Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Vízszigetelés és vízelvezetés

Megtekintés Rács Lista

46-54/362 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

46-54/362 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

VÍZSZIGETELÉS ÉS VÍZELVEZETÉS

Építkezés során mindenképp gondolnunk kell a megfelelő vízelvezetésre. Mindannyian tudjuk, és biztos tapasztaltuk is, hogy otthonunkban mekkora károkat tud okozni az esőzések és a hó olvadása során felgyülemlett víz. A vízelvezető rendszert már akkor ki kell alakítanunk, amikor még csak a lakóházunk terepét rendezzük. Ilyenkor, amikor még nem kezdődött el az építkezés, lehetőségünk van kialakítani a terület megfelelő dőlését, lejtését, és azonnal az árkokat is kiáshatjuk. A csapadék vagy a víz, egy csőtörés után, mindenképp megtalálja az útját, és hatalmas károkat képes okozni otthonunkban, és az ültetvényeink épségének sem tesz jót. Érdemes komolyan venni, hiszen a nem megfelelően vagy egyáltalán nem kialakított vízelvezetés hatalmas károkat tud okozni.

Ne feledkezzünk meg az ereszcsatorna-rendszerről sem, hiszen nagyon fontos eleme a vízelvezetésnek. Feladata az esővíz és a hóolvadék elvezetése. Ezzel védi épületünket a beázástól, az alapot viszont a süllyedéstől. Nemcsak funkcionális befejezést ad a tetőnek, de a ma kapható ereszcsatornák és csatornacsövek igen esztétikus látványt is nyújtanak. Ilyen esetben keressünk fel egy szakembert, egy bádogost, aki elvégzi a megfelelő méretezést, és az ereszcsatornák felszerelését. A tető lefedése előtt érdemes felrakni az ereszcsatornát. Ha ezt utána tesszük, fennáll az esély, hogy a tető alá is jut víz, valamint, hogy túl is folyik az ereszen. A szakemberek ilyenkor ügyelnek a tető ejtésszögére, és ennek megfelelően készítik el az ereszcsatornánk ejtési szögét. A csatornacsövekkel pedig azt biztosítják, ahogy a tetőről lefolyó víz olyan helyre távozzon, ahol nem okoz kárt sem az alapnak, sem a kertnek, ezen belül pedig növényeinknek. Természetesen csatornarendszerünk is idővel javításokat, esetleg cserét igényel. Erre is figyeljünk oda, hiszen ily módon tudjuk megőrizni otthonunkat a víz kártékony hatásától!

A vízelvezetés hozzájárul a talaj nedvesítéséhez is. A víz mesterséges elvezetése a talaj levegőztetéséhez és az oxigén telítettségéhez is hozzájárul. Amennyiben a vízelvezetésünk alacsony, a gyepen gyomok jelenhetnek meg.

MILYEN KÁROKAT OKOZHAT A VÍZ?

A víz károkozó „képességét” sokan alábecsülik. A vízelvezetés lényege pedig, hogy az épületeket megvédjük a nedvességtől, ezzel növelve az alap élettartamát és biztonságát. Amennyiben épületünk alapja meggyengül, az az egész otthonunk szerkezetét veszélyezteti. Megfelelő vízelvezetéssel megóvjuk az alapot, és megakadályozzuk azt is, hogy a víz a pincékbe is bejusson. Mivel a beton egy igen erős építőanyag, ezért a víz ártani nem tud neki. Azonban a víz alámoshat egy magas lakóházat is, ezzel megbontva az alapot, így egy több emelet magas épületet is összedönthet. A téglafalak nehezen viselik a beázást, száradás után ledobják a vakolatot, ezt követi a salétromosodás és a penész.

FELSZÍNI VÍZELVEZETÉS

Mielőtt elkezdenénk az építkezést, gondoskodnunk kell a felszíni vízelvezetésről is. Erre sok lehetőségünk van. A legalapvetőbb és a legköltséghatékonyabb megoldás az árkok és a terep megfelelő lejtésének kialakítása. Egy átlagos területen az ilyen módon kialakított vízelvezetés elegendő ahhoz, hogy a csapadék és a víz ne okozzon károkat. Azonban vannak olyan esetek, amikor ez nem elegendő. Ilyen helyzetekben van szükség a folyókarendszerek kialakítására. Ezt másképp vonalas vízelvezetésnek is nevezzük, és a terület problémás pontjain alakítjuk ki.

Ezeket ajánlatos nem füves, hanem inkább betonozott vagy térkövezett udvarokban használni. A felszínen árkokat kell kialakítanunk, de ebből nem sokat látunk, nem lesznek zavarók, hiszen ezeket lefedik a folyókarendszer rácsai. Ezek, amellett, hogy igen hasznosak, nagyon esztétikus látványt is nyújtanak. Méretüktől függően akár nagy mennyiségű víz elvezetésére is alkalmasak.

Mivel a folyókarendszer nem oldható meg minden esetben, pontszerű vízelvezető rendszert alkalmazhatunk. Ehhez egy udvari összefolyóra van szükség, amit a terület legalacsonyabb pontján helyezünk el. Ebben az esetben a talaj minden oldala egy központi pont felé kell, hogy vezessen, ahonnan a víz az árkokba, elvezetőbe folyik.

A FALAK VÉDELME

A falszerkezeteket a talajnedvességtől is meg kell védenünk. Erre alkalmasak a falszigetelő fóliák. Ezek igen erős, 1 mm-nél is vastagabb PVC-fóliák. Az aljzat és az első téglasor közé kell beépíteni. Ezzel hosszú távú védelmet biztosítunk falainknak. A falszigetelő fólia meggátolja, hogy falaink magukba szívják a talaj nedvességét, ezzel megakadályozva a falak elgyengülését, vizesedését és penészedését. A nedves falak egy idő után ledobják a vakolatot, majd salétromosak lesznek. Öreg épületek felújításánál a falak fóliázását újra el kell végezni.