Térburkolatszegély

Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TÉRBURKOLATSZEGÉLY

A kertünk és az otthonunk kialakításakor gondoljuk át azt, mennyi időt tudunk szánni a fenntartására! Ehhez mérten döntsük el a burkolt és a zöld felületek arányát, ugyanis a legszebb kert is elcsúnyul, ha nem gondozzák.

A kocsibeállók, kerti ösvények, lépcsők és virágágyak lezárásához mindenképp szükségünk lesz burkolatszegélyre is. Ezek az elemek is a rendezettség, gondozottság élményét kínálják, de funkciójuk ennél sokkal több! Bizonyos típusnak, például a paliszádnak konkrét feladata van: eltérő szintű felületeket határolhatunk el vele, rögzített lépcsőket alakíthatunk ki.

Fontos-e a szegélyezés, milyen veszélyek várnak ránk szegélyezés nélkül? Mire figyeljünk a döntéskor, hogy tartósan szép kinti felületet kapjunk?

MIÉRT SZÜKSÉGES A SZEGÉLYEZÉS?

Észak-amerikai filmkockákról már ismerős a szegély nélküli virágágyások, járdák és kerti ösvények látványa. Azonban, ha a képernyőn nem is, de a valóságban mindig megjelenik egy kertész: amikor szegély nélkül hagyjuk a burkolásokat és kisebb utakat, a karbantartás plusz energiába és időbe kerül.

A térburkolatszegélyek feladata elsősorban nem a látványosság: Habár a kert képét rendezettebbé, letisztultabbá teszik, ráadásul gondozottabbnak is hat, elsődleges szerepük funkcionális. Sokkal stabilabbak a szegélykővel lezárt burkolatok: a szélek ellenállóbbak az időjárással szemben, valamint a mechanikai hatásokat is jobban tűrik. Mivel a burkolás nem csupán egy elemből áll, ezeket egyben kell tartani. A gyakori használatra gyártott, minőségi szegélyekkel megnövelhetjük a burkolások tartósságát is. Ez pedig hosszú távon a pénztárcánknak is nagyon jó hír.

A térburkolatszegély sokkal kevesebb anyagi ráfordítást igényel, mint amennyi hasznunk származik belőle. Ezek a darabok ráadásul fagy-, UV-állók, de olyat is találunk, ami a havazáskor szükségszerű sóleszórást tűri jól.

A szegélyezésnek még van egy nagyon fontos szerepe: biztonságot nyújt. Ilyen például egy lekerekített élő ütközőkő, amely segít abban, hogy karcolásmentesen, horpadások nélkül megússzuk a parkolást. A jellegzetes térburkolatszegélynek köszönhetően manőverezéskor pontosan érzékelni fogjuk, mikor állunk megfelelő helyen. A lejtős területeken is megbízható megoldás a gépjárműkerék-ütközőkő.

NÚTFÉDERES TECHNOLÓGIA: EZÉRT ELŐNYÖS

A tartós burkolás alapfeltételei többek között a megfelelően előkészített alap, ami lehet egy betonlejáró vagy kert is, és a minőségi anyag. Nincs ez másként a térburkolatszegélyekkel sem, ezért válasszunk tartósan ellenálló matériából gyártott darabokat. Az éghajlati viszonyaink megkívánják azt is, hogy a hideggel-meleggel szemben ellenállók legyenek. A fagy- és UV-sugárzással elbíró szegélykövekkel pedig még évekig díszíthetjük az otthonunk környékét.

A füves területeket fűnyírószegéllyel keretezhetjük, de a klasszikus tetőcserép színű anyag kerti utak vonalvezetéséhez is jól passzol. Íves kapcsolódással kerülnek egymás mellé az elemek, amelyek nemcsak szépek, de a fűnyírást is megkönnyítik. Belesimulnak a felületbe, hogy a vágóeszköz ne akadhasson fenn rajtuk! Kertimádóknak kötelező!

A térbukolatszegélyeket önmagukban, süllyesztve, valamint betonba öntve is rögzíthetjük. A stabilitást fokozza, ha biztonságosan és megingathatatlanul egymáshoz illeszkedő szegélyeket rendelünk. Szánjunk időt erre a részletinformációra is! A nútféderes technológia például egy viszonylag új, ámde annál hatékonyabb kapcsolódást tesz lehetővé: ideálisan kivitelezhetők az elképzelések ezzel a fésűs távtartó szerkezethez hasonlítható megoldással. Jobban eloszlik a teher, és kevésbé csúszós a felület, ami már egy szegély esetében is fontos elvárás.

EZÉRT ISMERJÜK MEG A PALISZÁDOT!

Hogyan állapíthatjuk meg laikusként, hogy minőségi kivitelezésű a kínált burkolatszegély? Lényeges, hiszen hosszú életet szánunk neki, legyen akár a kerti látvány kiegészítője vagy a kocsibeálló lezáró eleme. Létezik egy egységes, nemzetközi szabványrendszer, amely bizonyos elvárásokat támaszt a burkolóanyagokkal szemben is. Ha egy termék megfelel a szabványnak, azt feltüntetik a leírásban, a csomagoláson.

Például egy szintelválasztó esetében nagyon fontos a minőség. Amellett, hogy igényes és szép megoldást kínálnak, nagy terhelésnek vannak kitéve. Egy paliszád, mint elválasztó és szegélyező anyag, megfelelhet a biztonsági és az esztétikai elvárásainknak is. Ezek az egyszerűen lerakható, több színben is gyártott szegélyek általában szabványszerűen készülnek. Jól viselik a külső hatásokat, kopásálló felülettel rendelkeznek, és a fagy sem hagy rajtuk nyomot. Használhatjuk kertben, vagy utak, járdák lezárásához, de más elemekkel is nagyon jól kombinálhatók.

A fagyálló térburkolatszegélyek már kvarckopóréteggel is elérhetőek. Válasszuk a színkínálatból az otthonunkhoz illőt!