Faanyag

Megtekintés Rács Lista

55-63/123 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

55-63/123 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A FAANYAG FELHASZNÁLÁSA AZ ÉPÍTŐIPARBAN

A fa, mint építőanyag talán az egyik legrégebbinek számít – amin egyáltalán nem is kell csodálkoznunk, hiszen nem létezik ettől természetesebb, strapabíróbb anyag, és mivel szinte bárhol a világon megtalálható. Korunkban a faanyagot sok esetben felváltotta a műanyag, gondoljunk csak bele, ma hány fa ablak- és ajtókeretet cserélnek ki a műanyagra, de sok olyan házat és építkezést is látunk ma, ahol próbálnak visszatérni a régi formákhoz és anyagokhoz, ahol bizony visszakerülnek a fa tartószerkezetek, a fa ablakok és a fa bútorok. A faanyag beltéri felhasználásával fogunk picit foglalkozni, hogy mire lehet használni a fát a ház alapjainak felépítésénél és a belső terek kialakításánál.

A FAANYAG, MINT TETŐ- ÉS TARTÓSZERKEZET

A népi építészetből ismerjük a fafödém elnevezést, de sokan nem tudják, hogy ez mit takar. A födém a tetőszerkezetet jelenti, és érdemes még a mai házépítésnél is ezt az anyagot használni. Sőt, ma úgy látjuk, sokan igénylik azt is, hogy amennyiben olyan a ház, akkor a gerendák, esetleg egy nyitott plafonnál a teljes szerkezet látszódjon. Ez igazán hangulatossá teszi a házat, nem mellesleg pedig, mivel a faanyag az egyik legstrapabíróbb, ezért is jó választás ezt alkalmazni.

Mivel régen és ma is a faanyag az egyik legdrágább építőanyag, így természetes volt (és ma is az), hogy a ház egyik legfontosabb részéhez, a tetőszerkezethez használták. De természetesen a fát oszlopokként is lehet használni, úgy tartó funkciót tölt be. Ma már gyönyörű oszlopokat találunk és egy jó ácsmester segítségével a ház egyik dísze is lehet a tartóoszlop. Természetesen nem mindegy, hogy ezek a látható faanyagok mellé milyen padlózatot és milyen bútorokat választunk, illetve, ez már azt is igényli, hogy az ablakokat és az ajtókat is fából készíttessük. A fa hangulatot ad a háznak.

A FAANYAG SOKSZÍNŰSÉGE

Mivel a fát rengetegféleképpen fel lehet dolgozni, és mivel sokféle faanyag típust is meg tudunk különböztetni, így érdemes arra is kitérni, hogy milyen fák közül kell választanunk, amikor házépítésről vagy bútorkészítésről beszélünk.

Cikkünk első részében már említettük a gerendákat és a tartóoszlopokat, ezeket talán a legkönnyebb elképzelni is. A tartóoszlopról nem is tudunk sokat mondani, az a fa törzse szépen kezelve és letisztítva. A gerendák a faanyag feldolgozott formái már, ugyanúgy, mint a deszkák, lécek stb. A faanyagok között van még rétegelt fa, ragasztott fa, falco, bútorlap, sokféle léc és több méretben kapható építőfák. Ezekre nem térnénk ki külön, hiszen szinte a laikus embernek nem is kell ehhez értenie, jó ha találunk egy olyan mestert, akiben megbízunk és aki tudja, hogy mihez melyik anyagot válassza.

A FAANYAG JÓ TULAJDONSÁGAI

Fontos kiemelni és tudni annak, aki fával építkezik, hogy a faanyag még kivágás után is élő szervezetnek számít, és reagál a különféle körülményekre, vagyis úgy mondják, hogy mozog a fa. Ezért történhet meg, hogy a fa kicsit alakul, télen megszívja magát nedvességgel, aztán nyáron ez visszahúzódik. De ha olyan jó mester kezében van az anyag, aki tud bánni vele, ez nem fog gondot okozni a házban. Egyébként ez a fa jó tulajdonságai közé tartozik, így történhet meg az, hogy jó a teherbírása az anyagnak és hogy nagyon-nagyon sokáig szépen végzi feladatát, vagyis ad kiváló alapot a háznak.

Ki kell emelnünk a fa kellemes illatát, amely szintén egyfajta természetességet ad a háznak, ám arról is érdemes szót ejteni, hogy a beltéren használt faanyagok ápolást igényelnek, hogy minél tovább maradjanak meg eredeti formájukban és ne roncsolódjanak. Ha pl. fa bútort vásárlunk, érdemes megnézni, hogy vannak-e szúrágta lyukak benne, mert ugyan ki lehet irtani, de nem egyszerű...

A FAANYAG BELTÉRI HASZNÁLATA

Már sokszor említettük a fa beltéri alkalmazását is, természetesen a képzelet szab csak határt annak, hogy mire használjuk a fát kint és bent. Ma egyre népszerűbbek például azok a természetes játékok is, amelyek natúr fából készülnek, és ahol ügyelnek, hogy ne használjanak ragasztást, illetve, hogy a festékek is valamilyen környezetkímélő eszközök legyenek.

Egyébként fából gyönyörű és tartós bútorokat lehet készíteni. Ma már kevesebb a jó asztalos mester, de jó azt is látni, hogy azért egyre többen kezdenek el otthoni kis barkácsműhelyükben is alkotni, kisebb nagyobb sikerrel persze. Egy asztalos által, fából készített bútor sokkal tartósabb és esztétikusabb is, nagyobb értékkel bír, mint egy boltban vásárolt, és így elérhető az is, hogy házunk tényleg teljesen olyan legyen, mint amilyennek megálmodtuk. Ha tehetjük, válasszuk a faanyagot.