Folyóka és tartozékok

Megtekintés Rács Lista

1-9/26 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/26 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FOLYÓKA ÉS TARTOZÉKOK

 

Amikor építkezünk, új otthont építünk, vagy a meglévőt újítjuk fel, gondolnunk kell a vízelvezetésre, amennyiben az még nincs megoldva. Ez nagyon fontos tényező, hiszen a felgyülemlett víz, esőzések és hóolvadás után, hatalmas károkat tud okozni. A csapadékvíz kimoshatja az alapot, ez süllyedést okoz, és később az egész épületet veszélyezteti. Az építkezés megkezdése előtt ki kell alakítani a terep megfelelő dőlését, lejtését és az árkok kiásását. A nemkívánatos vizet folyókarendszerekkel, felszín alatti vízelvezetéssel is megoldhatjuk. Méretüktől függően akár nagy mennyiségű víz elvezetésére is alkalmasak. Beszerelésüket inkább bízzuk szakértőkre, mert ez összetettebb feladat. Alapos tervezést és kivitelezést igényel.

A felszíni víz elvezetésére nyújtanak kitűnő megoldást a talajba építhető, rácsos folyókarendszerek. Amellett, hogy nagyon hasznosak, igen szépek és gazdaságosak is. Beépítésük előtt nagyon fontos, hogy olyan területre helyezzük őket, ahol megfelelő a talaj lejtése, mert másképp nem végzik el az elvezetést. Fontos tényező még, hogy olyan helyre vezessük a folyókából a vizet, ahol nem okoz kárt. Ügyeljük arra is, hogy szilárdan építsük be őket a talajba. Egyszerűbb folyókákat saját magunk is beépíthetünk, csak megfelelően meg kell terveznünk minden lépést.

Első lépésként meg kell terveznünk a folyóka helyét. Ajánlatos nem füves, hanem inkább betonozott vagy térkövezett udvarokban használni. Ki kell ásnunk, alakítanunk a felszínen a megfelelő árkot, de ebből nem sokat látunk, nem lesznek zavarók, hiszen ezeket lefedik a folyókarendszer rácsai. Készítsünk betonalapot, majd a megfelelő rögzítés után, helyezzük a folyókát az árokba, és töltsük fel betonnal, hogy mereven álljon. Majd ráhelyezzük a rácsot. Természetesen ez egy sarkított, leegyszerűsített leírás. A folyókák beszerelésekor nagyon sok részletre figyelnünk kell, és csak akkor álljunk neki a munkának, ha már minden aprósággal tisztában vagyunk!

BETONFOLYÓKÁK

A betonfolyóka a burkolatról vezeti el a csapadékot, így az nem okoz kárt a burkolatban és az épületek alapjában sem, hanem lefolyik a burkolaton, onnan pedig a folyókába. Azért, hogy a folyókánk megfelelően működjön: a lejtéstől is gondoskodnunk kell!

Különösen nagy, hirtelen jött, nyári esőzések, zivatarok esetén jelent nagy segítséget a folyóka, hiszen elvezeti az esőt a burkolatról. Olyan esetekben is nagy segítség, amikor például az épületen nincs ereszcsatorna. Ilyenkor érdemes a ház tövébe építeni egy betonfolyókát, hogy az elvezethesse a nemkívánatos csapadékot. Ez megvédi a falakat és az épület alapját is. Kiegészítője is lehet az ereszcsatornáknak, hiszen egy cső segítségével elvezetheti a vizet.

A tetőkről és a burkolatról lehordott szennyeződések miatt a folyóka is eldugulhat. A beton változatoknál a tisztítás igen egyszerű, és hamar elvégezhető, hiszen csak egy söprű szükséges hozzá. A rácsos folyókáknál ez a folyamat valamennyivel bonyolultabb, mert tisztításukhoz a rács eltávolítására is szükség van. Miután ez megtörtént, egyszerűen kitisztíthatjuk a folyókat, és a rács visszahelyezése után máris újra üzemképes.

A folyóka elemeinek összeillesztéseit habarccsal, ragasztóval vagy homokkal is kitölthetjük. A homok előnye, hogy magába szívja az elvezetendő víz egy részét, így a folyóka körüli terület nedvesen tartható. Ez veteményeskert esetében előnyös lehet.

A betonból készült folyókák további előnye, hogy időtállók és stabilak. Egyszerűen beépíthetők és terhelhetők. Magas kopásállóság jellemzi őket.