Garázskapu nyitó motor és tartozék

Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

GARÁZSKAPU NYITÓ MOTOR ÉS TARTOZÉKOK

Manapság már egyre elterjedtebbek a motoros garázskapuk. Építkezéskor vagy felújítások során egyre többen döntenek úgy, kényelmi és biztonsági szempontból egyaránt, hogy ilyen típusú ajtót szereltetnek a garázsba. Ez igen kényelmes megoldás, hiszen még ki sem kell szállnunk az autónkból, és távirányító segítségével ki tudjuk nyitni, vagy be tudjuk csukni garázsunk ajtaját. A praktikusság mellett igen biztonságos is, hiszen csak az tud bejutni a garázsba, akinek távirányítója van hozzá. Illetéktelenek nem tudnak. Áramszünet esetén kézzel tudjuk kinyitni az ajtót, de csak belülről. A garázskapu automatikája két részből áll, motorfejből és vezetősínből.

Mi alapján tudjuk kategorizálni a garázskapuk automatikáját? Mit kell figyelembe venni vásárlás során?

Az első szempont, ami alapján a kategorizálást elvégezhetjük: az erő. A garázskapuk automatikáját különböző erősségű motorokkal gyártják. Ez az erő határozza meg, hogy mekkora súlyú garázskapukat tudnak mozgatni, ezért, mielőtt még beszereznénk a motort, érdemes tudnunk, hogy milyen méretű garázskaput szándékozunk felszereltetni. Egy gyengébb motorral is ki lehet nyitni egy nagyméretű kaput, azonban ez a terhelés a motor élettartamát lényegesen megrövidítheti.

A garázskapuk megfelelő nyitását a rugós kiegyenlítés teszi lehetővé. Ez azonban idővel gyengül, és ki is nyúlik, aminek következtében a motorra egyre nagyobb terhelés hárul. Ezért nagyon fontos megfelelő kapacitású motort választani, mert, az ilyen meghibásodás esetén, a gyártók sem vállalnak garanciát.

A garázskapuk szerelésénél fontos szempont még a napi nyitásszám, hiszen ez alapján lesz kiválasztva a motor automatikája. Egy családi ház garázsában nem lesz naponta olyan sokszor kinyitva a garázsajtó, mint egy nagy társasház garázsában. Ezért léteznek lakossági és társasházi használatra tervezett motorok. Igyekezzünk szem előtt tartani ezt is, hiszen, ha nem megfelelő motort vásárlunk, az túlterhelődik, és hamar tönkremegy. Fontos a szerelőkkel is letisztázni ezt.

Az is fontos szempont lehet a garázsajtóknál, hogy azok milyen sebességgel nyitódnak és záródnak. A garázskapumotorok átlagosan 1 métert és 40 centimétert nyitnak és zárnak másodpercenként. Ami azt jelenti, hogy egy 2m magas kapu átlagosan 30 másodperc alatt nyílik ki vagy csukódik be. Vannak gyors kapuautomaták, amelyek 20 másodperc alatt tudják ezt elvégezni. Akkor lehet szükségünk a gyorsabb változatra, ha például egy forgalmas útról kell befordulni a garázsba. Ilyen esetekben minden másodperc számít. Nagy hidegben pedig energiát takaríthatunk meg azzal, ha az ajtó nincs hosszabb ideig nyitva. Biztonsági szempontból is előnyös, ha gyorsan nyitódik és gyorsan zárul.

Nem mindegy az sem, hogy milyen hosszú a vezetősín. Hiszen ennek hosszától függ, hogy a garázskapu milyen magas kaput tud kinyitni. Ezért, amikor a garázskapumotort vásároljuk meg, tudnunk kell a leendő kapu méretét. Ezeket általában háromféle hosszúságban gyártják. Egy rövid sínnel rendelkező motor nem képes egy magas kapu kinyitására.

A garázskapuk nagyon jó záródást tesznek lehetővé, megfelelő hőszigetelők is. Biztosak lehetünk abban, hogy télen meleg, nyáron pedig hűvös marad a garázsunk. Minden oldalról gumirendszerrel van ellátva, ami a tökéletes záródást biztosítja, és csökkenti a zajhatást is. Többféle színben és dekormintával is kaphatók. Amennyiben igényeljük, ablakokkal is rendelhetők. Egy beépített garázskapu nemcsak hasznos, de rendkívül esztétikus része is lesz otthonunknak.