C - bordás rács (horganyzott acél, 1m)
  6 490 Ft 
  Részletek
 15. ACO SELF - bordás rács (horganyzott acél, 25x25cm)
  4 390 Ft 
  Részletek
 16. ACO SELF - bordás rács (öntöttvas, 0,5m)
  7 890 Ft 
  Részletek
 17. ACO SELF - bordás rács (műanyag, fekete, 1m)
  3 290 Ft 
  Részletek
 18. ACO SELF SUPERMINI - homloklap
  890 Ft 
  Részletek
 19. ACO SELF HEXALINE - homloklap
  590 Ft 
  Részletek
 20. ACO SELF STANDARD LINE - homloklap csőcsonkkal
  3 090 Ft 
  Részletek
 21. ACO SELF - bordás rács (horganyzott acél, antracit, 1m)
  14 090 Ft 
  Részletek
 22. ACO X100C - homloklap csőcsonkkal (műanyag)
  1 690 Ft 
  Részletek
 23. ACO X100C - függőleges kivezetés (műanyag)
  5 290 Ft 
  Részletek
 24. ACO SELF STANDARD LINE - homloklap
  1 190 Ft 
  Részletek
 25. ACO SELF - bordás rács (horganyzott acél, terracotta, 1m)
  14 090 Ft 
  Részletek
 26. ACO X100C - homloklap (műanyag)
  1 290 Ft 
  Részletek
 27. ACO SELF - rács (öntöttvas, 25x25cm)
  10 790 Ft 
  Részletek
 28. SEMMELROCK - beton folyóka 50x20x8cm
  1 090 Ft 
  Részletek
Emelkedő irány beállítása

Folyóka és tartozékok

Amikor építkezünk, új otthont építünk, vagy a meglévőt újítjuk fel, gondolnunk kell a vízelvezetésre, amennyiben az még nincs megoldva. Ez nagyon fontos tényező, hiszen a felgyülemlett víz, esőzések és hóolvadás után, hatalmas károkat tud okozni. A csapadékvíz kimoshatja az alapot, ez süllyedést okoz, és később az egész épületet veszélyezteti. Az építkezés megkezdése előtt ki kell alakítani a terep megfelelő dőlését, lejtését és az árkok kiásását. A nemkívánatos vizet folyókarendszerekkel, felszín alatti vízelvezetéssel is megoldhatjuk. Méretüktől függően akár nagy mennyiségű víz elvezetésére is alkalmasak. Beszerelésüket inkább bízzuk szakértőkre, mert ez összetettebb feladat. Alapos tervezést és kivitelezést igényel.

A felszíni víz elvezetésére nyújtanak kitűnő megoldást a talajba építhető, rácsos folyókarendszerek. Amellett, hogy nagyon hasznosak, igen szépek és gazdaságosak is. Beépítésük előtt nagyon fontos, hogy olyan területre helyezzük őket, ahol megfelelő a talaj lejtése, mert másképp nem végzik el az elvezetést. Fontos tényező még, hogy olyan helyre vezessük a folyókából a vizet, ahol nem okoz kárt. Ügyeljük arra is, hogy szilárdan építsük be őket a talajba. Egyszerűbb folyókákat saját magunk is beépíthetünk, csak megfelelően meg kell terveznünk minden lépést.

Első lépésként meg kell terveznünk a folyóka helyét. Ajánlatos nem füves, hanem inkább betonozott vagy térkövezett udvarokban használni. Ki kell ásnunk, alakítanunk a felszínen a megfelelő árkot, de ebből nem sokat látunk, nem lesznek zavarók, hiszen ezeket lefedik a folyókarendszer rácsai. Készítsünk betonalapot, majd a megfelelő rögzítés után, helyezzük a folyókát az árokba, és töltsük fel betonnal, hogy mereven álljon. Majd ráhelyezzük a rácsot. Természetesen ez egy sarkított, leegyszerűsített leírás. A folyókák beszerelésekor nagyon sok részletre figyelnünk kell, és csak akkor álljunk neki a munkának, ha már minden aprósággal tisztában vagyunk!

Betonfolyókák

A betonfolyóka a burkolatról vezeti el a csapadékot, így az nem okoz kárt a burkolatban és az épületek alapjában sem, hanem lefolyik a burkolaton, onnan pedig a folyókába. Azért, hogy a folyókánk megfelelően működjön: a lejtéstől is gondoskodnunk kell!

Különösen nagy, hirtelen jött, nyári esőzések, zivatarok esetén jelent nagy segítséget a folyóka, hiszen elvezeti az esőt a burkolatról. Olyan esetekben is nagy segítség, amikor például az épületen nincs ereszcsatorna. Ilyenkor érdemes a ház tövébe építeni egy betonfolyókát, hogy az elvezethesse a nemkívánatos csapadékot. Ez megvédi a falakat és az épület alapját is. Kiegészítője is lehet az ereszcsatornáknak, hiszen egy cső segítségével elvezetheti a vizet.

A tetőkről és a burkolatról lehordott szennyeződések miatt a folyóka is eldugulhat. A beton változatoknál a tisztítás igen egyszerű, és hamar elvégezhető, hiszen csak egy söprű szükséges hozzá. A rácsos folyókáknál ez a folyamat valamennyivel bonyolultabb, mert tisztításukhoz a rács eltávolítására is szükség van. Miután ez megtörtént, egyszerűen kitisztíthatjuk a folyókat, és a rács visszahelyezése után máris újra üzemképes.

A folyóka elemeinek összeillesztéseit habarccsal, ragasztóval vagy homokkal is kitölthetjük. A homok előnye, hogy magába szívja az elvezetendő víz egy részét, így a folyóka körüli terület nedvesen tartható. Ez veteményeskert esetében előnyös lehet.

A betonból készült folyókák további előnye, hogy időtállók és stabilak. Egyszerűen beépíthetők és terhelhetők. Magas kopásállóság jellemzi őket.

Card logos