Dekorkő

Megtekintés Rács Lista

19-26/26 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

19-26/26 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

DEKORKŐ, ÉS AMIT A HASZNÁLATÁRÓL TUDNI ÉRDEMES

A dekorkövek különféle nagyságú, színű és formájú minősége szerezhető be egyszerűen, kedvező áron. Kültéri és beltéri dekorálásra egyaránt alkalmasak.

A kertekben takarófelületek, illetve kavicskertek kialakítására használják leggyakrabban. Udvarban mesterséges tavak, csobogók szegélyét is ékesíthetik, de aljzatnak is éppúgy megfelelőek. Kőutakat, utacskákat alakíthatunk ki belőlük a kert különféle területei, vagy a növényszigetek között.

A belső térben kialakított növényi kertek, szökőkutak díszítőelemei lehetnek. A virágcserepekben is mutatósak, természetes hatásúak.

Formájuk a természeti erők által simára és gömbölydedre csiszolt folyami kavicstól egészen a durvára, érdese zúzott, bányászott kövekig terjednek. Nagyságuk és színük változatos skálán mozog: a fehértől a szürkés, a rózsaszínes és sárgás, barnás árnyalatokon át egészen a feketéig találkozhatunk velük. A lencse nagyságúaktól ökölnyi vagy kőtömb méretig fordulhatnak elő. Legelterjedtebb a mészkő, a bazalt és az andezit zúzott formája.

HOGYAN HASZNÁLJUK ŐKET KÜLTÉRI BURKOLÁSRA?

A szabálytalan alakú, valamint a kötött formájú kertrészeket is megszépítik. Időt takaríthatunk meg, ha megfelelően előkészítjük a talajt, melyre takarófelületnek szánjuk a dekorköveket. Először érdemes ledöngölni a földet, majd geotextíliát helyezni rá, melyet jól rögzíteni kell a földhöz. Ebbe kell beleültetni a növényeket is. A következő lépés, hogy a kövekkel legalább 2,5 centiméteres vastagságban beborítjuk a felületet. Ez annyit jelent, hogy megközelítőleg 0,7 köbméternyi kőzetre lesz szükségünk egy 20 négyzetméternyi terület beborításához. Ha nem szeretnénk, hogy az idő múlásával a felszínre bukkanjon a geotextília, akkor akár 5-10 centiméter vastagon is szórhatjuk a köveket a kijelölt területre. Hogy a kavicsok ne guruljanak szerteszét, célszerű erős szegéllyel behatárolni a takarásra szánt területeket. A térköveket általában az épület színéhez választjuk, ha azt szeretnénk, hogy harmonikus elrendezés képét keltsék ingatlanunknak. Amennyiben fokozni szeretnénk a hatást, különböző méretű kövekkel játékosan szépíthetjük kertünket.

EGY FONTOS SZEMPONT A KÖVEK KIVÁLASZTÁSÁNÁL…

Fontos azonban figyelembe venni azt a szempontot is, hogy a nagyobb és kerekebb kövek kevésbé fognak a cipőtalpunkra ragadni, mint a kisebb méretű, érdes, zúzott kövek. Ezért az előbbieket nehezebben hordjuk szét a kert többi részébe lábbelinkkel, vagy nehezebben hordhatjuk be őket a házba. Viszont amennyiben sétálásra szánt területeket borítunk dekorkövekkel, érdemesebb durvább felületű, nehezebb, tömörebb, masszívabb köveket választanunk, nehogy megcsússzunk rajtuk, vagy megbotoljunk bennük.

MILYEN TERÜLETEKRE HELYEZZÜK EL A DEKORKŐ RÉTEGEKET?

A kavicsággyal borított felületek mutatósak, mindennek ellenére nagyon könnyű őket gondozni. Elegendő néha kigyomlálni és gereblyével elsimítani, elegyengetni a terepet. Több burkolóanyaggal is kombinálhatók, ezzel sokszínűbbé, változatosabbá téve a kültéri területet. Saját fantáziánktól függően éles kontraszthatást vagy lágy egybeolvadást érhetünk el a járólapok, illetve pihenőhelyek szerepét betöltő deszkák egyberendezésével. Lépcsőfokok kiépítésére, dekorálására is alkalmasak.

Mediterrán kertekbe, illatos és színes növények közötti helyekre is szórhatók, mint például a levendula, zsálya, menta vagy a leander. Tengerpartot idéző hatást érhetünk el a kavicságyba ültetett kékes és zöldes színű növényekkel. Először a növényeket helyezzük a földbe, azután végezzük a dekorációs kövek elhelyezését.

Az autóbejáró mellett szépet mutatnak a pozsgás növényekkel, valamint a díszfüvekkel. Mindazonáltal megvéd minket a sárosodástól és folyamatosan vezeti le az esővizet a talajba. Ahol sok csapadék esik, ajánlatos kisebb gödröket ásni a kertbe, majd azok fenekére díszköveket tenni, melyek segítenek összegyűjteni a hirtelen nagy mennyiségű vizet, majd fokozatosan szivárogtatják azt le a mélyebb rétegekbe.

Az árnyékos területeket is betölthetjük velük. A monoton, puszta talaj látványát színes kavicsokkal, apró, zúzott kövekkel tarkíthatjuk, amelyet csak kevés növény tűr meg. Ezzel tehetjük élénkké, változatossá az amúgy elhanyagolt, látótávolságon kívül eső területeket.

A sziklakertek nagyobb terméskövek, sziklatömbök kialakításával készülnek. Azonban a fény-és szárazságtűrő, alpesi hatást kölcsönző növények mellett a kiegészítést és térelválasztást még fokozhatjuk apróbb és nagyobb méretű, változatos színű dekorkövekkel.

A kelet-ázsiai mintára épülő ún. meditációs kertekbe kevés növényt telepítenek, ott a kövek, kavicsok elhelyezésére fektetik a hangsúlyt.