Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Szárazépítészeti profil

Megtekintés Rács Lista

37-45/45 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

37-45/45 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SZÁRAZÉPÍTÉSZETI PROFIL

A szárazépítészet igen közkedvelt építkezési módszer. Viszonylag tiszta eljárás, nem igényel vizet, és nem jár sok hulladékkal sem. A szárazépítészet legfontosabb elemei a gipszkarton és a hozzá szükséges, fémből készült profilok. A gipszlapok alapja a gipsz és a karton, anyagszerkezetüknek köszönhetően nagyon jól vághatók, ezért a legbonyolultabb és legkreatívabb megoldások is kivitelezhetők. Kitűnően alkalmazhatók felújításoknál vagy új építésű házaknál, mennyezetek, álmennyezetek, falburkolások, valamint válaszfalak kialakításához. Fölszerelése történhet ragasztással és vázszerkezetre való felhelyezéssel.

A százazépítészettel történő építkezés gyors. A profilok felszerelése után a gipszkartontáblák csavarozása következik. Nem jár különösebb piszokkal. Sokkal könnyebb a téglánál.

A gipszből készült válaszfalakat, amennyiben ráununk, vagy ha már nincs rájuk szükség, egyszerűen szét is lehet bontani. A téglából készült falaknál ez valamennyivel bonyolultabb. A gipszkarton jó hő-és hangszigetelő képességgel rendelkezik. Pozitív tulajdonsága még, hogy nem ég. Tűz esetén megakadályozza annak terjedését. Szárazépítészettel keletkezett szerkezeteink időtállók és stabilak, hiszen a gipszkarton az idő múlásával sem reped. A környezetre sincs káros hatással.

A SZÁRAZÉPÍTÉSZETI PROFILOK

A szárazépítészetben használt fémprofilokat a vázszerkezetek elkészítéséhez használják. Ezekre csavarozzák az álmennyezeteket, a válaszfalakat, a burkolatokat és egyéb rendszereket. A profilok megfelelő kialakításának köszönhetően: a szerkezetünk igen stabil lesz, és a lapok felszerelése is viszonylag egyszerű. A profilok igen sok típusban kaphatók. Vannak fal- és mennyezeti profilok, tokprofilok, valamint vizes és nedves környezetbe valók is.

A falprofilok könnyű szerkezetekhez, válaszfalakhoz és falburkolatokhoz készülnek. Vastagságuk általában 0,55 mm. Magasabb falakhoz, valamint vizes és nedves környezetben történő szereléshez akár 0,6 mm-es falvastagságú profilokat is használnak.

A mennyezeti profilokat felfüggesztett álmennyezetekhez, mennyezetek burkolásához, falak burkolásához és a tetőtér beépítéséhez szükséges vázszerkezetekhez alkalmazzák. E típus falvastagsága 0,55 mm.

A tokprofilokat akkor használják, ha válaszfalakba ajtókat építenek, valamint nem megszokott megoldásoknál. Az ilyen szerkezetek nagyobb stabilitást és teherbírást igényelnek, így az ilyen profilok is vastagabb falvastagsággal rendelkeznek, 1,8 mm-től 2 mm-ig.

Minden profil egy meghatározott korróziós kategóriába tartozik, C1-től a C5-ig. A C5-ös elemek magas korrózióvédelemmel rendelkeznek, ezeket olyan helyeken szokás használni, ahol hosszan tartó vízgőz-kondenzációval vagy magas sótartalommal kell számolni, például vegyipari üzemekben vagy uszodákban. A közepes korrózióálló profilokat, a C3-as típusokat magas nedvességtartalmú és mérsékelt légszennyezettségű helyekre szerelik, sörfőzdékbe, tejipari üzemekbe, mosodákba stb.

FONTOS A MEGFELELŐEN KIVÁLASZTOTT PROFIL!

A nem megfelelő falvastagságú profilok felszerelése igen komoly veszélyeket hordoz. A túl vékony profil miatt a lemezcsavarok nem képesek megfelelő kapcsolatot létesíteni a profillal. A gipszkartonlap ezért nincs megfelelően rögzítve, ami problémákat von maga után. A felület deformálódhat, megrepedhet, és tűz esetén a tűzvédelem szintje is csökken. Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy az elemek betöltik megfelelő szerepüket, mindig hallgassunk a szakértőkre, és a rendszerhez tartozó elemeket válasszuk!