Lépcsőlap és tartó

Megtekintés Rács Lista

1-9/24 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/24 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

LÉPCSŐLAP ÉS TARTÓ

 

Szinte minden nap a szemünk előtt van, ráadásul állandóan használjuk – ezért válasszunk igényesen! A lépcső az otthonunk része, azonban nemcsak szépnek, de biztonságosnak is kell lennie, amit minőségi anyaggal és rendszeres ápolással érhetünk el.

Kerüljük el a csúszós baleseteket, válasszunk olyan lépcsőlapot, amely stabil járást tesz lehetővé. Talán jobban a zsebünkbe kell nyúlni, de megéri: az olcsó, alacsonyabb minőségű megoldások később, a javításnál, kényszeríthetnek bele bennünket a nagyobb költségekbe!

Milyen anyagból készüljön el a lépcső? Érdemes-e természetes megoldást választani? Mi a különbség a falépcső és a fa lépcsőlap között? Mielőtt döntünk, érdemes utánajárnunk!

MILYEN ANYAGBÓL KÉSZÜLJÖN A LÉPCSŐNK?

Komoly fejtörést okoz eldönteni, milyen anyagból is készüljön a lépcsőnk. Illetve, ha már van elképzelésünk, akkor sem biztos, hogy elég jól ismerjük a kiszemelt anyagot. Nem biztos, hogy döntés után a várt eredmény kapjuk.

Az otthonunk éke, de ugyanakkor egy csikorgó, kellemetlen felület is lehet a lépcső, ezért fordítsunk figyelmet arra, hogyan alakítjuk ki. Fa-, kerámia- vagy esetleg gránitburkolatú megoldást szeretnénk?

A lépcső anyagát meghatározza a környezete is, hiszen a beltéri részleteknek teljes összhangban kell lenniük egymással.

A szakemberek általában a természetes megoldások hívei, így gyakran esik a választás a faanyagra. Melegséget sugároz, otthonosan érezhetjük magunkat a térben. Nem is beszélve a fa illatáról, amely még a négy fal között is közelebb hozza a természet frissességét, lendületét. A falépcsők azonban, az anyag keménységtől függően, ápolást igényelnek. Számítsunk arra, hogy bizonyos időközönként újra kell festenünk, lakkoznunk a felületüket. És ha ezt a megoldást választjuk, ne felejtsük el a nyikorgást sem. Lehet-e bármit is tenni, hogy elkerüljük ezt a csikorgó, kellemetlen zajt? Igen a teljes faszerkezet helyett válasszunk faburkolatú megoldást, ezek ugyanolyan hangtalanok, mint a kerámia vagy gránit, mégis a fa összes előnyét birtokolják. Valóban szép feljárók alakíthatók ki beton és egyéb, szilárd alapra helyezett lépcsőlapokból.

Kinek ajánljuk a kerámiaborítást? A csempe nagyon könnyen tisztán tartható, azonban sokkal csúszósabb, mint más lépcsőanyagok. Ha ezt választjuk, szerezzünk be csúszásgátlóval ellátott darabokat, és vásároljunk élvédőt is! Ez a látványt kissé megváltoztatja majd, de a biztonságunk megér ennyi kiegészítést.

Érdemes-e gránitot választanunk? A gránitot elsősorban balkonok, kocsibeállók, külső terek burkolásánál találjuk. Ám szép és tartós lépcső alakítható ki vele az otthonon belül is. Azonban azzal számoljunk, hogy sosem tud annyira barátságos hangulatot árasztani, mint egy bükk vagy akár diófa kivitelezés.

MILYEN FÁBÓL KÉSZÜLJÖN A LÉPCSŐ?

A fa a szakemberek kedvenc lépcsőanyaga. Tartós és szép megoldást tesz lehetővé, az erezetekkel, mintázatokkal és színekkel változatos lesz a belterünk. Van-e különbség a fafajták között, mikor melyiket válasszuk?

A keményebb fatípusok jobban tűrik a kedvezőtlen körülményeket. Nem kell féltenünk a kártevőktől, gombáktól például az akácot és a tölgyet sem. Azonban, a szerkezetükből adódóan, vetemedésre is hajlamosak, vagyis, ha ebből alakítjuk ki a lépcsőnket, számítsunk egy bizonyos mértékű görbülésre. A szakemberek inkább kültérre ajánlják a keményfát, az akác például jól bírja a folyamatos napsütést. A tölgy is remek teherbíró, gyakorlatilag örök darabokat alakíthatunk ki belőle. Azonban ennek fejében mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

A borovi fenyő remek köztes megoldást jelent, ha természetes, ámde büdzsébarát lépcsőt tervezünk az otthonunkba. Gyantatartalma átlagosan jó, erezete nagyon szép, viszont puhafaként csak olyan helyre tervezzük, ahol nem éri erősebb ütés, nyomás. Már akár egy bakancs is nyomot hagyhat rajta, így inkább zoknis, mezítlábas megoldáshoz ajánlják a kivitelezők.

Gyakran találkozhatunk bükkfa lépcsővel vagy lépcsőlappal is. Azért népszerű, mert nem kell extra költséget kiadnunk egy tartós, kevésbé sérülékeny, nem vetemedő anyagért. Hátránya, hogy kevésbé tetszetős, mivel a bükk mintázata nem jellegzetes.

Természetesen, diófából vagy egyéb, egzotikus faanyagból is megépíthetjük a lépcsőnket, de legyünk tisztában azzal, hogy a puhafák sokkal gyorsabban elhasználódnak, és hiába szemet gyönyörködtetők, egyben nagyon érzékenyek is!

SZÉLESSÉGTOLDOTT ÉS HOSSZTOLDOTT FA – EZT JELENTI

A leírásoknál gyakran megjelenik a következő kifejezés: hossz- illetve szélességtoldott fa lépcsőlap. A toldásnak a szakmai megítélése is rendkívül kedvező, mivel stabilabb, tartósabb anyagot kapunk a segítségével. A kialakításnál különböző, kisebb elemeket illesztenek össze a gyártók. A kötőanyaga lehet minősített ragasztóanyag is, amely vízálló tulajdonsággal rendelkezik, de az összemarással is precíz illesztés érhető el.

A toldás az egyik legjobb megoldás a vetemedéssel szemben, a keményfák esetében ez különösen fontos. A technológia segít megelőzni a lépcsőlapoknál a görbülést, és a rendkívül veszélyes, ráadásul csúnya repedés is elkerülhető. Nézzünk szét a lépcsőlapok rendkívül nagy színválasztékában!