Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Adalék

Megtekintés Rács Lista

10-10/10 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

10-10/10 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ADALÉKOK, AMELYEK SEGÍTENEK AZ ÉPÍTKEZÉS SORÁN

Építőipari adalékok között olyan készítményeket találunk, amelyek, egyenletes eloszlásuknak köszönhetően, segítséget jelentenek a beton minőségének javításában.

A felhasználás során fontos szerephez juthatnak az úgynevezett kötéskésleltető adalékok, amelyek a beton kötését hozzávetőlegesen 4-40 órával késleltetik, illetve csökkentik a korai szilárdulást. Az ilyen adalékok ligninszulfonát, cukor, keményítő és foszfát összetevőkkel rendelkeznek, illetve ezek keverékeit tartalmazhatják. A kötéskésleltető adalékkal készített beton hozzávetőlegesen 7 nap alatt éri el azt a szilárdságot, amit a késleltető nélküli betonnál tapasztalunk, majd ezt követően szilárdabbá is válik nála. Mindezt azt jelenti, hogy a kötéskésleltető adalék a szilárdulás első napjaiban fejti ki hatását, majd szilárdságnövelő hatással bír. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az ilyen beton hajlamosabb a zsugorodási repedésekre. Emiatt kiemelt figyelmet kell fordítani a szakszerű és alapos utókezelésre.

Bizonyos esetekben szükség van szilárdulásgyorsító (fagyásgátló) adalékszerek használatára. A szilárdulási folyamat a gélrendszerek szilárdulása, illetve kristályosodása által megy végbe. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kloridtartalmú szilárdulásgyorsító adalékszerek az acélbetétek rozsdásodását idézik elő, emiatt az ilyen adalékokat nem szabad vasbeton esetén alkalmazni. A szilárdulásgyorsító adalékszerek a beton szilárdulásának ütemét gyorsítják; némely termékek mindezt a kötési idő lerövidítésével vagy nélküle.

Mindenképpen szót érdemelnek az úgynevezett kötésgyorsító adalékszerek is. Az ilyen szerek használata során a cementpép merevedése történik meg, miközben a túltelített oldatból kovasavas gél képződik. Mivel a kötésgyorsító adalékszerek gyakran kloridtartalommal rendelkeznek, ezért hozzájárulnak az acélbetétek rozsdásodásához, illetve kerülni kell az alkalmazásukat vasbeton- és feszített beton szerkezetek esetén.

A betonkészítés során fontos szerephez jutnak a tömítő adalékszerek is. Az ilyen készítményeket olyan betonszerkezeteknél érdemes használni, amelyeket a kapillárisan felszívódó nedvességtől kell megóvni. A tömítő adalékszerek növelik a faggyal és olvasztósóval szembeni ellenállóképességet, emellett képesek javítani a beton vízzáró tulajdonságát is. Ennek a tulajdonságuknak köszönhetően remekül alkalmazhatók olyan területeken, ahol az esővíz rendszeres károkat okoz, illetve azokon a pontokon, ahol gyakori ázás veszélye áll fenn. A tömítő adalékszerek a felszívódó nedvességgel szemben is viszonylagos védelmet jelentenek.

Érdemes megemlíteni a légbuborékképző adalékszereket is, amelyek kisméretű, egyenletes eloszlású és meghatározott mennyiségű légbuborékot hoznak létre a keverés során. Az ilyen buborékok a szilárdulást követően is megmaradnak, így fejtik ki hatásukat. Az ilyen buborékok szerepe elsősorban abban mutatkozik meg, hogy teret biztosítanak a megfagyó víznek, ezáltal védik a betont a téli rongálódástól. Mivel képesek megszakítani a beton kapillárisait, így javítják a beton fagyállóságát, illetve a sózással szembeni ellenállóképességét. Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a beton fagyállósága nem csupán a légbuborékoktól függ. E tekintetben is komoly jelentősége van a víz-beton összetételnek is. Emiatt a légbuborékképző adalékanyagokat érdemes folyósító adalékokkal együtt alkalmazni.

A folyósító adalékszerek használatával akár földnedves betonból is elő lehet állítani folyós konzisztenciájú anyagot. A hatóanyaguk legtöbbször a lignin-, melamin-, naftalinszulfonát, akrilát és újabban polikarboxilát, illetve ezek különböző arányú keverékei. A folyósító adalékok hatása rendszerint gyorsabban csökken, mint a képlékenyítő szereké, emiatt, szállított beton esetén, utánadagolás lehet szükséges.

A képlékenyítő szereknek köszönhetően lehetővé válik a betonkeverék víztartalmának legalább 5%-os csökkentése, miközben a konzisztencia befolyásolása változatlan marad. Az ilyen adalékszerek hatóanyaga legtöbbször a ligninszulfonát, emiatt, önmagukban használva, kisebb mértékű késleltető hatással bírnak.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található adalékok nagyszerű segítséget jelentenek a beton minőségének biztosítása során!