Kerti tó

Megtekintés Rács Lista

28-36/52 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

28-36/52 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KERTI TÓ – AMIT AZ ÉPÍTÉSÉRŐL TUDNI KELL

A kerti tó vadregényessé és természetessé varázsolja a kertünket. Az udvar igazi ékköve lehet, az építése során azonban figyelmet kell fordítanunk a kialakítására. Tartsuk szem előtt, hogy egy tó ökológiai fenntarthatósága érdekében megfelelő nagyságú víztömegről kell gondoskodnunk!

Ha megfogalmazódott bennünk, hogy saját kerti tavat szeretnénk, ki kell választanunk, hol építenénk fel. Meg kell találni a számára ideális helyet, ugyanakkor érdemes figyelembe venni azt is, hogy a fákról a lehető legkevesebb szerves hulladék potyogjon a vízbe. Szerencsés, ha olyan területet választunk, ahol nem kell aggódnunk a lombhullató fák levelei miatt, mégis árnyékot vetnek rá, ami az algaképződést csökkentheti. Igyekezzünk olyan helyet találni a tónak, ahol nem éri napi 4-5 óránál több közvetlen napsütés.

Ezt követően rajzoljuk meg a tó körvonalait! Technikai szempontok alapján tulajdonképpen bármekkora tavat kialakíthatunk, az ökológiai szempontok miatt azonban figyelnünk kell arra, hogy a víztömeg megfelelő életteret biztosítson a tóban élő növények és állatok számára. A megfelelő vízminőség biztosítása érdekében legalább 3,5 méter hosszúságú és ezt megközelítő szélességű víztömegre lesz szükségünk. Amennyiben a tóban halakat szeretnénk tartani, mindenképpen biztosítanunk kell számukra a megfelelő vízmélységet; a téli vermelésükhöz legalább 1 méteres mélységes szükséges. A kerti tó építésére vonatkozó jogszabállyal is érdemes tisztában lennünk; építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységnek minősül az 50 köbméternél nem nagyobb térfogatú vagy a 1,5 méternél nem mélyebb, magánhasználatú kerti tó építése.

Mindezek figyelembevétele mellett meghatározhatjuk a kerti tó nagyságát, illetve a körvonalait. Ezt követően megkezdhetjük a meder kiásását. Haladjunk szintről szintre, lehetőleg a mély területekkel kezdjük a munkát. Az ültetőzóna kialakítása során figyeljünk arra, hogy ezen a területen a vízmélység elérje a 30 centimétert vagy inkább a 35 centiméteres mélységet, máskülönben a nyári időszakban a víz túlzottan felmelegedhet, ami az ültetett növények kipusztulását okozhatja. A tó középső részének mélységét aszerint határozzuk meg, szeretnénk-e halakat tartani a tóban; kopoltyús barátaink téli vermeléséhez legalább 1 méteres mélység szükséges. Ha nem szeretnénk halakat, némileg kisebb vízmélységgel is beérhetjük, azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a későbbi mélyítés már aligha lesz megoldható, ha esetleg meggondoltuk magunkat.

Ha kiástuk a medret, alaposan tisztítsuk meg a területet! Távolítsunk el minden gyökérzetet, követ és minden olyan éles tárgyat, ami felsértheti a fóliát. Ezt követően, köves talaj esetében egy réteg homok kiszórása javasolt, amire a geotextíliát helyezhetjük. Amennyiben a talaj „tiszta”, nem tartalmaz éles köveket, az esetben a geotextília használata homokréteg nélkül is elégséges lehet. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a geotextília rétegek elhelyezése során legalább 15-20 centiméteres ráhagyásra lesz szükség. Rendszerint 2 méter szélességű tekercseket vásárolhatunk; ez tartsuk szem előtt az anyagvásárlás során! Az így kialakított geotextília rétegekre teríthetjük magát a tófóliát. Figyeljünk arra, hogy gyűrődésmentesen helyezzük el, amennyiben az lehetséges!

Miután végeztünk a munkával, és megfelelően rögzítettük a fóliákat, megkezdhetjük a tó feltöltését. Használjunk hálózati vizet; amennyiben kútvizet használnánk erre a célra, mindenképpen szükséges a bevizsgálása. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a feltöltés során a rétegek mozgolódni fognak a víz súlya alatt, ezért a feltöltést végezzük lassan és fokozatosan. Érdemes három nap alatt, három lépésben haladni.

Végül megkezdődhet a tóperem kialakítása. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában számos olyan díszítőelemet találunk, amelyek különlegessé varázsolják a kerti édenünket. Akár kerti szökőkutat is vásárolhatunk, amelyek igazán hangulatossá teszik a tavunkat. A díszítőelemek mellett olyan eszközöket is találunk, amelyek segítségével biztosíthatjuk a vízminőség fenntartását.

Használjuk őket rendszeresen, így nem kell tartanunk az algásodás következményitől. Amennyiben kellő figyelmet fordítunk a kert kialakítására és fenntartására, rengeteg örömünket lelhetjük benne. Legyünk gondosak, és teremtsünk olyan csodálatos helyet a saját kertünkben, amire mindig is vágytunk!