Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Bejárati ajtó

Megtekintés Rács Lista

64-72/125 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

64-72/125 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

BEJÁRATI AJTÓ

A bejárati ajtókkal szemben számos elvárást támasztunk. Mindenekelőtt azt várjuk tőlük, hogy garantálni tudják a családunk biztonságát, illetve az értékeink védelmét, ugyanakkor további tulajdonságokat is elvárunk tőlük; lehetőleg bírjanak kiváló hő- és zajszigetelő tulajdonsággal, álljanak ellen az időjárás viszontagságainak, és persze az sem árt, ha könnyen tisztíthatók, nem igényelnek különösebb gondozást…

A bejárati ajtók legfőbb tulajdonságait elsősorban az anyaghasználatuk határozza meg. Különböző típusokkal találkozunk; műanyag-, fa-, alumínium- és acélajtók szerepelnek a kínálatban. Annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg, érdemes ezeket alaposabban is megismerni, illetve tisztában lenni a legfőbb tulajdonságaikkal.

Mindenekelőtt érdemes néhány szót ejteni az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb megoldásáról, a műanyag bejárati ajtóról. A sikerének és az elterjedésének egyik legfőbb oka a kifejezetten kedvező árral magyarázható, de egyéb pozitív tulajdonságok is említhetők vele kapcsolatban. Széles méretválasztékkal rendelkeznek, így gyakorlatilag bárki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő műanyag ajtót. Nem igényelnek különösebb felületkezelést, valójában csak az alkalmi tisztítással kell foglalkoznunk. Ehhez nincs másra szükségünk, csupán némi általános tisztítószerre és egy puha rongyra… Sokan úgy vélik, hogy a műanyag ajtók rideg hatást keltenek, ezért inkább mellőzik őket. Tagadhatatlan azonban, hogy a műanyag anyaghasználat kevésbé meleg és otthonos, inkább tömegtermék hatását kelti, ezért a természetes anyagokat előnyben részesítők körében ez a megoldás nem túl népszerű. Érdemes tudni, hogy nagyszerű hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, ennek köszönhetően segítséget jelentenek a hőenergia megőrzésében, ami a téli fűtési időszakban akár jelentős megtakarítást eredményezhet. Ugyanakkor nagyfokú légzárásról kell beszélni esetükben, ami elégtelen szellőzéshez vezethet, emiatt mindenképpen figyelmet kell fordítanunk a megfelelő gyakoriságú szellőztetésre vagy pedig szellőzőrendszert kell üzemeltetnünk.

Ejtsünk szót a fa bejárati ajtókról is, amelyek népszerűségét elsősorban a természetes anyaghasználatuk alapozta meg. Ez az a tulajdonságuk, ami miatt ma is rendkívül népszerűnek számítanak. A fa megmunkálása lehetővé teszi, hogy különböző formaválasztékkal találkozzunk, így könnyedén megtalálhatjuk azt a stílust, színt és textúrát, ami a leginkább megfelel az ízlésünknek. Ez magyarázza, hogy a fa bejárati ajtókat nagyszerűen alkalmazhatjuk a lakberendezési és építési stílusoktól függetlenül is; gyakorlatilag bármelyik stílusirányzathoz megtalálhatjuk a számunkra megfelelő ajtót. A fa kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, mégis kellő szellőzést tesz lehetővé. Érdemes tudni, hogy a hosszú távú állapotmegóvás érdekében rendszeres felületkezelésre van szükség. Ha rendszeresen elvégezzük ezt a munkát, jelentősen megnövelhetjük a fa bejárati ajtó várható élettartamát, illetve elkerülhetjük a faanyag vetemedését. Fontos kihangsúlyozni, hogy a faajtók csak abban az esetben jelentenek komoly biztonságtechnikai védelmet, ha megfelelő acélelemekkel rendelkeznek.

Mindenképpen érdemes szót ejteni az alumínium bejárati ajtókról is. Ezek a termékek hosszú élettartamúak, a karbantartásuk is rendkívül egyszerű, valójában csak az időnkénti tisztításról kell gondoskodnunk. Ugyanakkor ki kell hangsúlyozni, hogy a kiváló hőszigetelő és biztonságtechnikai tulajdonságok érdekében olyan megoldásokra van szükség, amelyek jelentős többletköltséget jelentenek. Önmagában egy alumínium ajtó nem képes komoly védelmet jelenteni az illetéktelen behatolásokkal szemben. Ezt acélelemekkel biztosítják. Részben ez magyarázza, hogy a különböző termékek árszabása jelentős mértékben eltérhet.

Természetesen beszélni kell az acél bejárati ajtókról is, amelyek kiválóan szolgálják az otthonunk védelmét. Képesek ellenállni a különböző fizikai, mechanikai és vegyi behatásoknak, így ezeket joggal nevezhetjük valódi biztonsági ajtóknak. Sőt, tűzgátló tulajdonsággal is rendelkeznek, aminek köszönhetően még inkább képesek szolgálni a biztonságunkat. Esetükben egyáltalán nem kell deformálódástól tartani, nem vetemednek és nem válnak porózussá. Ennek ellenére természetesen szót kell ejteni a negatív tulajdonságaikról is… Az acél anyaghasználat miatt ezek a bejárati ajtók jó hővezetők, vagyis a hőszigetelő tulajdonságuk kifejezetten alacsony. Persze erre a problémára is létezik megoldás, de az ajtó árszabásának a növekedését vonja maga után. Igen gyakran találkozhatunk olyan megoldásokkal, amelyek a különböző típusok előnyös tulajdonságait ötvözik; az acélajtókat gyakran ötvözik a faajtókkal. Ilyen esetben az acélvázra faborítást helyeznek, ami melegebb hatást kölcsönöz az ajtónak, a biztonságtechnikai szempontok azonban sértetlenek maradnak. Gyakran találkozunk üvegbetétes változatokkal, amelyek még szebbé tehetik az otthonunkat.

Ha bejárati ajtót szeretnénk vásárolni, számos szempontot érdemes vizsgálni. Vegyük figyelembe, hogy kültéri felületen vagy egy lépcsőházban helyeznénk el, így tudni fogjuk, mennyire fontos szempont a hőszigetelő tulajdonság. Vizsgáljuk meg a kiszemelt termékek várható élettartamát és a hangszigetelő tulajdonságát is! A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő bejárati ajtókat.